Zelení překročili hranici zvolení. Získali by 7 procent

mch
11. 8. 2008 16:05
Vyplývá to z výzkumu společnosti Median
Stranu Martina Bursíka by nyní volilo zhruba 7 procent lidí
Stranu Martina Bursíka by nyní volilo zhruba 7 procent lidí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po čtvrt roce průzkumy volebních preferencí dávají Straně zelených šanci, že by se opět dostala do Poslanecké sněmovny. Překročila by totiž pětiprocentní hranici, která je nutná pro získání mandátu.

Vyplývá to z červencového předvolebního výzkumu společnosti Median, kterého se zúčastnilo 1116 respondentů starších 18 let.

Nyní by strana Martina Bursíka získala zhruba 7 procent hlasů. V porovnání s červnovým výzkumem si tak partaj polepšila o 2,5 procenta.

Svou pozici si upevnila i sociální demokracie, kterou by volilo 38 procenta lidí. Tedy o dvě procenta více než minulý měsíc.

Oproti tomu si mírně pohoršili občanští demokraté, kteří ztratili tři procenta hlasů. Nyní by je volilo 29,5 procenta lidí.

Čtěte více: Dva roky od voleb: Zelení balancují na hraně zvolení

Jinak řečeno, rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami je více než osm procent hlasů. Přičemž ještě před měsícem to byla jen tři procenta.

Výrazně se nezměnily preference lidovců ani komunistů. Lidovce by v červenci volilo 6 procent voličů - tedy téměř shodně jako předminulý měsíc. KSČM v červenci dosáhla výsledku 14,6 %, což je o půl procenta méně v porovnání s červnovým modelem.

V průzkumu se také můžeme dočíst, že v červenci by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 61 procent voličů.

Takový výsledek je zhruba o 3,5 procenta nižší než ve volbách v červnu 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy