Skoro polovina voličů zelených lituje, koho zvolila

mch
16. 7. 2008 14:40
Nespokojeni se svým rozhodnutím jsou i voliči ODS
Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Téměř polovina voličů Strany zelených lituje, že před dvěma lety dala hlas právě této partaji. Nespokojeni jsou také voliči ODS - více než čtvrtina z nich se domnívá, že měla ve volbách hlasovat jinak.

Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM, kterého se v polovině června zúčastnilo 1244 lidí starších osmnácti let.

Chybné rozhodnutí uznává 40 procent přiznivců Strany zelených a 28 procent voličů ODS.

Svého rozhodnutí litují také voliči strany Jiřího Čunka - nespokojeno je 20 procent z nich. To má příčinu v povolebním propadu lidoveckých preferencí, píše se ve výzkumu.

Oproti tomu nejméně svého rozhodnutí litují voliči sociální demokracie a komunistů.

"Zpětné hodnocení volebního rozhodnutí lidí, kteří volili v červnu 2006 pět parlamentních stran, prozrazuje vysokou stabilitu voličstva KSČM i sociální demokracie," píše se ve výzkumu.

Zelení balancují na hraně zvolení

O nespokojenosti se stranou zelených svědčí i poslední tři výzkumy volebních preferencí společnosti Median. Ty ukazují, že zelení balancují na hraně zvolení. Podle červnového výzkumu by strana dostala pouze 4, 5 procenta hlasů.

Čtěte více: Dva roky od voleb: Zelení balancují na hraně zvolení

Pro zelené je tak červnový výsledek druhý nejhorší z posledních dvanácti průzkumů Medianu. Méně, 4,4 procenta, získali v listopadu 2007. Přitom na začátku roku se jejich preference pohybovaly kolem osmi procent.

Svého rozhodnutí lituje pětina voličů

Se svým volebním rozhodnutím z roku 2006 jsou spokojeny více než tři čtvrtiny lidí. Svého tehdejšího rozhodnutí lituje 22 procent voličů.

Oproti tomu tři měsíce po volbách v roce 2006, kdy stále nebylo jasné, jestli bude sestavena většinová vláda, litovalo svého rozhodnutí 15 procent osob.

Z výzkumu STEM také vyplývá, že zklamání z minulé volby se přenáší i do následujících voleb.

Z lidí, kteří jsou přesvědčeni, že hlasovali v minulých volbách správně, se příštích voleb zúčastní téměř všichni. Oproti tomu více než polovina těch, kteří jsou se svojí volbou nespokojeni, se podle svých slov voleb nezúčastní vůbec nebo o své účasti pochybuje.

 

Právě se děje

Další zprávy