Zelení chtějí vládu, která nebude vadit

19. 10. 2006 10:37
Praha - Prezident jednal se čtvrtou sněmovní stranou o příští vládě. Zelení řekli, že preferují co nejrychlejší cestu k předčasným volbám.

Předseda zelených Martin Bursík prezidentovi řekl, že by v přechodné vládě měli sedět odborníci a ne politici. "Je třeba nalézt takovou vládu, která bude co nejméně vadit, co nejméně iritovat politické strany," vysvětlil Bursík důvody odbornického složení kabinetu.

Martin Bursík sedí v první řadě uprostřed
Martin Bursík sedí v první řadě uprostřed | Foto: Ludvík Hradilek
Bursík "zeleně" poučil Klause ČTĚTE ZDE

Bursík předložil dvě varianty, jak by tato tato vláda vznikla.

Dvě zelené možnosti

Podle první Bursíkovy varianty by byl jmenován šéfa vlády v řádu několika dní po druhém kole senátních voleb. Předseda vlády
pak vyhledá odborníky, bude se pokoušet vyjednat podporu své vlády a když se to nepodaří, bude na řadě třetí pokus o sestavení vlády.

V případě druhé varianty by do vlády své experty navrhly přímo politické strany. Buď ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených, anebo také ČSSD. Pak by podle Bursíka vláda měla zajištěnu důvěru parlamentu, ale s některým ze zákonů by opět spojila vyslovení důvěry, a tudíž by opět situace vedla k předčasným volbám.

Klaus je spíš pro důvěru sněmovny

Prezident a zelení se v představách o vládě liší v jedné věci. Klaus počítá s tím, že by se vláda opírala o podporu poslanců. Zelení ale tvrdí, že takovou představu naplňuje pouze velká koalice ODS a ČSSD, kterou oni odmítají.

S variantou dohody politckých stran o prozatímní vládě přišla na Hrad v pondělí ODS.

Dohodu lze podle Bursíka vyvořit jen velkou koalici, ale s tím zelení nesouhalsí. "Taková vláda nemá program, jde jí jen o rozdělení mocenských pozic," řekl Bursík.

Prezident návrhy zelených podrobněji nekomentoval, omezil se na zavedné klišé, že si z návrhy jednotlivých politických stran skládá strany "Rubikovy kostky," kterou je třeba poté složit.

A co ti další...

Před zelenými se na Hradě během týdne vystřídali už lidovci, ODS a sociální demokraté

Právě lidovcům prezident řekl, že odmítá jmenovat vládu, která by se opírala o jeden sporný, respektive "koupený" hlas.

Na návrh ODS, že by měla vzniknou prozatímní vláda, která povede zemi k volbám, prezident řekl, že jej respektuje.

Tak před časem poslanci Strany zelených vyjářili ve sněmovně svůj politický postoj.
Tak před časem poslanci Strany zelených vyjářili ve sněmovně svůj politický postoj. | Foto: Ludvík Hradilek
 

Jiří Paroubek pak po středečním jednání s prezidentem naznačil, že ČSSD preferuje tzv. velkou koalici s ODS. Klaus však před vyslanci sociální demokracie zopakoval, že preferuje širokou dohodu politických stran.

Jednat se začne hned po volbách

Další politická jednání se rozeběhnou hned po nadcházejících senátních a komunálních volbách. Odstupující premiér Mirek Topolánek oznámil, že chce hned po nich začít znovu jednat se zástupci politických stran. "Domnívám se, že diskuse začnou poté, co ukončí své úvodní kolečko konzultací pan prezident," řekl Topolánek.

Paroubek je pro co nejmenší otálení. "Do několika týdnů můžeme mí t fukkční politickou vládu," řekl. Podle prezidneta Klause ale vyjednávání stran bude velmi složité a není podle něj jisté, že se na něčem shodnou, pak podle svých slov může s nějakým řešením přijít i on sám. 

 

Právě se děje

Další zprávy