Za čtyři roky posílila kultura chudoby

Petr Holub
11. 5. 2006 14:00
ANALÝZA - Snížit nezaměstnanost se nepodařilo vládám Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka za celé volební období.
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Údaje o dubnové nezaměstnanosti (poslední před volbami) uvádějí 454 tisíc lidí bez práce. To je o 10 tisíc víc než před čtyřmi lety. Na svědomí to má nárůst u dlouhodobě nezaměstnaných. Lidí, kteří jsou bez práce déle než dva roky, je o 30 tisíc víc než v dubnu 2002.

Paroubek se svými kolegy z vlády přesto prezentoval dubnový pokles nezaměstnanosti na 8,3 procenta práceschopného obyvatelstva jako úspěch své vlády.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

VÝVOJ NEZAMĚSTNANOSTI 2002-2006

Praha +300 Střední Čechy +700 Jižní Čechy +3100 Plzeňsko +300 Karlovarsko +2200 Ústecko -1900 Liberecko +1300 Královéhradecko +2600 Pardubicko +1000 Vysočina +2800 Jižní Morava +2000 Olomoucko -2100 Zlínsko +1040 Moravskoslezský -3000

(o kolik přibylo nebo ubylo žadatelů o zaměstnání na pracovních úřadech od dubna 2002 do dubna 2006, zaokrouhleno na stovky)

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

V SOUVISLOSTECH

VOLEBNÍ SPECIÁL

Poloprázdná, nebo poloplná

"Vysoké tempo hospodářského růstu se začalo se zpožděním promítat i na trh práce. Politika vlády nebude asi tak špatná," pochválil výsledky vicepremiér Jiří Havel. Opíral se přitom o údaje Eurostatu, podle kterých narostl za uplynulý rok počet zaměstnanců o 97 tisíc, nejvíce ze srovnatelných států střední Evropy.

Údaje o nezaměstnanosti považuje přesto za doklad vládních neúspěchů ústecký primátor Petr Gandalovič, který sepsal pro ODS program boje s nezaměstnaností. "Vláda komplikuje život drobným podnikům, sociální systém navíc odrazuje nezaměstnané od toho, aby hledali práci," prohlásil. Nezaměstnanost by podle něj mohla být výrazně nižší, kdyby lidé mohli snadněji zakládat živnosti.

Experti dávají do určité míry za pravdu oběma stranám. "Opravdu u nás ve srovnání s Evropou není vysoká nezaměstnanost, přitom poslední dva roky klesá," poukázal ekonom Daniel Münich z institutu CERGE-EI na statistiky ministerstva práce. Podle nich nezaměstnaných přibývalo během prvních dvou let koaličních vlád a v dubnu 2004 jejich počet dosáhl 535 tisíc. Toto číslo se pak opravdu podařilo snížit o 80 tisíc.

"Na druhé straně by však nezaměstnaných mohlo být o tři nebo čtyři procenta méně, kdyby nebyl systém podpor tak benevolentní," doplnil Münich.

Pod čtyři procenta nezaměstnanosti by se podle Münicha rychle dostala každá ekonomika, která by měla stejný růst jako Česko, přitom by její pracovní trh nebyl spoután tak složitými regulacemi. V současných českých podmínkách nemůže nezaměstnanost klesat rychleji než o procento ročně.

Bez šance i bez zájmu

Údaje úřadů práce potvrzují, že ekonomická prosperita pomáhá. Do roku 2002 nově o pomoc žádalo 50 tisíc lidí, kteří přišli o zaměstnání. Letos v dubnu přišly jen 43 tisíce, úřady jim přitom nabízejí dvojnásobek míst, než měly k dispozici před čtyřmi lety.

Vzestup hospodářství se však vůbec nedotkl dlouhodobě nezaměstnaných. Před čtyřmi lety bylo déle než dvanáct měsíců bez práce 184 tisíc Čechů, letos o 25 tisíc víc. Trvale roste počet lidí, kteří nemají práci nejméně dva roky. Dnes jich je už 134 tisíc a tvoří více než čtvrtinu všech nezaměstnaných.

"To už není jenom otázka trhu práce. Vzniká tak složitý společenský problém, kdy tisíce dětí vyrůstají v prostředí, kde není zvykem pracovat a žije se jen z dávek," upozornil Gandalovič, podle kterého se tak v zemi rozšiřuje kultura chudoby.

 

Právě se děje

Další zprávy