Vyhrát volby? To by byla VV vichřice, říká Reedová

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 10. 2010 15:52
Primátorská kandidátka věcí veřejných mluví o tom, co by udělala, kdyby vyhrála volby
Foto: Jan Langer

Praha - Markéta Reedová, kandidátka Věcí veřejných pro pražské volby, by ráda usedla do primátorského křesla. K sobě by si vzala nejlépe TOP 09, nevyloučila ani ODS - tady si ale klade podmínky. A komunisty zcela odmítla.

Pokud by se skutečně stala primátorkou, přehnala by se možná magistrátem "vichřice". Tedy alespoň to slibuje. Zároveň ale říká, že VV nemusejí za každou cenu sedět v radě.

A obhajuje to, že poslanci i ministři za Věci veřejné kandidují do zastupitelstev, ačkoliv jejich předseda Radek John sliboval před sněmovními volbami něco jiného.

A.cz: Kdybyste měla dokončit větu: "Byla bych dobrou primátorkou, protože..."

...protože mám zkušenosti jak z opozice, tak z vedení města. Vím, co je ve městě třeba, kde je možné říznout, aby se věci změnily, a naopak kde některé věci podpořit, aby fungovaly lépe.

A.cz: Jak jste spokojen a s kampaní?

Teď nevím jak to myslíte - vždycky by mohlo být lépe!

Nemáme tolik jako ODS

A.cz: Tak třeba zda jste spokojená s těmi hesly...

To je ta zkratka, kde je těžké vymyslet to tak, jak by si člověk představoval. Snažili jsme se dát najevo, co nám vadí, a zároveň říct "Jde to lépe!", to je ten pozitivní slogan. A program máme velmi komplexní - já jsem jeho spolutvůrce...

A.cz: Tak si ho musíte pochválit...

Myslím, že je dobrý. Ale tentokrát vidím velký rozdíl mezi kampaní v roce 2006 - nikdy nebyla tak velká pozornost médií, to nemá obdoby.

A.cz: Ale třeba slogan „Markéta Reedová - kandidátka Pražanů na primátorku" mi také jako voliči moc neřekne...

Tak ono to bylo fázované. Ono to není tolik vidět, protože těch ploch není tolik.

A.cz: Lidé to ale nesledují kontinuálně...

Jistě. Ale s tím se nedá nic dělat. Na druhé straně ani nemáme takové finanční prostředky - a ani si nepřeju takovou masivní kampaň, jakou má například ODS. Ale snažili jsme se o načasování.

VV "vichřice"

A.cz: Jak by se změnila Praha za 4 roky, pokud byste byla primátorkou?

Chtěla bych, aby Praha ztratila nálepku místa, kde se s penězi plýtvá a kde je to prorostlé korupcí. Nemyslím, že jsou nutné megalomanské projekty, spíš dát peníze do projektů, které už fungují nebo které jsou už jinde ověřené.

A.cz: Slibujete vichřici na magistrátu, ale zároveň přiznáváte, že 80 procent smluv se vypovědět nedá. Mohlo by se tedy něco podstatného za ty 4 roky změnit?

Tam, kde je to možné, vyvozovat osobní odpovědnost a vymáhat škodu. Tam, kde se s tím nedá nic dělat, minimálně si říct, že by se to nemělo opakovat a přijmout opatření.

S TOP 09 půjdu ráda

A.cz: Je třeba strana, se kterou byste ráda do koalice, a naopak strana, se kterou nikdy?

Nikdy s komunistickou stranou.

A.cz: ODS jste nevyloučila...

To není o tom - ODS je teď fuj! Styl politiky, jak jí ODS dělala, ten je neakceptovatelný. Pokud budou ochotni otevřít některé z těch kauz a ustoupit od některých levičáckých slibů, jako je jízdné pro děti zdarma, tak to nevylučuji. Ale nepreferuji to.

A.cz: A co preferujete?

Mám sympatie třeba i k TOP 09, je to nová strana, stejně jako my. Ale záleží, jak se dohodneme na programu.

Sliby chyby?

A.cz: Jak vnímáte, že Radek John jako ministr nebo Jaroslav Škarka jako poslanec kandidují do zastupitelstev?

To je na jejich rozhodnutí, jak to budou zvládat. Práce zastupitele se dělá při zaměstnání.

A.cz: Ptám se proto, že Radek John před sněmovními volbami prohlásil, „To my dělat nebudeme." Teď Akt.cz řekl, že se to dá zvládnout. Není to ale nesplněný slib?

Rozumím. Mně ale nevadí, když ti lidé budou v zastupitelstvu. Co bych absolutně neakceptovala, aby poslanci měli zároveň funkce radních nebo starostů, což jsou placené funkce, které vyžadují plné vytížení.

Provětrala bych městské společnosti!

A.cz: Kdybyste se skutečně stala primátorkou, co by byl váš první krok?

První krok by byl, abychom nastavili splnitelné priority pro to další období. A všichni bychom museli deklarovat, že ten protikorupční boj je tou prioritou. A udělat pořádek na úřadě - analýzy, audity.

A.cz: Máte představu, koho byste vyhodila?

Interview s Reedovou

Další část rozhovoru s kandidátkou na primátorku Prahy Markétou Reedovou si můžete přečíst TADY

Tak ty odbory jsou jasné - to jsou obchodní aktivity, do kterých spadají majetkové věci, odbor městského investora je dlouhodobě problematický, ať už vezmeme jakoukoliv větší zakázku včetně Karlova mostu, odbor informatiky.

A.cz: Mluvila jste i o vedoucím úřadu...

No jistě. A jsou tady ještě městské společnosti, které to potřebují. Tam si myslím, že je ještě větší problém. Zastupitelé do nich více méně nevidí a tam jsou obrovské peníze. A jak se zadávají veřejné zakázky, o tom téměř nevíte.

A.cz: Dostala byste se pod obrovský tlak. Dokázala byste mu čelit?

To potřebuje silný politický mandát a všichni v koalici to musejí jednoznačně podporovat. Sám člověk? To ne, to rovnou sám můžete jít nechat se někam přibít na kříž.


 

Právě se děje

Další zprávy