Poslanec John chce být i zastupitel. Sliboval opak

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
5. 8. 2010 14:29
Po vícero funkcích pokukují i další politici Věcí veřejných
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Loni se stal předsedou Věcí veřejných, koncem května byl zvolen poslancem a posléze usedl do křesla ministra vnitra. Teď chce být Radek John zastupitelem.

John před volbami: "Tohle dělat nebudeme!"

Dnes oznámil, že bude kandidovat v komunálních volbách v Praze 5. O post řadového člena pražského zastupitelstva se uchází i jeho stranický kolega a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Za primátorku chce partaj mít Markétu Reedovou.

V Praze 1 jdou do boje o místa zastupitelek místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová a poslankyně Karolína Peake.

Věci veřejné jména kandidátů zveřejnily na dnešní tiskové konferenci. Předtím je potvrdilo středeční grémium strany.

V předvolebním rozhovoru pro Aktuálně.cz přitom předseda Věcí veřejných tvrdil, že politici VV takto kumulovat funkce nebudou.

V otázce, týkající se případné kandidatury Víta Bárty v komunálních volbách, Radek John doslova řekl: "On se nemůže stát zastupitelem, když bude poslancem. To my nebudeme dělat. U nás nemůže, ve Věcech veřejných nemůže."

Aktuálně.cz konfrontovalo s tímto jeho předvolebním výrokem.

"No, nemůže býti starostou nebo hejtmanem. Ale zjistil jsem, jak vypadá práce zastupitelstva v Praze 5: jednou měsíčně má sezení," vysvětluje teď John změnu názoru.

Vítěz online hlasování

John bude kandidovat z druhého místa listiny. Lídrem jeho obvodu se stal Jiří Vejmelka, kterého v online hlasování zvolili registrování příznivci strany. Jankovský chce na pozici zastupitele hlavního města skloubit místní rozvoj s rozvojem Prahy, uvedla dnes Reedová.

Jména Johna, Klasnové nebo Peake se v seznamech pro hlasování "véčkařů" neobjevila. Byli však dopsáni na kandidátky lídry zvolenými v internetovém hlasování, odpověděl na dotaz ČTK tajemník VV pro Prahu Pavel Dobeš.

Dobeš je jedním z lídrů ve volbách do pražského zastupitelstva. Po bok Reedové se postavil s dalšími pěti kandidáty. V Praze se do zastupitelstva hlavního města bude volit v sedmi obvodech.

Reedovou s Dobešem doplňují někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Marie Hakenová-Ulrichová, zastupitelka v Praze 1 Jana Pařízková, člen grémia VV Dalibor Sadovský, člen klubu VV v Praze 7 Jan Hrdina a Markéta Petrová.

Dalšími kandidáty v Praze jsou například předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása nebo bojovník proti bankovním poplatkům Patrik Nacher.

Pokud se Reedová stane primátorkou hlavního města, chce prosazovat koncepční rozvoj metropole, nepodléhat tlaku developerů a prosazovat "zeleň nad betonem". Reedová by také ráda rozvíjela vstřícnou veřejnou správu, otevřenou lidem, a potírala korupci.

Sedm okrsků je nepokrytých

Dalším známým jménem je kandidát do zastupitelstva v Plzni a výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka. Ten je podobně jako Klasnová a Peake zároveň poslancem. Strana přesto odmítá, že by její členové kumulovali funkce. "Práce v zastupitelstvu je čestná a bez nároku na finanční odměnu," uvedla Reedová.

Do senátních voleb má strana svými kandidáty obsazeno 20 okrsků z celkových 27. Na dnešní tiskové konferenci představila dva z nich.

V Praze 11 se o místo v horní komoře parlamentu uchází exministr zahraničí Josef Zieleniec. Do Senátu by rád vnesl znalost fungování Evropské unie, kde působil jako poslanec europarlamentu. Starostka moravskoslezského Bílovce Sylva Kováčiková bude kandidovat na Novojičínsku.

Senátoři pro přímou volbu

Strana již včera potvrdila, že dalšími kandidáty na senátory se v Praze stali bývalý šéf Státní opery Jaroslav Vocelka a lékař Martin Jan Stránský. V Pardubicích jde do boje o senátní křeslo někdejší rektor tamní univerzity Jiří Málek, v Olomouci profesor Jiří Klein.

Případní budoucí senátoři Věcí veřejných by měli prosazovat přímou volbu prezidenta, ale i starostů a primátorů, řekl dnes Zieleniec. Podle něj se tak omezí "zákulisní šedé prostředí, které často rozhoduje, jakým směrem se pohybuje česká politika".

 

Právě se děje

Další zprávy