Výběr šéfa policie pokračuje, do hry vstoupí právníci

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
11. 1. 2011 17:14
Hra o šéfa policie pokračovala schůzkami ministra Johna s představiteli ČSSD a premiérem Nečasem
Radek John
Radek John | Foto: Jan Langer

Praha - Odpolední schůzka ministra vnitra Radka Johna (VV) s premiérem Petrem Nečasem (ODS) tečku za tahanicemi o policejního prezidenta neudělala.

Předseda ODS zopakoval ministru Johnovi své výhrady, které ke komisi pro výběr šéfa policie má. Chce, aby proces ještě posoudili legislativci úřadu vlády a ministerstva vnitra.

Ministr vnitra to akceptoval, ačkoliv ještě před polednem ujišťoval poslance ČSSD Martina Pecinu a Františka Bublana, že je vše v souladu se služebním zákonem. Oba sociální demokraty chce John do výběrové komise.

"Shoda je na tom, že to musí být transparentní," řekl po schůzce s premiérem Radek John.

"Musíme mít jistotu, že celý proces není jen formalitou," komentoval to premiér Nečas.

John: Výběr běží dál!

Zároveň ale ministr John na dotaz odmítl, že by bylo právě rozjeté výběrové řízení po schůzce s premiérem zastaveno: "To není řečeno. V principu se neruší."

Faktem je, že se zřejmě oddálí. Ministr John sice prohlásil, že využije už středečního jednání vlády a že je připraven i na další schůzku do konce týdne, nevyloučil ale, že komise nemusí zasednout hned příští úterý, jak měl v plánu.

"Bylo by chybou dostat se pod umělý časový tlak," řekl k tomu Petr Nečas.

"My samozřejmě počkáme," komentoval pro Aktuálně.cz schůzku premiéra s ministrem sociální demokrat František Bublan. "Ale je to zřejmě na dobré cestě, odhadoval bych, že premiér asi ustoupí."

Otázky kolem komise

Petr Nečas má také výhrady ohledně účasti "politických figur" ve výběru, nijak je však nespecifikoval.

"Pokud by vadila třeba moje účast, tak z té komise vystoupím, aby nemohla být zpochybněna," prohlásil Bublan.

Sociální demokraté svou účast v komisi podmiňují tím, že ministr John i premiér Nečas budou respektovat výběr komise. Podle ústní dohody v koalici má premiér právo policejního prezidenta schválit, nebo neschválit.

"Prostě buď se 'nešprajcne' pan premiér, nebo se 'šprajcne' pan ministr," komentoval situaci ještě v poledne sociální demokrat Pecina. "Pan premiér do toho ostatně nemá co mluvit," dodal.

Komise má podle představ ministra Johna vybírat nejprve mezi uchazeči v 11. platové třídě a teprve pokud nevybere nikoho, začne vybírat mezi adepty na úrovni 10. třídy.

V 11. třídě jsou v tuto chvíli jen dva kandidáti: Johnův náměstek Viktor Čech a náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Spekuluje se o tom, že favoritem Johna je Čech.

Všichni uchazeči mají projít ještě tento týden psychologickými a jazykovými testy tak, aby měla komise, která zasedne příští úterý, už připravené podklady všech kandidátů.

O místo zatím projevili zájem Johnův náměstek a někdejší zástupce policejního prezidenta Viktor Čech a náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek.

Hádka kvůli výběru

Funkce je neobsazená od 1. ledna, poté co ke konci minulého roku skončil Oldřich Martinů.

O novém policejním šéfovi má podle Johna rozhodnout komise.

Ministr od začátku chtěl, aby v ní usedli i bývalí ministři vnitra František Bublan a Martin Pecina (oba ČSSD), sociální demokraté však váhali po slovní přestřelce mezi Johnem a Nečasem.

Premiér označil složení komise za "paskvil komisi" a "kočkopsa", způsob výběru policejního prezidenta podle něho působí jako stafáž pro předem určeného kandidáta a zřejmě plně neodpovídá zákonu o služebním poměru.

 

Právě se děje

Další zprávy