ČSSD odmítla být v komisi, jež vybere nástupce Martinů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 1. 2011 9:38
Způsob výběru nového policejního šéfa zpochybnil i premiér Petr Nečas
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opoziční ČSSD nevyšle své zástupce do komise pro výběr nového policejního prezidenta.

Podle úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky je účast sociálních demokratů v komisi ministra vnitra Radka Johna (VV) bezpředmětná, protože ji odmítl premiér Petr Nečas (ODS).

"Ukazuje se, že vznik komise nebyl dohodnut v rámci koalice a činnost a výsledky komise by se staly předmětem dalších dehonestujících koaličních sporů a tahanic," sdělil Sobotka.

Dosavadní policejní prezident Oldřich Martinů odešel z funkce na konci roku. Více čtěte ZDE.

Sobotka už ve středu řekl, že účast zástupce ČSSD v komisi by měla význam jen v případě, pokud premiér řekne, že bude výsledky práce komise respektovat.

Nečas ještě tentýž den večer v České televizi ale o komisi prohlásil, že je paskvil a kočkopes a vzejde z ní jen kočkopes.

V desetičlenné komisi měli být podle Johnova návrhu bývalí ministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina. Koaliční ODS se obává toho, aby se výběr nástupce Oldřicha Martinů nezpolitizoval.

Zcela "chaotický a nestandardní" postup Johna

Podle Sobotky ale John způsobem zřízení komise jen potvrdil, že jeho vedení ministerstva je "zcela chaotické a nestandardní".

Současně však dodal, že ČSSD je připravena podílet se na kontrole výběru policejního prezidenta, ale požaduje koaliční shodu na podobě příslušné komise a transparentní postup, respektující platné zákony.

Podle dřívější dohody Nečase a Johna má policejního prezidenta schválit předseda vlády. John při představování nové komise v úterý uvedl, že nečeká žádné komplikace.

 

Právě se děje

Další zprávy