Víme, co bude místo radaru. Počítače v Praze a Hlavenci

Kateřina Eliášová
24. 8. 2010 10:15
Američané v Česku vybudují dvě centra včasného varování za 1,5 milionu dolarů

Praha - Centrum včasného varování, náhrada za americký radar, který měl stát původně v Brdech, má být na území České republiky na dvou místech.

Aktuálně.cz to potvrdil dobře informovaný zdroj z ministerstva zahraničí.

Jedno počítačové centrum, odborně terminál včasného varování, by mohla armáda zřídit ve Společném operačním centru ministerstva obrany v Praze, druhé při velitelství protivzdušné obrany v Hlavenci u Staré Boleslavi.

"Stará Boleslav byla logickou volbou. Sbíhají se sem veškeré informace o obraně našeho vzdušného prostoru. Praha bude mít zase na starost distribuci získaných informací po našem území směrem k našim složkám," odhaduje důvod výběru těchto lokalit bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Od původního plánu na vybudování velkého radaru v Brdech, který vyvolal rozporuplné reakce, upustili sami Američané poté, co do prezidentského úřadu nastoupil Barack Obama.

Počítače namísto radaru

Systém, který jsou Spojené státy Česku připraveny poskytnout, je založen na včasném předání informací o odpálení balistických střel, které zachycují americké družice. Umí rovněž oznámit předpokládané místo dopadu i druh vypálené střely.

Systém budou v Česku řídit čeští vojáci, pravděpodobně z jednotek protivzdušné obrany. Předběžně se počítá s tím, že systém by mohlo celkově obsluhovat přibližně dvacet lidí.

"Bude to centrum, které bude vyhodnocovat informace, jež získá z různých zdrojů, jako radary a družice. Půjde o celodenní monitoring a následné odeslání informací operačním střediskům států, které by měly být do systému zapojeny," popsal funkci center vojenský expert Martin Koller.

Umístění v Česku je podle expertů spíše symbolické. České centrum bude informace sdílet se Severoamerickým velitelstvím protivzdušné obrany (NORAD), ukrytém na vojenské základně v Cheyenne Mountain.

„S informacemi by mohla Česká republika naložit dle vlastního uvážení, hlavní přínos lze vidět v posílení schopnosti reakce národního systému civilní ochrany na nenadálé situace," řekl Aktuálně.cz dobře informovaný zdroj z ministerstva zahraničí.

Celý systém poskytují Američané jen dalším čtyřem zemím. Terminály by měly zaznamenávat informace o odpálených balistických střelách některých kategorií v okruhu 3 500 kilometrů od hranic NATO.

Start platí Spojené státy

Umístění tohoto prvku protivzdušné obrany nebude podle všeho vyžadovat speciální nové smlouvy, Česko vyjde z těch, které se Spojenými státy uzavřelo už před dvěma lety v rámci dohod o radaru. V tomto případě půjde pouze o technické dohody.

Specialisté z amerického expertního týmu, kteří republiku navštívili naposledy letos v květnu, odhadují, že by Češi mohli spustit systém už v říjnu příštího roku.

Náklady na vybudování údržbu, provoz zařízení i výcvik personálu v obou centrech by měla až do října 2012 platit americká strana. Po roce 2012 by se pak financování střediska měla podílet i Česká republika. Náklady na provoz obou stanic se odhadují až na jeden a půl milionů dolarů ročně.

„Čekám na to, až nám Američané dají konkrétní návrh. Poté jej předložím vládě, která se jím bude zabývat. Odhaduji, že se tato věc bude řešit v půlce příštího roku," řekl Aktuálně.cz ministr obrany Alexander Vondra (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy