V koalici se přiostřuje: VV žádají mimořádnou K9

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 8. 2011 9:30
Ještě před jednáním sněmovny si chtějí ujasnit některé koaliční spory
Vít Bárta, hlavní vyjednavač VV.
Vít Bárta, hlavní vyjednavač VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné chtějí mimořádné koaliční jednání ve formátu K9, a to hned v pondělí, než den nato začne poprázdninová schůze sněmovny.

Jako důvod uvádějí sociální zákony z dílny ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Hrozí problémy s Drábkovými zákony

VV si chtějí ujasnit dobrovolnost nebo povinnost tzv. "sociální karty", přes kterou by byly vypláceny sociální dávky, věkovou hranici seniorů, od které se bude vyplácet doplatek na bydlení (ministerstvo navrhuje 75 let) nebo délku vyplácení rodičovského příspěvku rodinám s těžce postiženými dětmi.

VV hlavně namítají, že řadu pozměňovacích návrhů dodalo ministerstvo práce až těsně před projednáváním v sociálním výboru sněmovny.

"Devítičlenný formát koaličního předjednávání důležitých reforem by měl totiž podle VV sloužit především k tomu, aby nedocházelo k živelnému navrhování změn zákonů ve sněmovně," napsaly VV ve svém prohlášení.

"Ministr Drábek ale jen reagoval na požadavky koaličních partnerů, zejména pak Věcí veřejných," namítá předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Původně se před zahájením úterní schůze sněmovny měly sejít právě už jen předsedové koaličních klubů na pravidelné poradě.

VV zároveň naznačily, že jim i do budoucna řada věcí vadí.

"Otazníky stále visí nad osvobozením dividend, zrušením superhrubé mzdy (tak jak je navrhováno s výpadkem 15-20 mld.), zrušením daňové podpory ZTP/P, zrušením stravenek či zavedením mezigenerační solidarity," naznačují VV další možné sporné body uvnitř koalice.

Spor VV a TOP 09

Požadavek svolat koaliční K9 může být zároveň výsledek napětí mezi Věcmi veřejnými a TOP 09, které vedou spor kolem odvolání vysokého úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory.

TOP 09, která označuje Bátoru za extremistu, požaduje jeho odvolání, ministr za VV Josef Dobeš ho odvolávat nehodlá, jen se za Bátorova slova směrem k předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi omluvil (Bátora označil Schwarzenberga za "starého prskajícího chudáčka").

TOP 09 nicméně pozvala ministra Josefa Dobeše na úterní schůzi svého poslaneckého klubu a chce vysvětlení.

Ladislav Bátora už v minulosti přiznal, že se účastnil přednášek nacionalistické Vlastenecké fronty. Teď vede iniciativu D.O.S.T., která demonstrovala mimo jiné proti koncepci sexuální výchovy na školách.

Kvůli Bátorovi přestali ministři za TOP 09 chodit na jednání vlády.

Ve hře je i John

Věci veřejné teď přitom potřebují podporu koaličních partnerů, aby prosadili svého předsedu Radka Johna do čela sněmovního výboru pro bezpečnost. Ten má vzniknout tak, že se výbor pro obranu a bezpečnost kvůli redukci počtu sněmovních výborů po volbách sloučený ze dvou opět rozdělí.

V čele sloučeného výboru teď stojí sociální demokrat František Bublan.

Radek John poté, co opustil vládu, nemá jako předseda koaliční strany žádnou funkci ani v exekutivě, ani ve sněmovně.

Teď ale TOP 09 s podporou Johna - s ohledem na "kauzu Bátora" - váhá. A opozice už dala najevo, že Johna podpořit nehodlá.

ČSSD prohlásila, že rozdělení výboru jednak považuje za účelové, jednak jí vadí osobně i Radek John.

"Radek John po chaosu, který jako ministr vnitra způsobil v řadách policie a hasičského záchranného sboru, nemá morální právo na vedení příslušného výboru," zdůvodňuje ČSSD své odmítavé stanovisko.

A pokračuje: "Pokud si chce Poslanecká sněmovna zachovat elementární zbytky důvěry veřejnosti, nemůže předsedou zvolit člověka, proti němuž byla zorganizována a podepsána největší petice za odstoupení v historii sboru."

 

Právě se děje

Další zprávy