Dobeš půjde na kobereček, TOP 09 musí vysvětlit Bátoru

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 8. 2011 12:14
Vládní krizi chce TOP 09 řešit těsně před důležitým zasedáním Poslanecké sněmovny
Ladislav Bátora.
Ladislav Bátora. | Foto: Iniciativa D.O.S.T

Praha - Kauza kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory má další mezihru. Poslanecký klub TOP 09 si pozval na úterý šéfa resortu Josefa Dobeše (Věci veřejné) a chce slyšet, jak bude ministr aféru řešit.

"Ano, pan ministr už účast přislíbil," potvrzuje předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík. Kauzu tak chce "topka" řešit těsně před zahájením nové schůze sněmovny.

"Kauza Bátora" totiž oslabuje Nečasův kabinet a celou koalici poté, co se kvůli setrvání Bátory na místě personálního ředitele ministerstva přestali ministři za TOP 09 účastnit zasedání vlády. Bátora totiž označil předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga na svém facebookovém profilu "starým prskajícím chudáčkem".

TOP 09 ale zároveň poukazuje na názory a výroky Ladislava Bátory, které označuje za "extremistické".

"Vadí nám toto prorůstání extremismu do státní správy," podotýká Gazdík.

"To není spor Bátora versus TOP 09. Nám vadí, že s tím nic nedělá ministr školství, jeho jsme vyzvali. Bátora je pod naší úroveň," dodává ještě Gazdík.

Ladislav Bátora v minulosti přiznal, že se účastnil přednášek nacionalistické Vlastenecké fronty, vede iniciativu D.O.S.T., která se vyslovila mimo jiné proti koncepci sexuální výchovy na školách.

Na Facebooku je také velmi populární fotografie z demonstrace, na které je tento - dnes úředník ministerstva školství - s transparentem "Intelektuálové, jděte už do hajzlu".

Hradní linka?

Návštěva Josefa Dobeše zřejmě ale kauzu neukončí. Ministr se zatím nechystá Bátoru propustit a Věci veřejné za ním v tomto - alespoň prozatím - stojí.

"Je to spíš směs menších drobností než nějaký velký důvod. Ministru Dobešovi se nechce ustupovat Kalouskovi, navíc je tam i ten důvod, že Bátora má dobré vazby na Hrad," říká zdroj z nitra Věcí veřejných.

Potvrzuje tak linku na prezidenta Václava Klause, o které se už dřív zmiňovala i odpadlice od VV Kristýna Kočí. Bátorova iniciativa D.O.S.T. silně prezidenta Klause podporuje.

"Na tahu je Nečas"

TOP 09 teď hledá, jak ven z vládní krize. Ustoupit v kauze Bátora nemůže, na druhou stranu nemůže ani delší dobu oslabovat jednání Nečasova kabinetu tím, že její ministři se nebudou dál účastnit schůzí vlády.

TOP 09: Co dál?
TOP 09: Co dál? | Foto: Ludvík Hradilek

"Podle nás je teď na tahu premiér Nečas, on nese za vládu odpovědnost. Třeba tím, že prohlásí, že za kauzu Bátora převezme odpovědnost on," naznačuje možný kompromis šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Něco se ale stát musí," zdůrazňuje.

V tuto chvíli tak není jasné, jestli schůze vlády příští týden bude už v kompletním složení, nebo s náhradníky za ministry TOP 09 v podobě jejich náměstků.

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje neúčast ministrů za TOP 09 nadále za neudržitelnou a zdůraznil, že když zabránil jmenování Bátory Dobešovým náměstkem, TOP 09 ho nepodpořila.

VV a část ODS navíc podezřívají TOP 09, zda není Bátora jen záminkou k opuštění vlády, což "topka" už naznačila. Už v pondělí ale bude o "kauze Bátora" jednat přímo premiér Nečas s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem po jeho návratu z dovolené.

 

Právě se děje

Další zprávy