Úřady zlehčují problémy s fondy EU. Česku jde o hodně

Domácí Petr Holub, Domácí
21. 3. 2012 15:20
Brusel zastavil dotace. Úředníci nabízejí občanům jinou interpretaci než svým kolegům
Skládačka jménem Evropská unie
Skládačka jménem Evropská unie | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Den před klíčovou schůzkou Nečasových ministrů s eurokomisařem Johannesem Hahnem se čeští úředníci snaží zlehčovat problémy, jaké Česko s čerpáním evropských dotací ve skutečnosti má.

"Programy nebyly zastaveny, Česká republika obdržela pouze zdvižený varovný prst," tak vysvětluje ministerstvo pro místní rozvoj fakt, že Brusel neproplatí od března do června ani korunu.

"V průběhu této doby na základě vzájemné gentlemanské dohody nebude Česká republika žádat o proplacení peněz z EU," upřesnila mluvčí Jankovského ministerstva Jana Jabůrková v dopise, který rozeslala redakcím.

A dodala: "Pokud do června přijmeme opatření vedoucí ke zlepšení v klíčových oblastech kontroly a auditu, k zastavení programů nedojde."

Jen žádná politika

Na ministerstva zabývající se evropskými programy ale putoval jiný dopis.

"Dovoluji si vás informovat, že ministerstvo financí nebude do konce června předkládat Evropské komisi žádosti o platbu za operační programy. Pokud by tak ministerstvo financí učinilo, dojde ze strany Evropské komise k přerušení platební lhůty," popisuje tzv. "gentlemanskou dohodu" Veronika Ondráčková, ředitelka odboru na ministerstvu financí, který žádosti o proplacení do Bruselu posílá.

Dopis byl doplněn poznámkou: "Prosím, nedělejte z toho politiku a ať se to negativně nekomunikuje."

Než přijde účetní dvůr 

Komisař Hahn fakticky nabízí pomocnou ruku, která může Českou republiku zachránit před nejhorším.

Z celkového přídělu 800 miliard korun na léta 2007 až 2013 už Češi za evropské projekty utratili 570 miliard. Brusel ale proplatil zatím jen 130 miliard.

Hlavním důvodem je fakt, že kvůli nepořádkům při stavbě dálnic a čistíren odpadních vod, případně podpoře vzdělávání či podnikání, byly zastaveny některé dotační programy.
 
K tomu přistoupil loni na podzim větší problém, protože Evropský účetní dvůr kritizoval úroveň kontroly v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy