Topolánkovi se rozpadá většina ve sněmovně

Petr Holub
2. 5. 2007 0:00
Opozice minulý týden vyhrála sedm důležitých hlasování
Jan Kasal patří podle statisticky hlasování mezi čtyři lidovce, kteří dosud nejvíce vypomohli opozici
Jan Kasal patří podle statisticky hlasování mezi čtyři lidovce, kteří dosud nejvíce vypomohli opozici | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vládní většina 102 hlasů funguje zhruba tak dobře, jako by vůbec neexistovala. Přinejmenším v prvním týdnu probíhající schůze sněmovny.

Odpadlíci Miloš Melčák a Michal Pohanka už zase hlasují s ČSSD, občas se k levici přidají někteří zelení nebo lidovci. Opozice díky tomu vyhrála minulý týden sedm důležitých hlasování proti vládě.

Ta důležitost je relativní - šlo například o povinnost vlády informovat poslance, dotace vinařům nebo tabákový zákon. Poslanci ale na pořadu nic důležitějšího neměli.

Tyto výsledky jsou varováním před druhým týdnem schůze, kdy proběhnou dva o něco významnější souboje. Koaliční poslanci budou prosazovat zákon, který má založit historický Ústav paměti národa, naopak komunisté mají v plánu protlačit referendum o amerických radarech v Brdech.

Co prosadila opozice na této schůzi a díky komu

  • Vláda musí informovat o situaci v CzechInvestu
    ČSSD, KSČM, KDU (4x absence), SZ (2x absence, 1x pro), Melčák, Pohanka
  • Ministr spravedlnosti vysvětlí, jak se prověřovala Kubiceho zpráva
    ČSSD, KSČM, KDU (2x absence), SZ (2x absence), Melčák, Pohanka
  • Vláda musí informovat, jak se čerpají fondy EU
    ČSSD, KSČM, KDU, ODS (27x pro), Melčák, Pohanka
  • Vláda musí informovat o radarech a evropské ústavě
    Souhlasí všichni
  • Zákon o dotacích vinařů, první čtení
    ČSSD, KSČM, KDU (3x absence), SZ (3x absence), Melčák, Pohanka
  • Novela volebního zákona do EP a krajů, první čtení
    ČSSD, KSČM, SZ (5x pro), KDU (1x pro), Melčák, Pohanka
  • Tabákový zákon, první čtení
    KDU, SZ, ČSSD (jen 2x proti), KSČM (jen 7x proti)

Nezodpovědní

"Trpíme přirozenou nekázní. Poslanci zapomenou na hlasování a pak se sami diví, co způsobili," hodnotí neúspěchy koalice v prvním týdnu místopředseda klubu ODS Miloš Patera.

Tvrdí však, že koalice ztratila jen naprosto marginální zákony. Když o něco skutečně jde, dokáže se zmobilizovat.

Statistika hlasování ukazuje, že největší nekázní trpí čtyři poslanci KDU-ČSL Libor Ambrozek, Jiří Carbol, Ludvík Hovorka a Jan Kasal. Jejich hlasy rozhodly o tom, že vláda bude muset sněmovně vysvětlovat situaci v CzechInvestu, kde podali výpověď všichni manažeři, a také oznámit výsledky vyšetřování tzv. Kubiceho zprávy.

Právě zmíněným lidovcům spolu se třemi zelenými poslanci mohou děkovat vinohradníci, že prvním čtením prošel zákon, který jim zajistí v příštích letech dotace.

Celý klub zelených se spojil se sociálními demokraty a komunisty, aby dal voličům šanci kroužkovat při volbách do Evropského parlamentu a do krajů čtyři místo dosavadních dvou kandidátů.

Zelení v kleštích

"Stabilní vládní většina je iluzorní, to je z toho jasně vidět," komentuje uplynulý týden místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Také podle něho koalice dokáže udržet disciplínu při důležitých normách. Musí ale vyvinout enormní tlak, nejčastěji vůči zeleným.

Stabilní vládní většina je iluzorní, tvrdí poslanec ČSSD David Rath
Stabilní vládní většina je iluzorní, tvrdí poslanec ČSSD David Rath | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Rath to dokazuje na odmítnutí zákona, kterým chtěla ČSSD posílit pozici českých zemědělských výrobců proti řetězcům supermarketů. "Vím, že zelení chtěli hlasovat s námi, ale podřídili se," tvrdí místopředseda. Proto také podle něho nejde kontrolovat všech 100 koaličních poslanců při každém hlasování. "Také chtějí mít někdy pocit, že hlasují svobodně," podotýká Rath.

Při zákonu o supermarketech nestačila opozici ani pomoc Melčáka s Pohankou, porážku zavinili nekázní tentokrát poslanci ČSSD.

Škromach se domluvil s Nečasem

O hlasování přitom nemusí rozhodnout jen koalice spojená se dvěma bývalými sociálními demokraty nebo opozice s pomocí některých lidovců a zelených. Objevila se i třetí možnost, jak získat většinu s pomocí konstruktivní opozice.

Vicepremiér Petr Nečas přesvědčil sociální demokraty, aby přes první čtení propustili jeho návrh, jak odložit zavedení systému úrazového pojištění z roku 2008 ještě o dva roky. Nečasův předchůdce na resortu práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) připustil, že systém není dost dobře připraven a že ve státní pokladně pro jeho zavedení není dost peněz.

Proto vládní návrh demonstrativně podpořil i při hlasování. Většina sociálních demokratů se sice jen zdržela, i tak umožnila vládě, aby se vyhnula vážným finančním potížím.

Poslanec Miloš Melčák sice umožnil vznik Topolánkovy vlády, většinou ale hlasuje s ČSSD
Poslanec Miloš Melčák sice umožnil vznik Topolánkovy vlády, většinou ale hlasuje s ČSSD | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

"Nulová tolerance" ve sněmovně nefunguje vůbec. Při technických novelách, které mají například vědcům usnadnit cestu k evropským fondům, souhlasí poslanci bez rozdílu stranického dresu.

Jak ještě dlouho?

V nadcházejícím týdnu očekávají politici návrat k pořádku.

"Myslím, že koalice bude hlasovat zcela jednotně," očekává vznik Ústavu paměti národa i odmítnutí brdského referenda místopředseda Patera. To potvrzuje i Rath, podle kterého zelení už na referendum rezignovali a připouštějí i takový Ústav paměti národa, jehož vedení budou jmenovat politici.

Místopředsedové se však shodují i na tom, že skutečná zkouška přijde až v červnu, kdy vláda pošle sněmovně první reformní zákony. 

 

Právě se děje

Další zprávy