Exkluzivně: Klaus má ke zvolení daleko

Jakub Antoš
7. 3. 2007 13:35
Anketa - Přesně rok před volbou nové hlavy státu oslovilo Aktuálně.cz politiky, kteří budou volit příštího prezidenta. Uvnitř: Speciál

Z exkluzivního průzkumu, v němž on line deník Aktuálně.cz oslovil všechny budoucí volitele, plyne, že rok před prezidentskými volbami je 32 procent poslanců a senátorů rozhodnuto dát hlas znovu Václavu Klausovi.

Pokud by volba došla jako minule až do třetího kola (v něm prezidentovi stačí získat nadpoloviční většinu hlasů, posčítaných z poslanců a senátorů dohromady), pak v následujících měsících musí Klaus přesvědčit o svých kvalitách nejméně 63 poslanců a senátorů.

Pro Klause je totiž nyní 55 poslanců a 33 senátorů. Ti všichni říkají "ano" předem.

Přímo? Nejspíš ne

Tak jako před čtyřmi roky, i počátkem roku 2008 budou nástupce Václava Klause nejspíš volit poslanci a senátoři - v tajných volbách.

Přímá volba je stále méně pravděpodobná, vyžadovala by rozsáhlou změnu Ústavy, kterou zatím nikdo nechystá.

Foto: Aktuálně.cz
Zvolte příštího prezidenta, hlasujte ZDEAktuálně.cz dává možnost, jakou vám politici odpírají: vybrat si hlavu státu v internetovém hlasování

V průzkumu se tedy ukázalo, že Václav Klaus disponuje o něco menším počtem definitivních hlasů pro, než se všeobecně očekávalo. Jak to? Lidovečtí poslanci, kteří mají sílu protlačit spolu s ODS Klause znovu na Hrad, totiž jasnou podporu nevyjádřili.

Foto: Aktuálně.cz

Jediný z lidovců, kdo už nyní říká ano, je bývalý předseda strany a nyní ministr financí Miroslav Kalousek.

Na opačné straně pomyslné barikády stojí poslanec Ludvík Hovorka. Ten jasně řekl, že Klause volit nebude. Ostatní zatím neví a říkají, že počkají na stanovisko klubu či strany.

Jeden komunista pro

Komunisté také ještě jasno nemají a chtějí znát protikandidáty, ale část z nich podporu Klausovi nevylučuje. Poslanec Karel Šidlo jako jediný dokonce přiznal, že prezidentovi hlas určitě dá.

Foto: Aktuálně.cz
  • Čtěte Speciál: Poslední rok prezidenta
    Co musí Klaus udělat, aby byl znovu zvolen? Jaké byly čtyři roky jeho vládnutí na Hradě?
  • Je možné, že podobně jako v minulé volbě vynesou Klause na Hrad hlasy komunistických poslanců a senátorů.

    Zelení: Určitě ho volit nebudeme!

    Václav Klaus má zatím zcela jistou podporu jen své vlastní strany. Žádný rebel se mezi občanskými demokraty neobjevil.

    Naopak jisté je, že zelení Václava Klause nepodpoří. Jméno svého favorita zatím sdělit odmítají, je to podle nich předčasné.

    V každé komoře parlamentu odpověděla v anketě Aktuálně.cz nadpoloviční většina politiků.

    Nejmenší ochotu prozradit, jak se zachovají, projevili sociální demokraté. ČSSD tvrdí, že právě vybírá Klausova protikandidáta - bude-li přímá volba, bude to žena, bude-li volit parlament, pak muž.

     

    Právě se děje

    Další zprávy