Topolánek se pustil do boje. Za sebe a za vládu

Kateřina Eliášová
4. 11. 2008 19:38
Čeká jej debata s ODS v regionech a koaličními partnery
Topolánek vyráží do boje. Za sebe i za vládu
Topolánek vyráží do boje. Za sebe i za vládu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Český premiér Mirek Topolánek se pustil do boje o přežití.

Nebude se prát jen o to, aby zůstal předsedou ODS, ale také o další fungování svého křehkého trojkoaličního kabinetu a jeho programu.

Hledá si teď každou skulinu, do které by vmáčkl jak jednání s koaličními partnery, tak výjezdy do krajů.

Právě v těchto dnech startují jednání oblastních sněmů, které se rozhodují o podpoře jednotlivým kandidátům na předsedu ODS.

Zatím jsou síly mezi dvěma ohlášenými kandidáty vyrovnané.

V pondělí večer vyjádřili Topolánkovi podporu členové ODS v Karviné, Topolánek se jednání účastnil osobně. Ve stejný čas zasedal oblastní sněm v Jihlavě. I tam nakonec 33 jeho členů hlasovalo pro Topolánka, byť to bylo velmi těsné vítězství.

Bém u Jihlavanů ztroskotal, za předsedu by jej chtěli jen tři lidé.

"Důvodem této volby bylo hlavně zachování kontinuity, strana by měla pokračovat v čele s Topolánkem, řekla většina, byť těsná" oznámil oblastní manažer ODS Erich Janderka. Na místopředsedy jihlavský sněm doporučil ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase a odstupujícího moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského.

Kongresová kampaň...

Jak přesně bude kongresová kampaň Mirka Topolánka vypadat a kolik času si pro ni najde, se nedá přesně říct.

"Cítím povinnost mluvit před kongresem s co nejvíce členy ODS a omlouvám se předem těm, ke kterým se nedostanu. V první řadě chci slyšet jejich názory a jejich preference. Vyslechnout jejich oprávněnou kritiku," oznámil v neděli Topolánek.

Do kterých krajů a měst se chystá, není možné zjistit. Hlavní kancelář zatím nemá premiérův přesný kalendář. Dá se očekávat, že Topolánek nebude chtít dopředu oznamovat, kam zamíří. Nahrál by tak svému největšímu rivalovi, pražskému primátorovi Pavlu Bémovi.

I on se teď vedle povinností primátora a druhého muže ODS věnuje jízdám do krajů. Nominaci získal u svých blízkých v Praze 15 a taky na oblastní radě Prahy Západ.

"Výjezdy má naplánované až do kongresu, je ale těžké říct, které oblastní sněmy navštíví. V jeden den se jich koná i deset zároveň," řekl deníku Aktuálně.cz šéf Bémovy kanceláře Tomáš Jirsa.

... a vládní kampaň

Topolánka čeká nadto jednání s koaličními partnery Martinem Bursíkem a Jiřím Čunkem. Už dříve všichni tři oznámili, že se vláda musí zamyslet nad svými prioritami. Zásah do koaliční smlouvy není vyloučen.

Vládní trojka se už několikrát potkala, naposledy se mělo setkání uskutečnit v úterý večer. Nakonec se ale lídři koaličních stran bavili jen po telefonu. Schůzka je čeká spíše až koncem týdne. Čeká se také na čtvrteční celostátní konferenci KDU-ČSL.

Topolánek si bude muset dobře rozmyslet, na co ještě bude mít jeho kabinet ještě sílu a co se nepodaří do konce vládního období prosadit.

Otazníky visí jak nad zdravotnickou, tak i důchodovou reformou, problémy provázejí schvalování rozpočtu a daní na příští rok, nedaří se prosadit radarové smlouvy.

Kdo půjde z kola ven

Premiér také avizoval změny ve vládě, tisk spekuluje o odchodu hned několika ministrů. Kdy se tak stane, Topolánek neřekl. Je ale pravděpodobné, že obměnu ministrů provede už před kongresem.

Vedle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka se mluví taky o ministru zemědělství Petru Gandalovičovi, ministryni Džamile Stehlíkové a Vlastě Parkanové, Martinu Římanovi, Jiřím Pospíšilovi nebo Václavu Jehličkovi.

Premiér ani jedno z jmen nepotvrdil.

Bez dohody s koaličními partnery ovšem změny sám dělat nebude. Dříve než příští týden tak nebude jasno, kdo by mohl kabinet opustit a kdo by jej mohl nahradit.

 

Právě se děje

Další zprávy