Tlustý slíbil rozhovor on-line. Vycouval z něho

Jakub Antoš
20. 8. 2007 12:02
Exministr financí: Odvolávám, co jsem odvolal
Foto: Ludvík Hradilek

On-line - Poslanec Vlastimil Tlustý a dva jeho názorově blízcí kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel zkomplikovali vládní koalici vyjednávání o reformě veřejných financí. Po včerejší schůzce rebelů s premiérem a šéfem poslanců se však zdá, že už je vše vyřešeno.

Opravdu? Vlastimil Tlustý ani premiér zatím neupřesnili, na čem se vlastně ve jménu reformy dohodli.

Redakce on-line deníku Aktuálně.cz proto Tlustého požádala, zda by si sedl k počítači a nejasnosti vysvětlil čtenářům. Tlustý rozhovor přislíbil. Včera jej redakce telefonicky kontaktovala a znovu si ověřila, zda Tlustý v pravé poledne bude mít čas, jak slíbil.

Exministr financí to potvrdil.

Když však za ním v 11:45 přišli redaktoři Aktuálně.cz do sněmovny, oznámil jim Tlustého asistent, že poslanec rozhovor ruší. Důvodem je prý to, že Tlustý nemá na debatu se čtenáři čas a předem nedal vědět, protože prý ztratil telefon.

O dalším osudu reformy dnes bude rozhodovat schůzka trojkoalice a výkonná rada ODS.

Zatm se zdá, že z daňových změn zmizí problém, kdy by zhruba 60 procent zaměstnanců odvádělo po snížení daňových sazeb v roce 2009 státu víc peněz. Nízké sazby, které ODS do návrhu prosadila, jsou totiž kompenzovány tím, že se zároveň snižují daňové slevy.

"Ta dohoda říká, že je dosaženo shody, že červená zóna zmizí. Chceme dosáhnout shody u postupného snižovaní daní. Při snížené sazbě by se pak u určité skupiny lidí neměly daně zvyšovat," řekl včera v České televizi Tlustý.

 

Právě se děje

Další zprávy