Sněmovnu povedou ženy. Do čela míří Němcová i Klasnová

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
21. 6. 2010 12:36
Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dohodli na tom, jak bde vypadat vedení sněmovny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Trojkoalice" se dohodla na tom, jak bude vypadat vedení sněmovny. Kromě předsedy bude mít jen tři místopředsedy. V minulém volebním období jich bylo pět, aby se dostalo na všechny politické strany. A hned tři ze čtyř těchto postů by mohly obsadit ženy.

ODS navrhne předsedu nebo předsedkyni získá ODS, po jednom místopředsedovi pak budou mít TOP 09 a Věci veřejné. Zbylé čtvrté křeslo připadne ČSSD.

"Definitivně jsme se přiklonili k závěru, že předseda má reprezentovat sněmovní většinu," potvrdil po schůzce už dřívější úvahy "trojkoalice" předseda ODS Petr Nečas.

Klub poslanců ODS ještě nerozhodl. Petr Nečas ale prohlásil: "Za sebe mohu říci, že budu navrhovat první místopředsedkyni ODS Mirku Němcovou."

Věci veřejné do vedení dolní komory vyšlou Kateřinu Klasnovou. "Dobrovolně se přihlašujeme k nadvládě žen ve sněmovně. Je to součást smíru, konce studené války," řekl předseda VV Radek John.

Oficiálně nominaci na post místopředsedy nemá ani TOP 09, také jejich klub rozhodne zítra. Nicméně i oni uvažují o ženě - exministryni Vlastě Parkanové. Ta svůj zájem minulý týden potvrdila a podle zdroje z TOP 09 o ní strana opravdu uvažuje.

Jako místopředseda Zaorálek nevadí

Na ČSSD, která stále opakuje svůj nárok na křeslo předsedy sněmovny, zbude tedy jen jedno křeslo místopředsedy. Na předsednický post nominovali sociální demokraté Lubomíra Zaorálka, "trojkoalice" ale už dřív dala najevo, že je pro ni jako předseda nepřijatelný. Jako místopředseda sněmovny by ale vládní většině podle všeho nevadil.

"Je to jedno, jako místopředseda je zástupce své strany, ne celé sněmovny," řekl Aktuálně.cz vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík.

Jedinou sněmovní stranou, která nebude mít svého zástupce v čele komory, tak zůstane KSČM, oznámil po ranním jednání tří stran předseda ODS Petr Nečas.

V pondělí dohodnuté nominace zároveň naznačují, že by vedení sněmovny mohlo být definitivní.

Ještě minulý týden přitom Petr Nečas prohlašoval, že "trojkoalice" uvažuje o volbě vedení do doby, než nová vláda získá důvěru, a pak by se mohlo volit znovu. Po pondělní schůzce vypadá situace jinak.

"My předpokládáme, že bude zvoleno stálé vedení Poslanecké sněmovny," prohlásil Nečas.

"Pro nás by bylo nepříjemné, kdybychom říkali, že toto je přechodné vedení," dodal předseda VV Radek John. "Já doufám, že se už nebudeme zdržovat novými volbami."

Vládní posty? Ještě se neptejte!

"Trojkoalice" stále opakuje, že o postech ve vládě se ještě nemluví. Podle všeho ale TOP 09 nadále požaduje, aby měla stejný počet ministrů jako ODS.

"Nejsem zmocněn k tomu cokoliv říci," odmítl otázku na poměr ministrů Petr Nečas.

Dopis kvůli ekozakázce

Partaje dnes zároveň oznámily, že pošlou dopis na ministerstvo financí, v němž budou po ministru Eduardu Janotovi požadovat písemné garance, že pokud vláda nevybere žádného vítěze ekologické superzakázky, nebudou hrozit Česku arbitráže.

Na vrcholném jednání dnes poprvé chyběl David Vodrážka, do nedělního dopoledne ještě 1. místopředseda ODS.

Ten ovšem na kongresu post neuhájil, a tak ho za jednacím stolem dnes vystřídala nová místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová.

 

Právě se děje

Další zprávy