Šlo o atentát, řekl po střelbě Klaus. Bát se nestihl

ČTK ČTK
28. 9. 2012 20:14
Prezident označil útok za všeobecné selhání, které není možné podceňovat
Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus označil útok na svou osobu při otevírání mostu v Chrastavě za všeobecné selhání. Je potřeba takové věci nepodceňovat, řekl Klaus novinářům při odjezdu z Ústřední vojenské nemocnice, kde mu ošetřili lehčí zranění.

Prezidentovi v davu lidí přiložil šestadvacetiletý muž z Liberce k boku plastovou pistoli a několikrát zmáčkl spoušť. "Je to tak rychlé, že se nestačíte v tu chvíli bát," řekl Klaus. Na otázku novinářů, zda šlo o atentát, odpověděl: "Nevím, jak to nazvat jednodušším a smysluplnějším způsobem".

Klaus měl při odjezdu z nemocnice ošetřenou pravou paži. "Jednalo se o lehké poranění, které vyžadovalo vyšetření a ošetření v naší nemocnici," řekl lékař z ÚVN Marek Burian.

Řada odborníků označuje střelbu v Chrastavě za selhání ochranky. Podle Klause jde o selhání všeobecné. "Je to těžké, objevit v davu takového člověka, ale na analýzu si nechme čas jindy," dodal prezident.

Muž po útoku z místa odešel, aniž ochranka zasáhla. Novinářům řekl, že politici neposlouchají, jsou "slepí a hluší k nářkům lidu" a tohle byla podle něj jediná možnost, jak dát najevo nespokojenost. Podle svědků byl muž ozbrojen plastovou pistolí, která se používá ke hře airsoft. Policie ho zadržela až o několik set metrů dál.

 

Právě se děje

Další zprávy