Sjezd zelených skončil. Bursík vyhrál nad Kuchtovou 3:1

8. 9. 2008 0:50
Kuchtová uspěla. Stanovy strany se nemění
Nové vedení strany pohromadě (zprava) - Ondřej Liška (1. místopředseda), Kateřina Jacques (2. místopředsedkyně), Martin Ander (3. místopředseda), Džamila Stehlíková (členka předsednictva), Zuzana Drhová (členka předsednictva) a předseda Martin Bursík (vzadu na plátně).
Nové vedení strany pohromadě (zprava) - Ondřej Liška (1. místopředseda), Kateřina Jacques (2. místopředsedkyně), Martin Ander (3. místopředseda), Džamila Stehlíková (členka předsednictva), Zuzana Drhová (členka předsednictva) a předseda Martin Bursík (vzadu na plátně). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Teplice - Sjezd zelených skončil. Martin Bursík jej s přehledem vyhrál, byť mu v závěru jedno vítězství uteklo mezi prsty. Dobrovolně se vzdal prosazení změny stanov strany.

Ty budou zelení řešit na příštím sjezdu.

Jinak ovšem Bursík získal vše: silný mandát i loajální předsednictvo, které slíbilo prosazovat jeho vize a koncepci směřování strany.

Dana Kuchtová se ze svého jediného vítězství, když její tým obstrukcemi zablokoval jednání o stanovách, neradovala příliš dlouho. Předsednictvo vzápětí přišlo s návrhem odvolat 14 členů republikové rady, které volí sjezd.

Mezi nimi vyčnívají Bursíkovi kritici, například Matěj Stropnický nebo právě Kuchtová.

A delegáti Bursíkův návrh v neděli pozdě večer, před svým odjezdem domů, stvrdili. V republikové radě zelených tak zůstanou jen zástupci krajů.

Sjezd den po dni
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Sjezd den po dni

PRVNÍ DEN SJEZDU
Začátek ovládla "kauza Vyděrač", která se dotkla i poslankyně Olgy Zubové.

Premiér Topolánek přijel s poselstvím, že ODS a zelení musí spolu bojovat proti zlu. Delegáti mu tleskali.



DRUHÝ DEN SJEZDU
Bursík se stal předsedou strany, získal si 2/3 delegátů. Nové předsednictvo se zavázalo prosazovat jeho koncept.

Kritici předčasně odešli

Tábor Dany Kuchtové dal už předtím najevo, jak o Bursíkově taktice smýšlí. Před hlasováním o okleštění republikové rady odešli příznivci Kuchtové ze sálu.

"Martin Bursík dosáhl toho, že se zbavil svých nepříjemných protivníků v republikové radě, kteří jsou voleni sjezdem. Byl to nefér návrh," uvedla rozhořčeně Dana Kuchtová.

Čtěte více: Živě: Zelení ponocovali. Atmosféra byla hustá

Bursík prosadil kompromis

Nedělní část sjezdu byla celá o volbě ústřední revizní komise. Hlasování o ní bylo o měření sil dvou táborů, jejichž protichůdnost názorů sjezd jedině potvrdil.

Bursíkovi naklonění delegáti prosadili do jejího čela Miroslava Rokose, ačkoliv původně navrhovali stávajícího předsedu Radana Večerku. Rokos měl být kompromisem mezi kandidáty obou znesvářených křídel.

Opozice ovšem jeho zvolení napadla. "Je ve střetu zájmu. Je zaměstnancem ministerstva životního prostředí. V případě podnětu na předsedu strany a ministra Bursíka nemusí rozhodovat nestranně," domnívá se Kuchtová.

Po několikahodinových obstrukcích se nakonec podařilo dovolit i zbývajících šest členů komise. Mezi nimi jsou zástupci obou táborů.

Mít své lidi v revizní komisi je pro Bursíkovo křídlo podstatné. Komise se zabývá stížnostmi a podněty zevnitř strany a je jakýmsi strážcem vnitrostranických pravidel.

Jak je důležitá se ukázalo těsně před sjezdem. Lidé kolem Dany Kuchtové se na komisi obrátili s tím, že podle nich byl sjezd svolán v rozporu s pravidly. Chtěli tak docílit jeho zrušení.

Komise hlasovala a stížnost zamítla.   

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy