Kuchtová zcela propadla. Vůbec jsem to nečekala, říká

6. 9. 2008 23:15
Klid nebude, varuje Bursíkova soupeřka
Dana Kuchtová ve světle zájmu médií...
Dana Kuchtová ve světle zájmu médií... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Teplice - Dana Kuchtová dnes prohrála své postavení ve Straně zelených.

Ještě před rokem zastupovala tuto stranu v koaliční vládě, dnes jako vůdce stranické opozice proti Martinu Bursíkovi, prohrála  volby o post předsedy a poté neobhájila ani dosavadní místo prvního místopředsedy.

Z jedné z nevlivnějších postav ve Straně zelených je nyní řadová členka. S kyticí v ruce odešla mezi delegáty mateřské jihočeské organizace, kde setrvá až do konce sjezdu.

Neskrývá zklamání a po prohře měla v očích slzy. "Skutečně jsem nečekala, že se nedostanu do předsednictva. To byla pro mě opravdu až neuvěřitelná situace," řekla.

Vzestup a pád Dany Kuchtové
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Vzestup a pád Dany Kuchtové

Dana Kuchtová vstoupila do Strany zelených v roce 2003, o rok později se stala 1. místopředsedkyní. Od ledna do října 2007 působila ve funkci ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. Řadu let byla předsedkyní občanského sdružení Jihočeské matky.

Červen 2006
Blokovala Temelín, teď vyjednává vládu 

Leden 2007
Topolánkova vláda má důvěru. 100:97

Září 2007
Lidovci hrozí: Budeme žádat odvolání Kuchtové

Září 2007
První Topolánkův ministr padl: Kuchtová končí

Leden 2008
Exministryně Kuchtová bude učit na soukromé univerzitě

Červenec 2008
Bursík má soupeře na sjezd. Na souboj ho vyzve Kuchtová

A.cz: Co pro vás znamená porážka?

Je to suverénní rozhodnutí sjezdu a já ho respektují. Jenom nechápu, proč mě delegáti sjezdu posílají do opozice, když se podíváme na to, že jsem ve výzkumech popularity dosahovala u veřejnosti tak dobrých výsledků, proč nevyužili mé popularity. 

A.cz: O čem to vypovídá? Mění se podle vás Strana zelených?

V každém případě tady bude menší názorová pluralita. Já jsem tam často vystupovala s názorem, který býval jiný než názor Martina Bursíka. Doufám, že se do předsednictva dostanou ještě někteří zastánci jiných názorových proudů, než zastává předseda. Jinak bychom už snad nebyli ani Stranou zelených. Jinak bychom byli stranou jednoho muže.

Mířím do konstruktivní opozice

A.cz: Jaká teď bude Vaše role?

Odcházím do kontruktivní opozice, budu se snažit pracovat pro Stranu zelených z jiných pozic.

A.cz: Z jakých?

To nemám zatím promyšlené, protože jsem skutečně nečekala, že se nedostanu do předsednictva. Nedá se nic dělat, taková je politika. Na sjezdu budu samozřejmě dál.

Změny stanov podpořím

A.cz: Jak budete hlasovat v případě změny stanov?

Já se budu snažit, aby se stanovy změnily. 

A.cz: A ta změna, aby republikovou radu vedlo předsednictvo?

S tím nemám žádný zásadní problém. Je to jedna z variant. Problém je, že v novém návrhu se mění hierarchie těchto orgánů. Předsednictvo se stává nejvyšším orgánem a republiková rada nižším. A to není dobře. Tento systém není u žádné demokratické strany.

Klid nebude

A.cz: Martin Bursík "převálcoval" své oponenty. Může to znamenat radikalizaci v poslaneckém klubu?

Martin prosadil koncept, který je nepřijatelný. Mít v předsednictvu pouze loajální lidi. Může se ovšem stát, že se tam dostanou jiní lidé, kteří jsou méně loajální. Takže ještě není jasno, nepředjímejme to.

A.cz: Situace po sjezdu tedy nebude klidnější?

Jsou tady stále různorodé proudy, problém zůstává a zůstane latentně do budoucna. Pokud předsednictvo neudělá vstřícný krok k opozici, vypukne to znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy