Rathova verze: Do krabice s vínem nastražili 7 milionů

Domácí Domácí
16. 5. 2012 0:15
Dění kolem Davida Ratha jsme sledovali v online reportáži
Ilustrační snímek je z akce "Rosé víno" v areálu Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, která proběhla v sobotu 12.5. za přítomnosti hejtmana Davida Ratha.
Ilustrační snímek je z akce "Rosé víno" v areálu Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, která proběhla v sobotu 12.5. za přítomnosti hejtmana Davida Ratha. | Foto: Středočeský kraj

Praha - V úterý policie obvinila z přijetí úplatku středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha. Zatčen byl v pondělí večer se sedmimilionovým obnosem v hotovosti, který byl podle podezření policie úplatkem.

Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové měl u sebe David Rath sedm milionů korun, které si krátce před tím převzal na dosud neznámém místě. Policie uvedla, že v akci bylo 100 jejích mužů.

Rath se v oficiálním prohlášení pro média brání, že na návštěvě dostal zabalené víno, a když ho překvapilo policejní komando, k jeho úžasu v krabici objevilo peníze.

Policisté již provedli dvě domovní prohlídky v Rathově domě v Hostivici. Mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Jan Tichý Aktuálně.cz potvrdil, že v úterý večer obdrželi návrh ústeckého krajského státního zastupitelství na vzetí poslance do vazby.

David Rath tak další noc stráví v cele. O tom, zda na něj soud vazbu uvalí, se podle Tichého rozhodne během středy.

V reakci na policejní zásah pozastavilo ministerstvo financí tok peněz do středočeského Regionálního operačního programu.

Spolu s Rathem byli zadrženi a později obviněni další čtyři muži a tři ženy, mezi nimi má být i ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. 

Podle důvěrného zdroje z ČSSD souvisí hejtmanovo zatčení s předraženými zakázkami v kladenské nemocnici. Skupina údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci zámku v Buštěhradu. ¨Právě tato kauza se podle informací Aktuálně.cz měla stát pro Ratha osudnou.

Bradáčová naznačila, že se kauza týká i severních Čech.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v úterý dopoledne oznámila, že ji policie požádala o souhlas se zadržením Davida Ratha a ona včera v jedenáct hodin večer souhlas dala.

"Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců," uvedla k Rathově zadržení mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

"Jsou podezřelí z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Jedním z nich je opravdu poslanec Parlamentu," uvedla k případu dozorující krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Prohlédněte si, jak se stavil v kladenské nemocnici nový pavilon za dvě miliardy:

Dění kolem zadržení Davida Ratha sledujeme v online reportáži:

Do pozdního večera policie prohledávala Rathův dům, kam ho odpoledne přivezla. Vyšetřovatelé si vyžádali i příruční počítačku peněz. Po 22:30 Ratha policisté z jeho domu odvezli.

Předseda místní organizace ČSSD v Hostivici u Prahy Patrik Tomšů nepředpokládá, že by sociální demokraté museli hlasovat o vyloučení trestně stíhaného hejtmana a poslance Davida Ratha ze strany. Podle něj Rath rezignuje na všechny své funkce a členství ve straně.

"Já si myslím, že k nějakému případnému vylučování v rámci místní nebo okresní organizace vůbec nedojde. (...) Za prvé bych to považoval za nedůstojné, protože pro Hostivici hodně udělal, a za druhé si myslím, že je natolik inteligentní, že se rozhodne podle nejlepšího vědomí a svědomí a že na žádné hlasování nedojde," řekl Tomšů, který pracuje jako jeho poslanecký asistent.

Policejní auto před Rathovým domem.
Policejní auto před Rathovým domem. | Foto: Jan Langer

"Z projektů, na kterých se podílel šéf regionální rady pan hejtman Rath, jsme okamžitě zastavili certifikaci a nebudeme chtít proplácení (od Evropské komise - pozn. red.) do vyšetření případu, " uvedl v Událostech komentářích na ČT 24 ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

"Bavíme se zhruba o jedné miliardě korun. Až budeme mít jasné informace od orgánů činných v trestním řízení, čeho se to může teoreticky týkat, tak zůsatnou pozastaveny projekty, které budou podezřelé. (...) Teoreticky Středočeský kraj na to může doplatit z peněz daňových poplatníků nějakým množstvím v řádu 100 milionů korun, které mu nebudou proplaceny,"  dodal Kalousek.

Jak zjistil internetový deník Aktuálně.cz, byl David Rath zatčen proto, že podle policie ovlivnil zakázku na rekonstrukci zámku v Buštěhradě u Kladna. Za to měl převzít úplatek nejméně sedmi milionů korun.

Kromě zmiňovaných milionů, s nimiž byl poslanec zadržen v pondělí, se policie opírá o desítky hodin odposlechů. Mezi nimi jsou i monitorované rozhovory ze schůzek, kterých se Rath přímo účastnil.

Tisková mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková poslala médiím aktuální vyjádření Davida Ratha k úterním událostem:

"V mediích se objevila řada spekulací o tom, jak to je s přijetím úplatku 7 milionů korun. Celá věc na mě dělá dojem dobře připravené a provedené společenské popravy politika. Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizardní historka zni neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je. Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi v teto chvíli pouze o odhaleni pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí."

Fotoreportáž ze středočeského města, kterému se říká Rathovo, podívejte se:

O přípustnosti trestního stíhání ještě definitivně rozhodne sněmovna na schůzi, která začne 5. června.

Mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Jan Tichý Aktuálně.cz potvrdil, že před malou chvílí obdrželi návrh ústeckého krajského státního zastupitelství na vzetí poslance do vazby. David Rath tak i další noc stráví v cele. O tom, zda na něj soud uvalí vazbu se podle Tichého rozhodne během středy.

Policisté v úterý obvinili celkem osm lidí. "Další návrh na vzetí do vazby jsme zatím nedostali," uvedl Tichý.

Podle jeho slov se bude o tom, zda Rath zůstane v cele, rozhodne zřejmě v Praze. "Bude to jednoduší, než aby se obviněný složitě eskortoval do Ústí nad Labem," podotkl Tichý.

Podle senátora ČSSD a někdejšího Rathova spolupracovníka Vladimíra Drymla a poradce v mladoboleslavské nemocnici byly předražené zakázky i v této nemocnici. "Pro nemocnici byly některé nadiktované nákupy nevýhodné, byly diktovány velmi zvláštní smlouvou," řekl v úterý České televizi.

Policista střeží vchod do Rathova domu v Hostivici.
Policista střeží vchod do Rathova domu v Hostivici. | Foto: Jan Langer

Pro Rathovo vydání hodlá v dolní komoře hlasovat i premiér a předseda ODS Petr Nečas. Věří, že policie postupuje při vyšetřování tohoto případu podle zákona. Víc ho nekomentoval.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura na Rádiu Impuls hovořil o kauze "Rath". Vysvětloval, že cesta složení poslaneckého mandátu by byla nejjednodušší: "Logické by bylo, aby složil mandát, v okamžiku, kdy tak neučiní, tak o tom hlasovat samozřejmě budeme a myslím si, že budeme hlasovat pro vydání Davida Ratha, ale myslím si, že pro politickou kulturu by bylo lepší, kdyby složit mandát." Jak na Impulsu také Stanjura řekl, odmítá využívat kauzu "Rath" v předvolební kampani.

Rath podle své mluvčí Berill Maschekové zvažuje rezignaci na všechny své funkce, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami. Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška je na místě i omluva české veřejnosti.

Podle serveru Lidovky.cz jsou předmětem zájmu detektivů tendry ve středočeských nemocnicích; skupina ale údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci zámku v Buštěhradu. Ministerstvo financí kvůli Rathovu zadržení pozastavilo certifikaci výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. Bradáčová však naznačila, že se kauza týká i severních Čech.

V hlavním městě byl podle některých informací již dříve vyslechnut i Rath. Policisté přivezli následně poslance do jeho domu v Hostivici u Prahy k další domovní prohlídce. Dům prohledávali již dopoledne, kdy si odvezli mimo jiné počítač.

S poslancem je s nejvyšší pravděpodobností stíhána také ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. Podle ekonomicko-obchodního náměstka nemocnice Jaroslava Pokorného policie zapečetila její kancelář. Vstup do pracovny stále hlídají kriminalisté. Pancovou zřejmě odvezla policie z jejího domu v Rudné u Prahy a krátce před 17:30 ji přivezla na výslech do Prahy.

Ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a hejtman David Rath na slavnostním otevření Domova seniorů a lůžek následné péče v areálu kladenské nemocnice v dubnu 2012.
Ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a hejtman David Rath na slavnostním otevření Domova seniorů a lůžek následné péče v areálu kladenské nemocnice v dubnu 2012. | Foto: Středočeský kraj

Sociálnědemokratičtí poslanci budou ve sněmovně hlasovat pro vydání svého kolegy Davida Ratha trestnímu stíhání. Vyplývá to z vyjádření předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nechtěl Rathův případ příliš komentovat. "Obecně mohu říct, že mám velký strach, že sociální demokracie dramaticky ohrožuje čerpání našich prostředků z Evropské unie," dodal ale.

To se podle něj nevztahuje jen k tomuto případu, ale i ke kauzám kolem Krajské zdravotní v Ústí nad Labem či operačního programu Severozápad.

Obviněný středočeský hejtman a poslanec David Rath by měl pozastavit členství v ČSSD a odejít z funkcí v kraji. ČTK to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

"Já se domnívám, že David Rath, pokud mu bylo sděleno takto závažné obvinění, už nemůže na naší kandidátce pro příští volby figurovat. Bude nyní na vedení organizace středočeské sociální demokracie, aby hledala nového lídra pro krajské volby," uvedl Sobotka. Vhodné by podle něho bylo, aby Rath rezignoval na funkci hejtmana a patrně i opustil středočeské zastupitelstvo.

Ohledně rezignace na poslanecký mandát by Sobotka nechal rozhodnutí na Rathovi. "Osobně bych pokládal za vhodnější, aby se vzdal všech svých politických a veřejných funkcí, ale rozumím tomu, že vzdání se poslaneckého mandátu je nevratný proces," podotkl.

Starosta Cerhenic a Rathův spolupracovník Marek Semerád (ČSSD) byl zprávou o zatčení hejtmana otřesen. "Jsem ve velkém šoku. A v tom šoku nechci raději nic sdělovat," řekl ČTK Semerád, který je i šéfem krajského zastoupení v Bruselu. Kdo další byl s hejtmanem zadržen, netuší. "Já zatím zadržený nejsem a nepředpokládám, že budu," dodal.

"Pro mě je to obrovské překvapení, stále se tomu zdráhám uvěřit," uvedl Rathův náměstek Marcel Chládek (ČSSD). Podle něj je potřeba zachovat chladnou hlavu, veškeré informace se spolustraníky rozebrat a zvolit další postup. Zda Ratha nyní škrtat z krajské kandidátky nebo iniciovat i jiné kroky, je podle něj otázkou. "Já bych počkal na to zítřejší (středeční) jednání. Nevíme, jak se to vyvine, je to velmi čerstvá informace," řekl.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v Praze řekl, že policie se v poslední době nevyhýbá vysoce postaveným. Je to podle něj velmi dobré znamení a symbol, že ČR se stává evropskou zemí. "Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Policie ať koná, jak je její povinností. I vysocí politici by neměli mít privilegia, nýbrž by měli být pod drobnohledem policie jako každý jiný občan," řekl v Praze novinářům.

Policie již obvinila všech sedm lidí, kteří byli spolu s Rathem zadrženi. Mezi nimi by měla být ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, bývalý poslanec Petr Kott nebo ředitel stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský.

Zatčení středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD) je podle jeho předchůdce ve vedení regionu a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) od roku 1989 nejvážnější incident, neboť jde o přímé zatčení špičkového politika. "Neumím si představit, že by snad policie mohla jen tak mírnixtýrnix zavřít (poslance parlamentu)," dodal s tím, že ho to vůbec netěší. "Pro Středočechy to bude znamenat zastavení čerpání evropských peněz. Odnesou to nevinní," podotkl Bendl.

K politické transparentnosti vyzval ČSSD v souvislosti se zadržením hejtmana Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) "Pakliže se podezření policie prokáže, měla by ČSSD okamžitě reagovat a ztransparentnit svoje stranické účty a vyvrátit tak podezření, že se mohlo jednat o skryté financování ČSSD, prováděné jejím předním politikem," reagoval poslanec.

Příbramskou nemocnici, která je po zadržení hejtmana Davida Ratha (ČSSD) také předmětem zájmu detektivů, zatím kriminalisté nenavštívili. "V Příbrami se nic neděje, žádná policie tady nic nešetřila," řekl ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. Podle serveru Lidovky kriminalisté vyšetřují i šéfy nejméně dvou stavebních firem, jednou z nich je údajně společnost Konstruktiva Branko. Holobrada potvrdil, že tato firma v nemocnici opravovala křídlo D3, rekonstrukce vyšla na 200 milionů korun. "V podstatě s ní byla velká spokojenost, dělali to dobře bez nějakých víceprací, v průběhu stavby nebyly žádné problémy," dodal.

Sociální demokracie podle bývalého šéfa strany a nynějšího předsedy NS-LEV 21 Jiřího Paroubka v mnoha krajích prokázala, že není alternativou vůči pravicové politice, ale pouze jejím klonem.

ČSSD podle Paroubka neplní své klíčové předvolební sliby a postupně "zkmotrovatěla" stejně, jako se to předtím stalo ODS. "(Sociální demokracie) selhala jak v prosazování programu, tak především v oblasti boje s korupcí, kdy se na krajích nápadně často ustavují obdobná oranžová bratrstva, pro něž je politika pouze prostředkem k podnikání," prohlásil.

Špičky ČSSD žádají policejního prezidenta Petra Lessyho a ministra vnitra Jana Kubiceho, aby postup policie vysvětlili. Předseda a první místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a Michal Hašek věří, že nejde o začátek předvolební kampaně v kraji. Pokud by se prokázalo porušení zákona, ČSSD se řídí zásadou "padni, komu padni", dodali v tiskové zprávě. Sobotka v ČT dopoledne dodal, že Rath by měl skončit jako hejtman, pokud byl obviněn. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier uvedl, že Rath by měl v takovém případě opustit všechny stranické i veřejné funkce.

Podle zástupců středočeského klubu Starostů a Nezávislých (STAN) Věry Kovářové a Luďka Jeništy je příliš brzy na konkrétní stanoviska k Rathovu obvinění. Věří však, že policie bude i dále postupovat bez politických vlivů. „Je třeba vyčkat dalšího postupu a informací příslušných orgánů, v této chvíli ctíme presumpci neviny a budeme čekat na další posun v tomto případu," uvedli v prohlášení.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová Aktuálně.cz sdělila, že je zatím předběžné říkat, jestli bude žádat soud o uvalení vazby na poslance Ratha. Policie jej dopoledne obvinila. Vzhledem k tomu, že byl chycen krátce po činu, jí v tom nebránila poslancova imunita.

"Jsem ve věci věcně příslušná. Je to stejné, jako když jsme dělali ústecké dotace (kvůli korupci stanul před soudem i šéf úřadu Petr Kušnierz - pozn. red.). To je od určité škody a má to jiné parametry. Ne všechny trestné činy má ve své působnosti vrchní státní zastupitelství," vysvětlila Bradáčová, proč kauzu dostalo na stůl státní zastupitelství v Ústeckém kraji.

Policie má v tuto chvíli souhlas předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové se zadržením poslance Davida Ratha (ČSSD). Poslanec a středočeský hejtman tak může být držen v cele předběžného zadržení i bez souhlasu celé sněmovny. Policie totiž oznámila, že poslance a středočeského hejtmana chytla bezprostředně po spáchání trestného činu. Více čtěte zde.

Policejní zásah v kladenské nemocnici potvrdil Aktuálně.cz jeden ze zaměstnanců. "Můžu potvrdit, že je tady u nás policie. Kde je paní ředitelka, nevím, v úterý bývá v Motole," uvedl náměstek ředitelky Pancové Vladimír Lemon. Odbor komunikace Fakultní nemocnice Motol pro Aktuálně.cz potvrdil, že tam doktorka skutečně pracuje na radiologii. Podle vyjádření nemocnice má ale dnes dovolenou.

Ještě před obviněním Ratha řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka České televizi, že by měl Rath pozastavit své členství v ČSSD.

"Pokud by David Rath, případně další představitelé ČSSD ve Středočeském kraji, byli skutečně obviněni ze spáchání některého trestného činu, tak by si měli pozastavit členství v sociální demokracii, nebo jim bude členství pozastaveno. Podle mého názoru, pokud Rath bude obviněn, měl by rezignovat na funkci hejtmana Středočeského kraje, aby kauza nepoškozovala sociální demokracii," řekl.

Dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že policie zadržela celkově osm osob, z toho pět mužů a tři ženy. "Jsou podezřelí z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Jedním z nich je opravdu poslanec Parlamentu," uvedla. Na otázku, jestli mezi zadrženými je i někdo z krajských politiků, odmítla odpovědět.

Rathovu kancelář na úřadě prohledávala dopoledne policie.
Rathovu kancelář na úřadě prohledávala dopoledne policie. | Foto: Jan Langer

Ministerstvo financí v reakci na Rathovo zadržení preventivně pozastavuje certifikaci výdajů Regionálního operačního systému Střední Čechy.

"Ministerstvo financí nyní bude očekávat další informace od orgánů činných v trestním řízení, na základě kterých bude rozhodnuto o dalším postupu," řekl náměstek pro veřejné rozpočty Jan Gregor. Zastavení certifikace neznamená pozastavení plateb příjemcům od Regionální rady ROP SČ.

Ministr vnitra Jan Kubice podle svého mluvčího Pavla Nováka naprosto odmítá jakékoli nařčení z toho, že byla policejní akce zmanipulovaná nebo že policisté zneužili pravomoc. "Je to naopak důkaz, že je policie nezávislá a emancipovaná," řekl Novák.

"Neznám důvod zadržení poslance a hejtmana Davida Ratha. V každém případě věřím, že Policie ČR celou věc nestranně vyšetří a také sdělí veřejnosti informace k celému případu, aby nevznikaly pochybnosti o zneužití policie proti představiteli opozice," oznámil první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

"S nadsázkou lze říci: to bylo řečí... Samozřejmě je nyní potřeba počkat na více informací, které nemáme. Předpokládám, že v případě vyšetřování poslance bude policie přiměřeně informovat veřejnost," komentovala první informace o zadržení Davida Ratha místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

"Budeme chtít vysvětlení, po minulých zkušenostech nemám důvěru v bezpečnostní složky," reagoval na zadržení Davida Ratha předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš.

 

Právě se děje

Další zprávy