Rathovi imunita nepomůže. Byl přistižen při činu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 5. 2012 11:40
Co bude dál s Davidem Rathem. Policie může požádat soud o vazbu
David Rath.
David Rath. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Policie má v tuto chvíli souhlas předsedkyně sněmovny se zadržením poslance Davida Ratha (ČSSD). Poslanec a středočeský hejtman tak může být držen v cele předběžného zadržení i bez souhlasu celé sněmovny.

Policie totiž oznámila, že poslance a středočeského hejtmana chytla bezprostředně po spáchání trestného činu.

Tato situace - tedy zadržení přímo při činu nebo bezprostředně po něm - je jediná, kdy policie může zákonodárce poslat do cely a žádat soud o vazbu, aniž by příslušná parlamentní komora vyslovila souhlas.

Musí to ale oznámit předsedovi komory a ten musí souhlasit. Souhlas Miroslavy Němcové (ODS) policie už dostala, a to v pondělí "ve 23 hodin", jak oznámila sama předsedkyně sněmovny.

Jak zní Ústava ČR

Ústava ČR, čl. 27, odst. 5

  • Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Co dál s Rathem?

Policie teď může - se souhlasem předsedkyně dolní komory v kapse - požádat soud o vazbu. Následně ale musí o stíhání poslance rozhodnout celá sněmovna, podle ústavy "na nejbližší schůzi". Poslanci se teď mají sejít nejdříve 5. června.

Do té doby zasedne ještě mandátový a imunitní výbor, který prozkoumá policejní žádost o stíhání a doporučí sněmovně, kdy poslance Ratha vydat, či ne. Podle prvních reakcí i Rathových spolustraníků ho sněmovna spíše vydá - podobně jako poslance Bártu nebo Škárku.

V jiných případech - kdy policie nepřistihne zákonodárce přímo při činu - ho nelze díky imunitě ani zatknout, ani vyšetřovat.

Tato imunita je navíc doživotní: pokud sněmovna poslance nevydá, je podle ústavy stíhání "navždy vyloučeno".

 

Právě se děje

Další zprávy