První Topolánkův ministr padl: Kuchtová končí

Kateřina Eliášová, Martina Macková
25. 9. 2007 23:40
Zelení hledají kandidáty, kteří ministryni nahradí
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci.
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Problémy Dany Kuchtové ve vládě jsou u konce. První z ministrů Topolánkovy koaliční vlády rezignoval na svůj post: je jí ministryně školství, která se dostala pod obrovský tlak kvůli nedostatkům v čerpání evropských dotací.

Strana, která ji nominovala do ministerského křesla - zelení - oznámila, že teprve hledá nástupce.

"Nechci dál zvyšovat politické napětí, které se vůči straně zelených mediální eskalací vytváří," uvedla Kuchtová. Z ministerstva odejde do konce týdne.

Pád ministryně školství se očekával už několik dní. Naposledy v pondělí premiér Topolánek naznačil, že se chce sejít s Bursíkem, aby o odvolání Kuchtové jednali.

Kuchtová nyní podá demisi premiérovi, který ji doručí na Hrad Václavu Klausovi. "Bylo to rozhodnutí Strany zelených. Nyní se pokusíme vyřešit, kdo bude ministerstvo dočasně řídit. Zůstane to však v dikci zelených," řekl premiér Topolánek.

Program k přepsání

Kuchtová je přesvědčena, že na ministerstvu odvedla dobrou práci a že tlak na její odvolání byl motivován politicky.

"V poslední době se objevilo více útoků k mojí osobě ze strany zájmových skupin a polických partnerů i koaličních. Je mi to líto, protože mi v tuto chvíli nedávají prostor, abych v tuto chvíli dokončila přípravu programu pro vývoj a investice. Abych dokázala úkol racionálně a bez tlaků médií dokončit," řekla Kuchtová.

Dana Kuchtová v roli vyjednavače: Tuhle roli zná z dob aktivního působení u Jihočeských matek. Z oken ministerstva vyjednávala s demonstrujícími studenty. Slíbila jim odklad státních maturit. A také odmítla povinnou maturitu z matematiky - protože výuka tohoto předmětu nutí žáky k přílišnému biflování. "To v pořádku není a i to je důvod, proč se zatím nepřikláním k povinné maturitě z matematiky. Výuku matematiky je třeba změnit a Vy máte pravdu - učení vzorců nazpaměť není správná cesta," řekla v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Dana Kuchtová v roli vyjednavače: Tuhle roli zná z dob aktivního působení u Jihočeských matek. Z oken ministerstva vyjednávala s demonstrujícími studenty. Slíbila jim odklad státních maturit. A také odmítla povinnou maturitu z matematiky - protože výuka tohoto předmětu nutí žáky k přílišnému biflování. "To v pořádku není a i to je důvod, proč se zatím nepřikláním k povinné maturitě z matematiky. Výuku matematiky je třeba změnit a Vy máte pravdu - učení vzorců nazpaměť není správná cesta," řekla v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz. | Foto: Ludvík Hradilek

"Padá na mou hlavu, že já bych měla stihnout nějaké termíny a vyřešit něco, co tady bylo dva a půl roku. Je třeba hledat politické řešení a cestu, jak problém vyřešit," doplnila.

Souvislosti:
Autor fotografie: Tomáš Adamec

Souvislosti:

Fakta

  • Dlouholetá protijaderná aktivistka se stala ministryní až napodruhé. Už v létě 2006 s ní Strana zelených, jejíž je místopředsedkyní, počítala na stejný vládní post v trojkoaličním projektu, který nakonec premiér Mirek Topolánek neuskutečnil.
  • Bývalá předsedkyně sdružení Jihočeské matky, jejímž hlavním cílem je zastavení jaderné elektrárny Temelín, se jen těsně nedostala do sněmovny.
  • Pětačtyřicetiletá bývalá učitelka předloni kandidovala také v komunálních volbách a stala se místostarostkou Českého Krumlova, když se do zastupitelstva dostala jako jediný zástupce zelených.
  • I přesto, že vlastním tělem blokovala stavbu jaderné elektrárny, nepovažuje se za extremistku. "Nevládní organizace jsou hodně podceňovanou skupinou, prezidentem Klausem navíc démonizovanou, což je škoda. Intelektuální potenciál a vůle něco dělat pro tuto zemi je tam hodně velká," řekla Aktuálně.cz.

Ale zároveň poprvé veřejně přiznala, že operační program, který má zprostředkovat 70 miliard korun z Bruselu českým vysokým školám, bude uzavřen až v příštím roce - a že se tedy bude muset přepsat.

"Rozhodnutí ministryně si vážím," řekla Aktuálně.cz předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová, která na problém s programy na Kuchtové ministerstvu před dvěma týdny upozornila. Šojdrová byla rozhodnuta navrhnout odvolání Kuchtové.

"V určité chvili si člověk musí uvědomit, jakou zodpovědnost nese. Věřím, že mají zelení člověka, který problém zvládne lépe," dodala.

Omluva za žlutou kartu

Premiér Topolánek tak u zelených dopadl jinak než v případě lidovců a aféry kolem Jiřího Čunka. Tam také vyvíjel tlak, aby lidovci Čunka z vlády stáhli, ale neuspěl.

Zelení postupují jinak. Předsednictvo rezignaci Kuchtové přijalo. "Kroky správným směrem byly v poslední době na veřejnosti překryty projevy politicky motivovaných tlaků, a to i ze strany koaličních partnerů," říká se v prohlášení vedení strany.

Předseda strany Martin Bursík se Daně Kuchtové veřejně omluvil za výrok o tzv. žluté kartě, který sám nepronesl, ale byl s ním v médiích spojen. "Vážím si jí, podali jsme si ruce a jsme dva lidi, kteří táhnou Stranu zelených," řekl.

Kuchtová se nakonec rozhodla odejít sama. Předtím však premiér Topolánek naznačil, že se chce s Martinem Bursíkem sejít kvůli jejímu odvolání. S premiérem o situaci kolem evropských programů jednali také zástupci České konference rektorů.

Dnes její místopředseda a rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala pouze uvedl: "Masarykova univerzita věří, že se po personální i organizační stránce situace na MŠMT v co nejbližší době stabilizuje a ministerstvo bude pro univerzitu kompetentním a konsolidovaným partnerem."

Nejsem zklamaná politikou

Podle Kuchtové je týdenní rezignace korektní a svému nástupci do funkce tím pomůže. "Nástupce nebo nástupkyně bude muset dostat prostor pro řešení, který já jsem už neměla. Ukazujeme tím, že pro nás není politika bitvou, ale primární snahou se domluvit, někdy to bolí."

Kuchtová odchází z vrcholné politiky podle svých slov bez zklamání. "Je to strašně tvrdý svět, jeden den jste nahoře, druhý den úplně dole. Ale věděla jsem to, když jsem do něj šla. Nejsem zklamaná, ale unavená," míní Kuchtová.

Zelení už hledají i kandidáty, kteří by ji nahradili. Ty navrhne předseda Bursík společně s odstupující ministryní Danou Kuchtovou.

"Všechna jména, která budou nyní padat, jsou spekulace," řekl  Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy