Rektoři se postavili proti Kuchtové. Kvůli penězům z EU

Simona Holecová
6. 9. 2007 20:35
Další kritika ministryně školství
Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ).
Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ). | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Ministryně školství Dana Kuchtová ve čtvrtek znovu narazila.

Po kritice lidovců, kteří zvažují navrhnout vládě její odvolání, se do ní obula mocná lobby - reprezentace tuzemských vysokých škol. A to ze stejného důvodu. Jako lidovcům, i rektorům vadí kroky, které Kuchtová podniká v oblasti čerpání peněz z Evropské unie pro svůj resort.

Jádrem sporu je fakt, že se Kuchtová rozhodla podělit o správu dvou evropských programů s ministerstvem průmyslu. Školská expertka KDU-ČSL Michaela Šojdrová to označila za krok, který ohrožuje peníze pro školství, vědu a výzkum.

Rektoři souhlasí. Na čtvrtečním zasedání Pléna České konference rektorů přijali usnesení, ve kterém situaci označili za katastrofální. "Současný stav příprav operačních programů Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace je katastrofální. Hrozí vážné nebezpečí, že ČR nebude schopna vyčerpat prostředky alokované Evropskou unií pro rozvoj infrastruktury výzkumu a vývoje a pro vzdělávání," píše se v prohlášení, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Konference rektorů žádá, aby Kuchtová neprodleně pohnula s prací tak, aby čerpání peněz nebylo ohroženo.

Rektoři tvrdí, že změny, které v posledním týdnu přijala, způsobí výrazné zpoždění. "ČKR nesouhlasí s nesystémovým postupem ministerstva školství, který nebyl s reprezentací vysokých škol projednán," stojí v dokumentě, který za předsednictvo podepsal rektor České zemědělské univerzity v Praze Jan Hron.

 

Právě se děje

Další zprávy