Šojdrová: Ministerstvo si programy mělo nechat

Martina Macková a Petr Holub
5. 9. 2007 18:55
Poslankyně Šojdrová chce svolat jednání koalice
KDU-ČSL celostátní konference
KDU-ČSL celostátní konference | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ostrý spor mezi lidovci a zelenými ve vládní koalici vyvolalo rozhodnutí ministryně školství Dany Kuchtové. Ta se rozhodla podělit o správu dvou evropských programů s ministerstvem průmyslu.

Smlouvu, která hovoří o převodu administrace vzdělávacích a vědeckých programů z ministerstva školství na agenturu CzechInvest, má Aktuálně.cz k dispozici. Byla již podepsaná, přestože je na ní zítřejší datum.

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová požaduje svolání koaličního jednání a změnu rozhodnutí, jinak bude chtít odvolání ministryně.

ČTĚTE: Lidovci hrozí: Budeme žádat odvolání Kuchtové

"Ministerstvo si mělo správu programů nechat, takto nebude mít vliv na jejich maximální využití v resortu," řekla Aktuálně.cz Šojdrová.

Vše se háže do koše

Ministryně Kuchtová se rozhodla k tomuto kroku zřejmě pod tíhou odchodů klíčových lidí, kteří mají na ministerstvu na starosti evropské fondy. Dnes navíc rezignoval náměstek pro vysoké školy.

Podrobnosti o odchodu náměstka Komárka ČTĚTE ZDE

"Nemá to tak být. Rezignace náměstka hovoří za vše. Pravidla pro to, jak se budou programy konkrétně čerpat, sestavovali lidé z ministerstva několik měsíců. Byla schválena struktura i Radou vlády pro výzkum a vývoj. To vše se nyní háže do koše," řekla Šojdrová.

Ministryně školství Dana Kuchtová při on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.
Ministryně školství Dana Kuchtová při on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ní je problémem, že tak zásadní balík peněz, zhruba 13 miliard korun ročně, bude nyní úřadovat organizace nijak nespojená s resortem. "Je to také obrovské know-how. Kvalifikace pro úředníky, kteří se naučí pracovat s programy a budou mít největší množství informací, jak jednotlivé školy a instituce fungují," vysvětluje poslankyně.

Podle ní by ministerstvo jen získalo, kdyby programy kompletně zpracovávalo samo. "Ministryně má zodpovědnost za to, aby vše fungovalo ve prospěch resortu, žadatelů, škol či výzkumníků. CzechInvest určitě administraci zvládne, ale nedá tomu žádnou přidanou hodnotu. Navíc pokud by takovou zakázku měla získat jakákoliv agentura mimo úřad, musela by se vypsat obchodní soutěž," upozorňuje Šojdrová, která je místopředsedkyní sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu mládež a tělovýchovu.

Proti převedení implementace na Czechinvest jsou skutečně dva důvody:

Agentura Czechinvest prodělala před nedávnem personální zemětřesení. Sama může mít problémy se svým operačním programem Podnikání a inovace. Navíc ministryně školství nebude moci ovlivnit, jak Czechinvest s penězi naloží. Ředitel Czechinvestu totiž nebude jejím podřízeným. Spadá pod ministra Martina Římana (ODS).

Agentura navíc může získat z Bruselu díky tomu, že programy administruje, peníze navíc. Finance z tzv. technické pomoci (což je příspěvek Bruselu na administrativu spojenou s čerpáním.

 

Právě se děje

Další zprávy