Profil: Z neviditelné poslankyně šéfkou resortu kultury

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 12. 2011 9:44
Alena Hanáková bude druhou ženou ve vládě, na půdě sněmovny se ale zatím moc neprojevovala
Alena Hanáková.
Alena Hanáková. | Foto: ČTK

Praha - Ve vládě Petra Nečase zasedne druhá žena. Resortu kultury se ujme poslankyně Alena Hanáková, fanynka Pink Floyd a milovnice humoru Divadla Járy Cimrmana. Žena, která byla ve sněmovně zatím spíše neviditelná.

"Je šarmantní a umí řešit problémy. Bude dobrou ministryní," charakterizoval ji jeden z poslanců z klubu TOP 09 ještě v době, kdy sama Hanáková odmítala přímo potvrdit, zda se vůbec chce funkce chopit.

Alena Hanáková zatím získávala zkušenosti hlavně v komunální politice, a to jako místostarostka a posléze starostka Vizovic, později i zastupitelka Zlínského kraje.

Do "vysoké" politiky v Poslanecké sněmovně vynesly 53letou političku až loňské volby, kdy kandidovala za hnutí Starostové a nezávislí na listině TOP 09.

Původním povoláním učitelka (vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci) usedla ve sněmovně ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V podvýboru pro kulturu je místopředsedkyní.

Ve sněmovně vystoupila zatím dvakrát během interpelací: jednou interpelovala ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) v otázce místních samospráv a podruhé ministra dopravy Pavla Dobeše (Věci veřejné) kvůli trati Vizovice-Valašská Polanka.

Dosud předložila spolu s ostatními jediný návrh zákona, a to o rozpočtovém určení daní, který chce stůj co stůj prosadit právě hnutí Starostové.

Rozhodování, zda přijmout nabídku na vládní angažmá, nebylo pro Alenu Hanákovou lehké. Dlouho ji zvažovala a jak sama přiznala, koncem minulého týdne ji zprvu i odmítla. Nakonec ji její hnutí STAN přesvědčilo.

Co teď a co potom?

"Prioritou je určitě prosazení církevních restitucí," prohlásila už Alena Hanáková.

Tím poněkud otupila hrot tvrzení odcházejícího ministra Jiřího Bessera například v Radiožurnálu, že aféra kolem jím nepřiznané firmy a bytu na Floridě je spiknutím právě kvůli jeho snaze církevní restituce prosadit.

Na novou ministryni ale k řešení čekají i další problémy: protesty proti spojení Národního divadla a Státní opery; diskuse, zda dát více peněz na "živé umění", či na památky nebo zda do čela kulturních institucí vybírat spíše znalce umění, nebo manažery orientované spíše ekonomicky.

Výměna v čele ministerstva kultury je už sedmou změnou v kabinetu Petra Nečase. Alena Hanáková střídá Jiřího Bessera (STAN), kterému zlomila vaz kauza nepřiznané účasti ve firmě vlastnící nemovitost na Floridě, ve které byl zároveň s pravomocně odsouzeným společníkem.

 

Právě se děje

Další zprávy