Poslanci změní naše životy, schválili občanský zákoník

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 11. 2011 13:50
Nový kodex s více než 3000 paragrafy začne platit od roku 2014, čekají jej však ještě úpravy
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (uprostřed).
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (uprostřed). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovnou v závěrečném hlasování prošel zákon, který změní životy všech lidí v Česku od kolébky po hrob. Jeho podoba však ještě není konečná.

Poslanci nový občanský zákoník posvětili navzdory kritikům, pro bylo 90 koaličních zákonodárců a dva sociální demokraté. Proti se vyslovilo 35 poslanců. Nyní jej posoudí Senát.

Ministr Pospíšil to označil za "historický okamžik".

Nový kodex s více než 3000 paragrafy má od roku 2014 nahradit stávající, mnohokrát novelizovaný zákoník ze 60. let. Původně se počítalo s platností již o rok dřív, ale už teď je jasné, že budou nutné ještě další úpravy.

"V případě přijetí občanského zákoníku ovlivníme vývoj celé české společnosti. Rozhodneme, zda se přikloníme k modernímu civilnímu právu," prohlásil před hlasováním ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Zákoník neměl cestu sněmovnou snadnou. Opravoval se prakticky za pochodu, a to i na expertní úrovni, ještě v průběhu druhého čtení. Přežil hlasování o vrácení do druhého čtení i na zamítnutí.

Sňatek: Netřeba říct hlasité "ano"

Zákoník má posílit soukromá práva, více chránit poškozeného, tedy slabší stranu. Zvířata už z pohledu zákoníku nemají být "věcmi", mají se také zvýšit práva zákazníků.

Z hlediska rodiny by bylo možné adoptovat i dospělého člověka, nejen dítě.

Oddávat budou moci všechny státem registrované církve a napříště nebude třeba říct nahlas "ano" jako souhlas se sňatkem.

"Některé církve výslovný souhlas nemají," vysvětluje člen ústavněprávního výboru sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové).

Na druhé straně nový kodex jakoby vůbec nezná institut registrovaného partnerství, který v právním systému už několik let je. Kvůli průchodnosti v Parlamentu ale ministerstvo registrované partnerství do kodexu nevtělilo.

"Myslím, že v jistou chvíli se tam za pár let dostane," tvrdí Polčák.

Uvolnit by se měly smluvní vztahy: podstatnější bude, co si smluvní strany dohodnou, formální stránka nebude tak důležitá jako teď. V praxi tak nebude snadné zrušit smlouvu jen na základě "formálních nedostatků".

Zvýšit by se mělo odškodnění např. v případě poškození zdraví. Nebyly by stanovené taxy, ale o odškodnění by rozhodl soud.

Pozor na dědictví

Problematickým ustanovením je novinka v právu dědickém: nově bude dědic ručit za všechny závazky toho, po kom dědí. Teď ručí jen do výše dědictví.

V praxi to může znamenat, že podědí více dluhů než majetku. "Lidé musejí být při přijímání dědictví opatrní," říká k tomu Polčák.
Kodex více posiluje práva majitelů nemovitostí. Na druhou stranu ale umožňuje, aby si nájemce vzal do podnájmu kohokoliv bez souhlasu majitele nemovitosti.

Zákoník původně navrhoval, aby nemovitosti včetně pobořených, které 10 let nikdo neobývá, přešly automaticky na obce. To by zvlášť ty malé podstatně zatížilo. Ze sněmovny odchází varianta, že přecházejí na stát.

Archaický jazyk

Kritici ovšem vyčítají novému občanskému kodexu, že je psán archaickým jazykem, že používá slova, která současný právní řád nezná.

"Tato slova ale nevymizela z jazyka, jen teď nejsou v zákonech," namítá ministerstvo spravedlnosti.

Faktem je, že se do občanského zákoníku vracejí termíny první republiky. Najdete tam slova jako "pacht", "vypuditel", "výprosa" ve smyslu výpůjčka.

Otázkou tedy je, zda se v občanském zákoníku, který by měl postihnout běžné životní situace lidí, vůbec vyzná laik bez pomoci právníka.

 

Právě se děje

Další zprávy