Policie žádá veřejnost o záběry útoku na Klause

ČTK ČTK
29. 9. 2012 13:45
Na policejním prezídiu se ráno sešla pracovní skupina, která událost analyzuje
Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž z plastové pistole. Policie střelce zadržela, prezident přečkal incident bez újmy. Klaus v Chrastavě otevíral secesní most, který byl znovu vybudován po ničivých záplavách v roce 2010.
Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž z plastové pistole. Policie střelce zadržela, prezident přečkal incident bez újmy. Klaus v Chrastavě otevíral secesní most, který byl znovu vybudován po ničivých záplavách v roce 2010. | Foto: ČTK

Praha - Policie se v sobotu obrátila na veřejnost s žádostí o poskytnutí všech záběrů a informací o pátečním útoku na prezidenta Václava Klause v Chrastavě na Liberecku. Ráno se sešla na prezídiu pracovní skupina, která analyzuje a porovnává dostupné závěry a průběh události s obvyklými taktickými postupy prezidentovy ochranky.

Podle prezidentova mluvčího Radima Ochvata se musí rychle změnit některé záležitosti v ochraně hlavy státu.

Právě na její možná pochybení poukázali odborníci hned poté, co šestadvacetiletý muž - který se televizi Nova představil jako Pavel Vondrouš - v Chrastavě na Klause několikrát z bezprostřední blízkosti vystřelil z plastové airsoftové pistole na kuličky. Šlo o plastovou repliku pistole ČZ 75. Prezident večer po útoku kvůli lehkému zranění vyhledal ošetření v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) případ šetří jako možné porušení povinností strážní služby.  

Útočník strávil noc v cele

Útočník strávil noc v policejní cele předběžného zadržení, jeho čin zatím nebyl právně kvalifikován, uvedla Zatloukalová. "Vyšetřovatel bude další postup v případu určovat po dohodě se státním zástupcem," řekla mluvčí. Pracovní skupina policejního ředitelství podle ní monitoruje i toto vyšetřování krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

"Žádáme veřejnost, která byla na místě a mohla by poskytnout jakékoliv záběry či informace k této události," poznamenala Zatloukalová. Občané, kteří incident například natočili na videokameru se podle ní mohou obrátit na linku 158, na kteroukoliv policejní služebnu nebo přímo na její telefon: +420603190291.

Dalším číslem, kam se lidé se záznamem, který by mohl přispět k objasnění události, mohou obrátit je telefon operačního střediska Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) 974839734.

Policie bere podle svého prezidenta Martina Červíčka páteční incident velmi vážně. Červíček ujistil ministra vnitra Jana Kubiceho, že útok je důkladně vyšetřován a prokáže-li se selhání prezidentovy ochranky, budou vyvozeny patřičné důsledky. Právě Červíček dal pokyn k ustavení pracovní skupiny, která má objasnit všechny skutečnosti spojené s útokem.

Práci svých podřízených v pátek nechtěl příliš komentovat šéf policejního útvaru na ochranu prezidenta Jiří Sklenka. "Je zcela jasné, že i já se mračím, když se dívám na takovéto záběry. Na druhou stranu: My jsme bezpečnostní poznatky, že by tam mělo být zvýšené bezpečnostní riziko, neměli. A když zanalyzujete celou tu situaci, tak tam bezpečnostní riziko skutečně nebylo," uvedl.

O víkendu Klaus žádné veřejné akce nemá, ale čeká jej práce na projevech k návštěvám německého prezidenta, na státní návštěvu Polska a také na projevu ke státnímu svátku 28. října, řekl mluvčí Hradu.

 

Právě se děje

Další zprávy