O místo teď nikdo nepřijde, říká Kubice po střelbě

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
28. 9. 2012 19:22
Rozhovor Aktuálně.cz s ministrem vnitra Janem Kubicem o útoku na prezidenta Klause
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice se v tuto chvíli nedomnívá, že by kvůli incidentu, při němž v Chrastavě muž z bezprostřední blízkosti vystřelil na prezidenta Klause plynovou pistolí, měl někdo přijít o místo.

"To by muselo vyšetřování odhalit skutečně závažné, hrubé pochybení," řekl Kubice v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kubice se zároveň na rozdíl od názoru některých expertů nedomnívá, že by v České republice chyběl zákon o ochraně ústavních činitelů. "Je tu zákon o policii a ten je dostačující. Dle mého názoru by to nezvýšilo bezpečnost chráněné osoby," vysvětlil Kubice.

Ministr přesto ujistil, že ho situace, která nastala, velmi mrzí. "Jsme demokratická země uprostřed Evropy a v České republice se na prezidenty střílet nebude," říká Kubice.

Aktuálně.cz: Jaké konkrétní kroky podniknete?

Já se nechci vyjadřovat jako někteří experti od stolu. Počkám si, jak dopadne vyšetřování. Jsme dohodnutí s policejním prezidentem, že se vše prošetří, a v dohledné době budeme vědět, kde se stala chyba.

A.cz: Myslíte si, že to byla chyba ochranky?

Nemůžu to hodnotit. Ale vždycky, když se chráněná osoba ocitne v otevřeném prostředí, nelze podobné věci zcela vyloučit. Tím se nechci nikoho zastávat, ale zatím je to otevřené.

A.cz: Přijde někdo kvůli incidentu o místo?

To by muselo vyšetřování odhalit skutečně závažné, hrubé pochybení.

A.cz: Podle bezpečnostního experta Andora Šándora tu chybí zákon o ochraně ústavních činitelů. Máte stejný názor?
Je tu zákon o policii a ten je dostačující. Od policie jsem tímto směrem neobdržel žádný návrh. Dle mého názoru by to nezvýšilo bezpečnost chráněné osoby. Způsob ochrany nemůže určovat zákon, to musí udělat velitel přímo na místě.

A.cz: Jde o to, aby vysocí činitelé nemohli odmítnout ochranku.

Dokážu si představit, že by byl výčet osob, co musí ochranu přijmout, protože jsou pro stát cenní. Musel bych ale dostat podnět od policie, muselo by to vycházet z profesionálních názorů. A navíc to ani nebyl tento případ, tady ochranka byla.

 

Právě se děje

Další zprávy