Online: Paroubkův sok ve volbách padl

Kateřina Eliášová, Jakub Antoš
25. 3. 2007 0:12
On-line - ČSSD si dala nová pravidla pro své fungování. Paroubka v čele doplnili lidé, které si přál. Uvnitř: ON-LINE PŘENOS
Bohuslavu Sobotkovi se podařilo přesvědčit skoro devět z deseti delegátů sjezdu, aby mu dali hlas při volbě prvního místopředsedy
Bohuslavu Sobotkovi se podařilo přesvědčit skoro devět z deseti delegátů sjezdu, aby mu dali hlas při volbě prvního místopředsedy | Foto: Ondřej Besperát

Ostře sledovanou a de facto nejdůležitější volbou se ukázala ta o post místopředsedy pro řízení. Utkali se v ní Paroubkův kritik, šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský a Paroubkův "kůň" Milan Urban.

Vyhrál Urban, což odvrátilo pohromu v sociální demokracii.

Paroubek hrozil rezignací

Jiřího Paroubka totiž Hulinského kandidatura rozladila, po zvolení Urbana si viditelně oddychl. "Neumím si představit spolupráci s ním. Pokud by byl pan  Hulinský zvolen, já bych odešel z vedení sociální demokracie prakticky okamžitě," řekl Paroubek.

Sám Hulinský prezentuje vztah s Paroubkem jako korektní, ačkoliv je znám jako jeho hlasitý kritik. Po neúspěchu oznámil, že na další křesla místopředsedů aspirovat nebude.

"Žádné další ambice jsem neměl," řekl Aktuálně.cz Hulinský.

Řadovými místopředsedy se krátce po půlnoci stali Zdeněk Škromach (získal 90 procent hlasů), Petr Vícha (86 procent) a Jana Vaňhová (75 procent).

Sjezd schválil revoluční změnu stanov: napříště se bude předseda strany volit přímo, tedy všemi členy strany, nikoli na sjezdu. Na krajské a okresní úrovni podobný návrh neprošel - jejich šéfové se dál budou volit ve stranických orgánech.

Neprošly ani další návrhy na změny stanov, například ten na větší zastoupení žen.

Když skončilo hlasování o stanovách, byla vyhlášena přestávka, během níž vypukl v pavilonu, kde se sjezd koná požár. Podle zasahujících hasičů se vzňal plastový kontejner v šachtě nákladového výtahu. "Celé první patro je plné kouře, musela jsem odejít," hlásila z místa reportérka Aktuálně.cz

Po dvaceti minutách byl zásah u konce. Hasiči sbalili hadice a odjeli.
Po dvaceti minutách byl zásah u konce. Hasiči sbalili hadice a odjeli. | Foto: Ondřej Besperát

NA SJEZDU ČSSD HOŘELO
PODÍVEJTE SE DO GALERIE

Delegáti sjezdu už dopoledne schválili usnesení, kterým vyzvali poslance a senátory ČSSD, aby příští rok v prezidentské volbě nehlasovali pro Václava Klause. Zároveň dali najevo, že pošlou do souboje se současným prezidentem vlastního kandidáta. 

Zatímco Jiřího Paroubka v pátek v předsednickém křesle strany potvrdilo 60 procent delegátů sjezdu, Bohuslav Sobotka, který byl jediným kandidátem na prvního místopředsedu strany, získal daleko víc - skoro 85 procent hlasů.

DÁLE ČTĚTE:

Kritici Paroubka uspěli při volbě šéfa kontrolní komise, předsedou tohoto vlivného orgánu se stal Martin Starec, který se Paroubkovi ostře postavil už v první den sjezdu.

CO PAROUBEK ŘÍKAL?

 

Foto: Ondřej Besperát

Živé zpravodajství pro vás připravovali reportéři Aktuálně.cz Kateřina Eliášová a Jakub Antoš

Foto: Ondřej Besperát

 

ON-LINE PŘENOS:

00:11 - Člen volební komise deníku Aktuálně.cz sdělil, že místopředsedy byli zvoleni Zdeněk Škromach (získal 90 procent hlasů), Petr Vícha (86 procent) a Jana Vaňhová (75 procent).

23:26 - Sociální demokraté se dohodli, že nyní schůzi přeruší a výsledky volby místopředsedů vyhlásí až zítra ráno.

Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

23:17 - Volba byla zahájena.

23:03 - Jednání bylo přerušeno do 23:15, kdy začnou delegáti volit místopředsedy strany a místopředsedy Ústřední kontrolní komise.

22:53 - Vystoupil také Lubomír Zaorálek, který oficiálně oznámil, že kandidaturu stahuje. Má k tomu dva důvody. Jednak se volba zúžila na čtyři kandidáty a druhým důvodem je fakt, že podle nových stanov je členem grémia i jako místopředseda Poslanecké sněmovny, kvůli čemuž chtěl do předsednictva kandidovat.

Foto: Ondřej Besperát

22:45 - Kandidáti oslovují delegáty a snaží se prodat svoje politické know-how. Každý z nich chce prý nezištně pomáhat sociální demokracii.

22:40 - Čas pro nominace skončil. Kandidáty na místopředsedy jsou: Jana Vaňhová, Jindřiška Maršová, Zdeněk Škromach a Petr Vícha. Každý z nich má pět minut na to, aby se delegátům představil. 

22:35 - Na plátně se místo zelené trávy objevila oranžová růže. Jednání opět začíná.

22:16 - V 76. minutě zápasu a v 796. minutě druhého dne sjezdu ČSSD dali Češi gól. Sálem zazněl potlesk. Ale jen vlažný, v jídelně se totiž vydává druhá večeře a všichni v sále jedí.

21:58 - Delegáti pro fotbal zapomněli na volbu. "Vyzývám vás, běžte volit. Máte na to dvacet minut," upozornil je Michal Hašek.

Delegáti sjezdu ČSSD sledují závěr fotbalového zápasu mezi Českou republikou a Německem.
Delegáti sjezdu ČSSD sledují závěr fotbalového zápasu mezi Českou republikou a Německem. | Foto: Ondřej Besperát

21:51 - Začíná volba místopředsedů ÚKK a lhůta pro návrhy na místopředsedy strany. "A pokyn pro obsluhu zní: Zpátky na hřiště," potěšil Hašek znovu fanoušky. 

21:50 - Podle oficiálních informací zvítězil ve volbě místopředsedy pro řízení Milan Urban s 64,6 procenty, tzn. že získal 326 hlasů. Petr Hulinský oznámil, že už nebude kandidovat na post řadového místopředsedy.

Milan Urban a Petr Hulínský - dva soupěři o post místopředsedy pro řízení strany. Souboj to byl vyhrocený, zvolen byl Milan Urban.
Milan Urban a Petr Hulínský - dva soupěři o post místopředsedy pro řízení strany. Souboj to byl vyhrocený, zvolen byl Milan Urban. | Foto: Ondřej Besperát

21:45 - Přeci jen se "fotbaloví nadšenci v oranžovém" dočkali. Češi zase běhají po trávníku.

21:40 - Konec představování. Začala desetiminutová přestávka.

"A prosím techniky, neprodleně přepněte na fotbal," žádal Michal Hašek. Sociální demokraté mají ale smůlu, fotbal se nehraje, hráči mají také přestávku...

21:33 - Pokračuje představování kandidátů na místopředsedy ÚKK.

21:24 - Michal Hašek nechal ukončit fotbalový přenos. Schyluje se totiž k téměř hodinovému představování kandidátů do funkcí místopředsedů ÚKK.

Jednání sjezdu ČSSD se v sobotu protáhlo až skoro do půlnoci. V přestávkách na volbu funkcionářů sledovali delegáti sjezdu fotbal přímo v jednacím sále.
Jednání sjezdu ČSSD se v sobotu protáhlo až skoro do půlnoci. V přestávkách na volbu funkcionářů sledovali delegáti sjezdu fotbal přímo v jednacím sále. | Foto: Ondřej Besperát

21:11 - V sále opět funguje velkoplošná obrazovka.

Z negativních reakcí na nedávný výpadek obrazu je možné usuzovat, že delegáty-fanoušky zajímá fotbal nejméně stejně jako samotný sjezd.

21:06 - "Jsem rozladěný z toho, že se předsedou ÚKK stal Martin Starec. Nadšený nejsem ani z nominace Petra Hulinského na místopředsedu pro řízení. Pokud by vyhrál, tak si nedovedu představit, jak bych s ním byl schopen spolupracovat," řekl Aktuálně.cz předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Na dotaz, zda by v takovém případě zvažoval své setrvání v čele ČSSD řekl: "Zatím je to předčasné."

21:02 - V sále nefunguje velkoplošná obrazovka. Delegáti si nahlas stěžují. "Zapněte ten fotbal! Kdo nám ho tu sliboval?," ptal se jeden z nich do mikrofonu.

Foto: Ondřej Besperát

20:54 - Emotivní projev pronesl Robert Kopecký. Reagoval na vystoupení Petra Hulinského, kandidáta na místopředsedu pro řízení. "Nemáte v Praze takové výsledky, abyste nás mohli poučovat," hřímal Kopecký.

K němu se přidal i další delegát. Podle něho by se Petr Hulinský neměl stát místopředsedou právě kvůli špatným výsledkům ČSSD v hlavním městě. 

20:53 - Miloslav Vlček využil čas na svůj kandidátský projev, aby oznámil, že stahuje kandidaturu.

20:52 - Z kuloárů se ozývají ohlasy na zápas mezi českými a německými fotbalisty.

20:48 - Začal boj o místopředsednická křesla. Kandidáti dostali prostor, aby mohli oslovit delegáty. Jako první mluvil Petr Hulinský.

"Nechci Paroubkovi přikyvovat, ale nechci ho zároveň v médiích napadat," řekl. Chce změnit hospodaření strany, peníze podle něj nemají téct jen do centra, ale hlavně do krajů.

Milan Urban řekl, že není líný, ačkoli to o něm někteří říkají.

20:39 - Předsedkyně volební komise Hana Orgoníková představila kandidáty na místopředsedu ČSSD pro řízení: Milan Urban, Petr Hulinský a Miloslav Vlček. 

Petr Hulinský je jedním z těch, které si Jiří Paroubek do vedení strany nepřál
Petr Hulinský je jedním z těch, které si Jiří Paroubek do vedení strany nepřál | Foto: Ondřej Besperát

20:35 - Martin Starec získal 279 hlasů, což je téměř 55 procent a stal se tak předsedou ÚKK. Zároveň jmenoval tři členy ČSSD, kteří by se podle něho měli stát místopředsedy strany. Jeho favority jsou Petr Hulinský, Zdeněk Škromach a Petr Vícha. 

20:22 - V sále se připravuje přenos z fotbalového utkání Česko-Německo. Delegáti ho budou moci sledovat i na velkoplošné obrazovce v jednacím sále.

Fotbalové utkání bude vysíláno bez zvuku, protože během něho budou kandidáti na místopředsednické funkce pronášet své kandidátské projevy.

"Nejsem příznivcem fotbalu, ale považuji to (souběh přenosu a kandidátských projevů - pozn. red.) za nedůstojné,"řekl Aktuálně.cz jeden z delegátů.

20:17 - Předsedající Michal Hašek vyzval jménem organizátorů sjezdu delegáty, aby ve sjezdových prostorách nekouřili a předešli tak dalšímu požáru.

20:13 - Delegáti hlasují o usneseních. Druhý den sjezdu se asi výrazně protáhne. Ještě nedošlo ani na nominace na řadové místopředsedy ČSSD.

19:53 - Během volební přestávky se sálem šíří zvuky relaxační hudby a smrad hořícího plastu z vedlejší budovy.

19:42 - Začalo 2. kolo volby předsedy ÚKK ČSSD.

Kvůli požáru museli na sjezdu ČSSD zasahovat hasiči.
Kvůli požáru museli na sjezdu ČSSD zasahovat hasiči. | Foto: Ondřej Besperát

19:24 - V pavilonu E, kde se koná sjezd ČSSD, vypukl požár. Podle zasahujících hasičů se vzňal plastový kontejner v šachtě nákladového výtahu. Příčinou je zřejmě nedopalek. Přijela dvě hasičská auta, do prvního patra vytáhli hadici a začali požár hasit.

"Celé první patro je plné kouře, musela jsem odejít," hlásí z místa reportérka Aktuálně.cz

18:30 - Všichni účastníci sjezdu se přesunuli do vedlejšího pavilonu na večeři. Před večeří byla znát únava a podrážděnost některých přítomných. Jednání je velmi zdlouhavé.

18:30 - Všichni účastníci sjezdu se přesunuli do vedlejšího pavilonu na večeři. Před večeří byla znát únava a podrážděnost některých přítomných. Jednání je velmi zdlouhavé.

Martin Starec patří na sjezdu ČSSD k nejhlasitějším odpůrcům Jiřího Paroubka.
Martin Starec patří na sjezdu ČSSD k nejhlasitějším odpůrcům Jiřího Paroubka. | Foto: Ondřej Besperát

18:28 - Výsledek prvního kola volby předsedy ÚKK: vydáno bylo 510 hlasovacích lístků, odevzdaných bylo 510, platných 491. Vilém Buriánek získal 236 hlasů, Martin Starec 251. Oba postupují do druhého kola volby. 

18:17 - Stanovy byly schváleny. Pro bylo 444 delegátů. Našlo se jen 6 rebelů, kteří byli proti.

18:15 - Po hlasování o dílčích změnách začalo hlasování o stanovách v novém znění.

Takto vypadal během zasedání sjezdu stůl, u něhož seděl šéf strany Jiří Paroubek
Takto vypadal během zasedání sjezdu stůl, u něhož seděl šéf strany Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

18:08 - Předsedající omyl při sčítání vylučuje. "Je to sčítáno elektronicky a já nemám, co bych k tomu řekl," prohlásil Petr Vícha.

18:02 - Jeden z delegátů zpochybňuje hlasování. Prý byly hlasy špatně sčítány. "Je to skandál," prohlásil. 

17:51 - Delegáti jsou zmatení. Hlasuje se o mnoha změnách v několika alternativách a některým není jasné, o čem vlastně hlasují.

17:40 - Revoluce v ČSSD. Předsedu budou volit přímo členové strany.

17:39 - Návrh na přímou volbu předsedů krajských výkonných výborů delegáti také zamítli.

17:37 - Sjezd zamítl změnu stanov, která měla za cíl zavést přímou volbu předsedů okresních výkonných výborů ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát

17:31 - Delegáti zabraní do hlasování o stanovách nadšeně přivítali informaci od moderátora jednání Petra Víchy. Ten jim slíbil, že večer bude na velkoplošné obrazovce v sále promítán přenos z fotbalového utkání Česko-Německo.

16:55 - Probíhá hlasování o změnách stanov.

16:41 - Skončila volba předsedy ÚKK. Končí také diskuse ke stanovám. Závěrečné slovo má staronový druhý muž sociální demokracie. Delegáti budou hlasovat o změnách stanov.

16:10 - "Budu loajální, ale nebudu servilní. Nebudu jen přikyvovat," prohlásil Starec ve svém proslovu. Následuje volba.

16:03 - Kandidáty na místo předsedy Ústřední kontrolní komise ČSSD jsou Vilém Buriánek a Martin Starec. Oba dostali čas na kandidátský projev.

Bohuslav Sobotka hovoří k delegátům sjezdu, kteří ho zvolili prvním místopředsedou strany
Bohuslav Sobotka hovoří k delegátům sjezdu, kteří ho zvolili prvním místopředsedou strany | Foto: Ondřej Besperát

15:51 - Podle oficiálních informací dostal Bohuslav Sobotka 84,7 procenta hlasů, což je 428 z 494 platných hlasů.

15:32 - Moderátor zahájil blok o změnách stanov. Úvodní slovo si vzal Bohuslav Sobotka. Vysvětluje postup jednání o stanovách. Před samotným hlasováním bude prostor pro diskusi.

15:30 - Volba 1. místopředsedy skončila. Výsledky se sčítají. Zároveň skončila lhůta pro podávání nominací na post předsedy ÚKK ČSSD. 

15:08 - Během volby 1. místopředsedy poběží lhůta pro podávání nominací na předsedu Ústřední kontrolní komise ČSSD. Čas na nominace je do 15:30.

15:04 - Volba je v plném proudu. Ti, co odhlasovali vytvářejí skupinky a diskutují o volbě řadových místopředsedů, která je dnes také na programu.

14:45 - Hana Orgoníková vysvětluje způsob volby. Do 15:30 bude probíhat volba 1. místopředsedy. Hlasovací lístky se ještě tisknou.

14:37 - "Doufám, že budeme zase brzy konkurencí pro ODS a budeme je porážet ve volbách. A já u toho chci být," uzavřel svoji kandidátskou řeč Bohuslav Sobotka.

Tématem hloučků diskutujících v kuloárech byly hlavně volby místopředsedů. Zde "agituje" jeden z kandidátů Miloslav Vlček.
Tématem hloučků diskutujících v kuloárech byly hlavně volby místopředsedů. Zde "agituje" jeden z kandidátů Miloslav Vlček. | Foto: Ondřej Besperát

14:32 - Předsedkyně volební komise Hana Orgoníková vyhlásila nominace na statutárního místopředsedu ČSSD. Delegáti nominovali jen Bohuslava Sobotku. Ten má deset minut na předvolební řeč.

14:10 - Oproti včerejšku, kdy měli delegáti oranžové doplňky, zvolili delegátky a delegáti tmavší barvy. Barva oblečení ale není jediná věc, které se změnila. Velký rozdíl je také v účasti. Stoly v zadní části sálu jsou téměř neobsazené.

13:53 - Předsedkyně volební komise ČSSD Hana Orgoníková vyhlásila lhůtu pro podávání nominací na místopředsednické posty. Delegáti mají čas do 14:13.

13:37 - Delegát z Chomutova vyzval k hledání dalších schopných rétorů. Prý takových jako jsou Paroubek, Rath nebo Zaorálek. "Nechtějme takové šedé myši jako je ministryně školství Dana Kuchtová nebo Džamila Stehlíková."  

13:31 - Místopředseda Petr Vícha odstartoval odpolední jednání. Pokračuje diskuse o modernizaci strany.

Na předsedův podpis do "jeho" knihy se stála o přestávce dlouhá fronta
Na předsedův podpis do "jeho" knihy se stála o přestávce dlouhá fronta | Foto: Ondřej Besperát

13:21 - Autogramiáda skončila.

13:00 - Jiří Paroubek oběd asi nestihne. Autogramiáda pokračuje. Delegáti se vracejí z oběda a řadí se do fronty.

12:43 - Zatímco většina delegátů obědvá, Paroubek podepisuje několika desítkám účastníků svoji knihu. Zájem je zejména mezi staršími sociálními demokraty. Někteří se nechávají s lídrem vyfotografovat na památku.

Jiří Paroubek podepisuje spolustraníkům "svou" knihu.
Jiří Paroubek podepisuje spolustraníkům "svou" knihu. | Foto: Ondřej Besperát

12:31 - Delegátům začala pauza na oběd. Ke svým stolům se mají vrátit v půl druhé. Téměř prázdným sjezdovým sálem zní relaxační hudba.

12:30 - Teď řeční David Rath. Vyzval delegáty, aby volili za místopředsedy takové kandidáty, kteří by byli schopní kdykoliv zastoupit předsedu. "Ať se to komu líbí, nebo ne, v ODS to takhle mají," ocenil praxi konkurenční strany Rath.

12:24 - Jeden z delegátů z pódia hlasitě volal: "Středoškoláci nám říkají socani. A víte, že je to pro ně nadávka? Už jsme jako komunisti, já nechápu, proč se pořád cpeme doleva," divil se.

12:15 - Delegáti se střídají v diskusi k plánované modernizaci strany. Během jednoho z příspěvků začali delegáti chodit za předsedou Paroubkem, který nyní sjezd řídí, a žádali po něm podpis s věnováním. Ten je odmítl s tím, že podpis dostanou později. Dnes ráno se totiž delegáti dočkali a každý z nich dostal 2600 fotografií svého předsedy. Čtyřkilovou barevně vyvedenou publikaci připravil bývalý dvorní fotograf Úřadu vlády Miloš Schmiedberger.

11:50 - Slova se ujal Lubomír Zaorálek. Chce, aby programem ČSSD pro následující léta byla péče o český jazyk. "Já bych si přál, abychom tento úkol rozpracovali," říká Zaorálek.

Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek a předseda sněmovny Miloslav Vlček naslouchají projevu delegátů v Brně.
Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek a předseda sněmovny Miloslav Vlček naslouchají projevu delegátů v Brně. | Foto: Ondřej Besperát

11:46 - Debata se na chvíli přesunula ke kvótám na vnitrostranické funkce. Jaroslav Foldyna kvóty pro ženy nechce. "Inteligentní, schopné a přijatelné kandidátky, které chtějí kandidovat, kvóty nepotřebují. Potřebovala Buzková kvóty? Nepotřebovala," hřímal od řečnického pultu Foldyna.

11:36 - Nyní probíhá prezentace materiálů k projektu modernizace strany. Je založená na sociologickém průzkumu. Podle něho například není ČSSD schopná oslovit a zaujmout podnikatele a živnostníky.

11:10 - Předseda ČSSD vidí budoucnost v internetu. "Internet by měl být takovým oknem do stranické dílny," myslí si Paroubek. "Na on.line rozhovory s našimi představiteli chodí desetitisíce lidí, ale my chceme, aby to byly statisíce!," odhalil své ambiciózní plány předseda.

11:06 - Pochválil PR strany a vyzdvihl její dosavadní úspěchy. Postěžoval si také, že jsou prý česká média v drtivé většině pravicová a pro levicovou stranu tak není jednoduché se prosadit.

Pohled na stolky delegátů.
Pohled na stolky delegátů. | Foto: Ondřej Besperát

11:01 - Paroubek hovoří také o personální politice ČSSD a potřebě její změny. Vyjmenoval obecná kritéria, která by měl kandidát na vysoké stranické funkce splňovat.

10:53 - Podle Paroubka by měl vzniknout nějaký "mozkový trust" nebo think-tank navázaný na sociální demokracii. Tuto funkci by měla plnit Masarykova dělnická akademie.

Sociální demokraté tak chtějí konkurovat pravicovým think-tankům jako například CEP a CEVRO, které mají blízko k vládní ODS.

10:50 - "My musíme inovovat značku sociální demokracie. Hájit hodnoty jako spravedlnost a solidarita," říká Paroubek.

10:38 - Projevem Jiřího Paroubka začíná diskuse k modernizaci strany.

Paroubek si na sjezd pozval podporu ze zahraničí: Slovenského premiéra Róberta Fico.
Paroubek si na sjezd pozval podporu ze zahraničí: Slovenského premiéra Róberta Fico. | Foto: Ondřej Besperát

10:34 - Nebudeme volit Klause prezidentem a budeme hledat vhodného kandidáta. Takové usnesení si dnes schválili delegáti sjezdu.

10:27 - Delegáti právě schvalují jednotlivé části sjezdových materiálů. Hlasováním prošly zprávy místopředsedů, předsedy poslaneckého klubu i dalších.

10:04 - Na programu jsou zdravice hostů sjezdu, právě hovoří předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

9:45 - Druhý den jednání sjezdu sociálních demokratů začal. Venku prší, v sále chybí desítky delegátů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy