Odboráři se sešli před vládou. Ministři tam nejsou

Michal Pavec
21. 5. 2008 16:05
ČMKOS protestuje proti reformě zdravotnictví
Šéf ČMKOS Milan Štěch vede odboráře při demonstarci na Václavském náměstí. Dnes se odboráři sejdou před budovou vlády
Šéf ČMKOS Milan Štěch vede odboráře při demonstarci na Václavském náměstí. Dnes se odboráři sejdou před budovou vlády | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Protestem proti reformě zdravotnictví z dílny ministra Julínka dnes odboráři z ČMKOS zahájili sérii chystaných demonstrací před úřadem vlády. Na místo jich dorazilo několik set. Nikdo z kabinetu s nimi ale nepromluví - vláda je na výjezdním zasedání v Teplicích.

Termín akce si odboráři zvolili ještě v době, kdy o vládním "výletu" nevěděli. Nepřítomnost Topolánkova týmu jim ale údajně nevadí.

"Úřad vlády je symbolické sídlo. Co tam má zaznít, tam zazní," řekla mluvčí odborářské komory Jana Kašparová. Protestovat se mělo zejména proti zamýšlenému převodu fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Podle odborů mělo dnes před Strakovu akademii přijít zástupci všech 32 odborářských svazů, které ČMKOS sdružuje. Navzdory špatnému počasí počítaly s účastí zhruba tisícovky demonstrantů - toto přání se jim ale naplnit nepodařilo 

Co je Velká zdravotnická loupež?

Podtitulem dnešního protestu je heslo Zabraňme velké zdravotnické loupeži. Na akci pak zve plakát znázorňující temné siluety ministra zdravotnictví Julínka a jeho mluvčího Tomáše Cikrta s páčidlem v ruce.

Odvážná upoutávka na akci je podle mluvčí ČMKOS Kašparové symbolickou nadsázkou. "Jde v podstatě o politickou reklamu, která by měla lidi zaujmout," připouští mluvčí.

Co ale nadsázkou o velké zdravotnické loupeži odboráři skutečně míní? Trnem v oku je jim hlavně přesun zdravotnictví do soukromých rukou.

"V žádné zemi EU není stoprocentně privátní zdravotnictví. Všude se soukromý sektor pohybuje okolo dvaceti procent a vhodně doplňuje systém," říká mluvčí Kašparová.

ČMKOS si nemyslí, že by převod univerzitních nemocnic a pojišťoven pomohl řešit problémy zdravotnického resortu, jak plánuje ministerstvo.

Posilnění v krátké chvíli oddechu během půlhodinového protestu. Zřejmě nejdou na noční.
Posilnění v krátké chvíli oddechu během půlhodinového protestu. Zřejmě nejdou na noční. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Odbory: Bude generální stávka kvůli Julínkově reformě

Odborářům se ale hlavně nelíbí, že s nimi o změnách ve zdravotnictví nikdo nejedná. To ale ministerstvo odmítá.

"Zákon, proti kterému odboráři protestují, teprve připravujeme a probíhá o něm široká odborná diskuse," řekl včera v České televizi náměstek ministra Marek Šnajdr.

Podle zjištění online deníku Aktuálně.cz však většina z jedenácti fakultních nemocnic už privatizační projekty připravuje - a to na přímou výzvu ministerstva zdravotnictví.

Dětské oddělení polikliniky Kartouzská v Praze.
Dětské oddělení polikliniky Kartouzská v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Fakultní nemocnice: Většina z nich už se chystá na privatizaci

Studenti pohřbili reformu

Demonstraci odborářů o den předběhli studenti lékařských fakult, kteří včera uspořádali průvod k ministerstvu zdravotnictví, před nímž symbolicky pohřbili Julínkovu reformu.

Studenty lékařských fakult, kteří odmítají transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti, podpořili i uznávané lékařské osobnosti jako Pavel Pafko, Pavel Klener či děkan 1. lékařské fakulty profesor Tomáš Zima.

Právě se studenty medicíny bude dnes ministr Julínek o plánovaných změnách v resortu diskutovat na půdě Karlovy univerzity.

 

Právě se děje

Další zprávy