Obviněný exministr patřil za Topolánka ke špičkám ODS

Tereza Šídlová
1. 6. 2012 11:30
Juraj Chmiel měl podepsat netransparentní smlouvy, když byl velvyslancem v Austrálii
Exministr Fischerovy vlády Juraj Chmiel.
Exministr Fischerovy vlády Juraj Chmiel. | Foto: MZV ČR

Praha - Dva roky policie prošetřovala netransparentní smlouvy na projekty týkající se například ekoturistiky v jižním Pacifiku, pod kterými je podpis bývalého ministra Fischerovy úřednické vlády Juraje Chmiela.

Nyní policie bývalého českého velvyslance v Austrálii obvinila. Chmiel je diplomatem, ale zároveň politickou figurou.

Stranickou legitimaci ODS odložil jen na dobu, kdy zastával ministerský post.

A v minulosti měl blízko k premiérovi Mirku Topolánkovi. Za jeho šéfování občanským demokratům byl například v týmu, který zpracovával program Vize 2020, na starosti měl téma „ČR v globálním světě". To bylo v roce 2010. Topolánkovi už ale dříve Chmiel vedl na Úřadu vlády také sekci pro obranu, bezpečnost a zahraniční politiku.

Chmiel je dnes zaměstnancem ministerstva zahraničí, dlouhodobě je však na neplaceném volnu.

Chmiel: Vše bylo v pořádku

Informaci o obvinění Chmiela přinesl v pátek deník Právo.

Jako velvyslanec v Austrálii se Chmiel v roce 2008 podepsal pod některé smlouvy za statisíce korun, které generální inspekce ministerstva zahraničí následně označila za netransparentní.

Úřad tehdy konstatoval, že při zadávání zakázek mohly být porušeny zákony o rozpočtových pravidlech a finanční kontrole.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze konstatoval, že stíhaný je bývalý český velvyslanec, bližší podrobnosti ale neuvedl.

Sám Chmiel jakékoli pochybení vždy odmítal s tím, že smlouvy byly v pořádku.

Smlouvy o Pacifiku

Podle dřívějších informací podepsal Chmiel dva projekty. Prvním z nich byla studie o stavu a rozvoji cestovního ruchu a zejména ekoturismu v oblasti jižního Pacifiku a stála 470 tisíc korun.

Druhá se týkala analýzy možného nakládání s odpady a jejich zpracování ve státech Cookovy ostrovy, Samoa a Fidži a stála 495 tisíc korun.

Chmiela do Fischerova kabinetu nominovala na konci roku 2009 ODS.

Od července 2010 do loňského prosince pak Chmiel vykonával funkci náměstka ministerstva zemědělství, kde měl na starost společnou zemědělskou a rybářskou politiku Evropské unie.

Právě kvůli tomuto angažmá Chmiel zažádal na ministerstvu zahraničí, které je stále jeho zaměstnavatelem, o neplacené volno, které má podle mluvčího úřadu Víta Koláře trvat do letošního srpna.

"Pokud by ale orgány činné v trestním řízení ve věci pokročily, tak je otázka, zda by mohl nadále pracovat pro ministerstvo," dodal Kolář.

 

Právě se děje

Další zprávy