Obří stávka 8. prosince se blíží, zavře i mnohé školy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 11. 2010 16:25
Odborářští bossové si libují, vláda prý sjednotila odbory státních zaměstnanců
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zavřené školy a úřady, protestní shromáždění na náměstích velkých měst. I tak by mohl vypadat 8. prosinec v režii odborů státních zaměstnanců. Odboráři o stávce diskutují na mimořádném sněmu v Praze.

Zavřené školy

Třeba školské odbory mají už jasno v tom, že během už ohlášené stávky nebudou protestovat jen symbolicky.

"Některé školy zůstanou zavřené celý den," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková. Kolik škol se takto zapojí, však zatím neví: "Do 5. prosince máme vědět, jak to vypadá v regionech. Ale myslím, že podpora je většinová."

"Aktivně se zapojí i učitelé, i když u nich to není o platech," upřesnila ještě Vondráčková. "Ale podpoří ostatní."

Odbory: Pacientů se stávka nedotkne!

Zdravotnické odbory budou o podobě své stávky teprve diskutovat.

"Pacientů se určitě nic nedotkne, akutní péče bude zajištěna," slibuje místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. "Ale teď diskutujeme, jak bude vypadat protest těch ostatních. Úplně to ještě jasné není."

Odbory státních zaměstnanců vyhlásily stávku kvůli platům - nelíbí se jim ani snižování objemu peněz na platy o 10 procent, ani úpravy platů tak, aby více zaměstnanců státního sektoru mohlo dostávat plat mimo dosavadní striktní tarifní tabulky nebo smluvní plta. Odbory se bojí, že by tím jejich platy klesly ještě víc.

Předsedkyně odborářů státních zaměstnanců Alena Vondrová už delší dobu prohlašuje, že hrozí "rozval státní správy".

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil si pochvaloval, že vláda dokázala odboráře z veřejné sféry sjednotit.

Podpoří nás i "kováci"

Protestující zaměstnanci veřejného sektoru budou mít podporu od odborářů ve výrobní sféře. Ujistili se o tom i na úterním sněmu Českomoravské komory odborových svazů, kde ostatní podrobně informovali o jednání s vládou.

"V jednotlivých velkých městech budou protestní shromáždění těsně po poledni," řekl Josef Středula, předseda největšího odborového svazu KOVO. Odbory zaměstnanců v průmyslu zatím stávkovat nebudou, i když Středula připouští, že i tyto úvahy se už objevily.

Vláda opakovaně prohlásila, že ji v prosazování reforem stávka nezastaví.

Vláda neustoupí. Zákony už má v kapse

"Vláda neustoupí. Mimo jiné i proto, že by to zničilo možnost přijmout státní rozpočet, kde deficit veřejných financí nepřekročí 4,6 procenta hrubého domácího produktu," prohlásil už 8. listopadu premiér Petr Nečas (ODS).

Obě strany - odbory i vláda - se vzájemně viní z krachu jednání. Vláda tvrdí, že jakékoliv návrhy odbory blokovaly.

"Ve chvíli, kdy máte vyjednat kompromis a druhá strana říká, že jakékoliv změny jsou prakticky nepřijatelné, tak každý jistě chápe, že prostor pro kompromis je nulový," tvrdí premiér.

Tehdy jako dnes. Důvody, proč se odbory chystají do ulic, se v čase příliš nemění.
Tehdy jako dnes. Důvody, proč se odbory chystají do ulic, se v čase příliš nemění. | Foto: Ondřej Besperát

Odbory zase říkají, že předkládaly kompromisní návrhy, vláda se tvářila vlídně, ale nepřijala prakticky žádný.

"Stávkovat se má v době prosperity, ne v době krize," zopakoval několikrát předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John. "Chápu stávku v době prosperity, kdy zaměstnanci chtějí část zisku. Teď je ale krize."

Odbory označují stávku vyhlášenou na 8. prosinec jako protestní. Ani oni totiž nepředpokládají, že by jí ještě dosáhly nějakých změn. Úsporné zákony včetně úpravy platů státních zaměstnanců už totiž prošly parlamentem a podepsal je i prezident Václav Klaus. V tuto chvíli je tedy jasné, že od 1. ledna platit začnou.

 

Právě se děje

Další zprávy