Škrtzákony prošly hladce Senátem, byl ještě "starý"

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 11. 2010 16:44
Zákony přistanou na stole Ústavního soudu
Ještě ve starém složení
Ještě ve starém složení | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát schválil všechny 4 klíčové úsporné zákony, kterými chce vláda příští rok ušetřit desítky miliard korun.

Parlament tak schválil např. faktické zvýšení daní o 100 korun měsíčně, zdanění náhrad policistů a vojáků nebo státního příspěvku na stavební spoření. Rozhodl o nich ještě ve "starém" složení, tedy s převahou pravice.

Zbývá už jen podpis prezidenta republiky.

Ústavní žaloby jako dohra

I tak to ale nemusí být tečka za těmito zákony. Poslanci za ČSSD hodlají napadnout tyto zákony u Ústavního soudu proto, že je koalice protlačila sněmovnou v tzv. stavu legislativní nouze za jediný den.

A ústavní žalobu připravili i dva nově zvolení senátoři za hnutí Severočeši.cz - těm zase vadí, že o nich nemohli rozhodovat, protože odcházejícím senátorům končí mandát až v sobotu 13. listopadu. Zároveň ale nově zvolení senátoři mají podle Ústavy mandát už ode dne zvolení.

Odklad neprošel

Sociální demokraté se ostatně snažili projednávání těchto zákonů v Senátu odložit až do doby, kdy se horní parlamentní komora sejde v novém složení s převahou ČSSD.

"Ruku na srdce, přiznejme si k zákonům, které jsme dostali, nejedná se o krizové zákony, o krizovou situaci. Nejsou důvody pro to, aby byly schvalovány v takto rychlém pořadu," prohlásil hned na začátku odcházející senátor a dosavadní šéf senátní frakce ČSSD Petr Vícha.

Senátoři ale návrh na projednání v běžné lhůtě 30 dnů neschválili.

Schůze hned ráno začala se zpožděním - vchody totiž blokovala iniciativa ProAlt, tedy "pro kritiku reforem a hledání alternativ".

Dosavadní předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) proto hned na začátku vyhlásil přestávku: "Vzhledem k tomu, co se děje v branách českého Senátu, kdy se senátoři nemohou dostat na dnešní jednání, v této chvíli vyhlašuji patnáctiminutovou přestávku, aby se senátoři mohli ujmout svých možností, a vůbec vstupu."

 

Právě se děje

Další zprávy