Nový ombudsman už narazil. Ministr odmítl jeho plán

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 10. 2010 12:00
Pavel Varvařovský chtěl, aby úřad ombudsmana byl zakotven v Ústavě. Ministr spravedlnosti to odmítl.
Pospíšil: Na Ústavu sahat co nejméně!
Pospíšil: Na Ústavu sahat co nejméně! | Foto: Jan Langer

Praha - Nový ombudsman Pavel Varvařovský narazil hned při svém prvním nápadu, který se pokusil ve funkci prosadit. 

Krátce po svém zvolení se pokoušel přesvědčit ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby byl Úřad ombudsmana zakotven také v Ústavě. A neuspěl. 

"Byl zde před 14 dny," potvrdil Aktuálně.cz schůzku s ombudsmanem, bývalým soudcem Ústavního soudu, ministr Pospíšil. "Takové návrhy nebudeme předkládat, není důvod," sdělil zároveň svůj postoj k ombusmanovu návrhu.

Myšlenku, že by se měla o veřejném ochránci práv zmiňovat přímo Ústava mluvil Pavel Varvařovský ještě před svým zvolením během slyšení v Senátu a zopakoval ho i v rozhovoru pro Aktuálně.cz poté, co ho poslanci do úřadu zvolili.

"Byl bych rád, kdyby se podařilo při nějaké větší novelizaci Ústavy do ní dát jeden článek o veřejném ochránci práv, že existuje," zopakoval Varvařovský svůj požadavek (celý rozhovor ZDE).

Varvařovský: Teď ho můžou snadněji zrušit!

Důvod je jasný - obava, aby parlament institut ombudsmana zase nezrušil. Někteří zákonodárci se netají tím, že považují veřejného ochránce práv za zbytečného.

"Ombudsman je zřízen obyčejným zákonem, a ten lze snadněji zrušit než článek v Ústavě," zdůvodnil svůj požadavek Varvařovský.

Ministra ale nepřesvědčil.

"Nevidím žádný důvod, ani teoretický, ani praktický, proč by měl být najednou po několika letech úspěšného fungování ombudsman zakotven do Ústavy. Že není v Ústavě, nijak nesnižuje jeho význam," říká ministr. 

Motejlův nástupce Pavel Varvařovský
Motejlův nástupce Pavel Varvařovský | Foto: Ludvík Hradilek

Pospíšil: Demokracie by neutrpěla!

Pospíšil dodává, že on sám je zastáncem úřadu ombudsmana. Zároveň ho ale nepovažuje za nutnou podmínku demokratického systému.

"Můžeme mít kvalitní demokracii klidně i bez ombudsmana, byť já sám jsem zastáncem tohoto úřadu. Jistě je rozdíl, když by někdo chtěl zrušit Ústavní soud - asi je to jiný zásah do demokracie, než kdyby někdo náhodou zrušil ombudsmana," dodává k tomu ministr.

A upozorňuje, že nehodlá předkládat víc změn Ústavy, než musí: "My určitě nebudeme navrhovat nic, co nám nebylo uloženo v koaliční smlouvě nebo ve vládním prohlášení."

Zatím se koalice shodla na návrhu omezit imunitu zákonodárců jen na dobu výkonu mandátu, teď ministerstvo spravedlnosti navrhuje rozšířit pravomoci NKÚ a také zavést tzv. "klouzavý" mandát poslanců - za ministry by nastupovali do sněmovny náhradníci a zase je případně pouštěli zpátky do poslaneckých lavic, pokud by přestali být ministry.

A v několika variantách také připravili návrh na přímou volbu prezidenta republiky - o detailech bude koalice ještě jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy