Oulického dům? Černoty by měly zmizet, říká ombudsman

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 9. 2010 12:30
Nový ombudsman nechystá v úřadu žádnou revoluci a chce navazovat na Motejla
Nový ombudsman
Nový ombudsman | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský složil slib a fakticky se stal nástupcem Otakara Motejla v roli ombudsmana. Ostatně právě na Otakara Motejla se často odkazuje.

Přestože si ho nakonec vládní trojkoalice - ODS, TOP 09 a Věci veřejné - vybrala za svého kandidáta, nedostal zdaleka hlasy ani všech koaličních poslanců, Sněmovna ho zvolila až ve druhém kole. Volba byla tentokrát prakticky v režii ODS (její senátoři navrhli dva kandidáty, včetně Pavla Varvařovského), další dva navrhl prezident Václav Klaus.

Pavel Varvařovský nechystá v úřadu žádnou revoluci, ani nepožaduje větší pravomoci. Kromě jediné - možnost obracet se přímo na Ústavní soud.

Jeho ambicí je prostě navázat na Motejla.

"To mi nemusíte věřit, ale mně se dokonce včera o něm zdálo. Že jsme se potkali na ulici, on že jde s aktovkou u toho úřadu a že mi říká: Tak už tam jdete, Pavle?," říká nový ombudsman.

A.cz: Byl jste zvolen až ve druhém kole, přitom to při 118 koaličních poslancích měla být hračka. Rozladilo vás to?

Nerozladilo mě to. Já jsem naopak byl rozladěn, když jsem se až po té senátní nominaci dočetl, že jsem nějakým společným kandidátem trojkoalice. Já jsem prostě nabídl své služby s tím, že jsem všem říkal, že jsem fundamentální nestraník. Byl jsem docela rád, že to nebyla nějaká manifestační volba.

A.cz: Co jste ale říkal tomu samotnému výběru? Překvapilo mě třeba, že se na senátním výboru senátoři kandidátů ani na nic neptali...

To mě taky. A tady ve sněmovně mi poslanec Krátký (Jiří Krátký, ČSSD, pozn. red) mi říkal: Vy jste ani nebyl u nás v klubu. Já jsem říkal: já jsem nebyl v žádném klubu. Kdybyste mě pozvali, já bych přišel, ale mě nikdo nezval. To mě trošku zarazilo, v Senátu jsem byl alespoň ve výboru.

A.cz: Ale nikdo se tam na nic neptal...

No, pan Balín se ptal na lékařské prohlídky důchodců kvůli řidičáku. (Senátora za KSČM Vlastimila Balína totiž prohlídka čekala - pozn. red)

A.cz: Chcete, aby se ombudsman mohl přímo obracet na Ústavní soud. Chtěl byste ještě další rozšíření pravomocí ombudsmana?

To s tím Ústavním soudem podporuje praxe z podobných ústavních systémů, jako máme my- tedy v Polsku, na Slovensku, v Rakousku. 

A.cz: Ale jiné rozšíření ne?

Jiné rozšíření ne. Já bych spíš byl rád, kdyby se podařilo při nějaké větší novelizaci Ústavy do ní dát jeden článek o veřejném ochránci práv, že existuje. On je zřízen obyčejným zákonem, a ten lze snadněji zrušit než článek v Ústavě.

A.cz: Neukazuje agenda ombudsmana, že moc nefunguje justice?

Drtivá většina té agendy je taková, že to pro justici ani moc není. Vím jako právník, že to ani nejde žalovat. Je to třeba šikanující jednání úřadů nebo obtěžování lidí zbytečnými povinnostmi. Ale ta instituce ombudsmana je myšlena pro kulturnější poměry, než jsou ty naše. To je myšleno tak, že já zvednu telefon nebo někam a zajedu a řeknu: Poslyšte, pane starosto, vy jste tomu pánovi ublížil. A on řekne: Když to říkáte, pane doktore, vy, který jste mimo naši obec, tak já to udělám. Tak je to vymyšlené - že jste vlastně mediátor.

A.cz: Máte nějaký rest po Otakaru Motejlovi?

Zatím o žádném nevím.

A.cz: Otakar Motejl např. kritizoval postup úřadů v případu rezidence vlivného regionálního politika ODS Patrika Oulického v Moravanech na Ústecku a postavil se za to, že by měla být stržena... (O případu černé stavby Patrika Oulického psalo Aktuálně.cz několikrát, např. ZDE nebo ZDE.)

Já o tom nevím nic víc, co každý jiný ze sdělovacích prostředků. Ale už v roce 2004 jsem říkal, že stavební úřady a soudy by měly daleko víc využívat této nejtvrdší sankce.

A.cz: Takže byste byl pro i v tomto případě?

Musel bych se s tím seznámit. Ale já si obecně myslím, že prostě těm černotám se neučiní přítrž, dokud bude převažovat dodatečné vydávání stavebních povolení a nějaká sankce, kterou zahrnuje do výdajů, když už staví barák za 10 milionů.

A.cz: Teď se vás zeptám jako občana Varvařovského: skutečně si umíte představit, že se něco takového v českých poměrech stane?

Jako že dojde k té demolici?

A.cz: Jako že dojde k demolici té černé stavby...

Dovedu. Já jsem optimista. Bude to prostě šok.

A.cz: Odhadnete, v jakém horizontu si myslíte, že by se ta kauza mohla uzavřít?

Nemám zdání. Protože tam, i kdyby tam ten demoliční výměr vydali, tak zase následuje odvolání ve správním řízení, možnost soudního přezkumu, ale on zas má obranu.

A.cz: Ale rozumím tomu dobře, že za tím případem půjdete?

To, že tam měl doktor Motejl nějakou intervenci, o tom já nevím. Takže až tam usednu, tak mi moji pomocníci a pomocnice snesou ty případy. Podívám se na to a já sice vypadám mírumilovně, ale taky se umím rozčílit. 

 

Právě se děje

Další zprávy