Nová obvinění v Rathově kauze? Známé firmy ze severu

Martina Machová Martina Machová
21. 7. 2012 19:45
Hospimed, Puro-klima a B Braun Medical mají potíže i v Krajské zdravotní
David Rath v nemocnici v Kolíně
David Rath v nemocnici v Kolíně | Foto: Středočeský kraj

Praha - V novém obvinění policie v kauze Rath se znovu objevují jména firem, známých z již přes dva roky prošetřovaného případu severočeského zdravotnického holdingu Krajská zdravotní.

Firmy Hospimed, Puro-klima i B Braun Medical, o nichž hovoří žádost policie o souhlas sněmovny se stíháním poslance Davida Ratha kvůli dalším trestným činům, se proplétají zdravotnickou kauzou na severu Čech.

Kvůli zakázce pro společnost B Braun Medical musel například holding Krajský zdravotní zaplatit pokutu 200 tisíc korun, jíž mu vyměřil antimonopolní úřad. Ústecký zdravotnický holding se podle něj dopustil chyb v zadání zakázky na šicí materiály o předpokládaném objemu 50 milionů korun.

V nové žádosti o vydání Davida Ratha pak figuruje zástupce této společnosti Jan Hájek, který měl podle policie vyplatit skupině kolem exhejtmana 6,2 milionu korun. Tentokrát se mělo jednat o dodávku zdravotnických technologií za více jak 81,8 milionu do jednoho z pavilonů mladoboleslavské oblastní nemocnice.

"Zatím mám vše jen z médií. Policie mne nekontaktovala," reagoval na podezření policie Hájek.

Zdůraznil přitom, že se cítí nevinen. Zodpovězení otázky, jak tedy informace policie interpretuje a zda nějaké peníze někomu předával, přesměroval na tiskové oddělení společnosti.

Další aktér Rathovy kauzy - majitel společnosti Hospimed Jindřich Řehák pak musel nedávno v souvislosti s Krajskou zdravotní vysvětlovat, proč jeho firma převedla 130 milionů pražské společnosti, která se podle obchodního rejstříku specializuje na reklamu a marketing.

Peníze odešly ve stejné době, když konsorcium firem Hospimed a Puro-klima, dodávali zdravotnické přístroje právě Krajské zdravotní, tedy v letech 2009 až 2011.

Robot da Vinci. Ilustrační foto
Robot da Vinci. Ilustrační foto | Foto: www.srhs.org

Miliony za reklamu

Jindřich Řehák tvrdil, že šlo peníze za reklamu. "Firma pro nás mimo jiné opakovaně zajišťuje a zajišťovala celorepublikové reklamní kampaně, videopropagaci špičkových zdravotnických technologií, například da Vinci chirurgie a nověji FUS technologie," uvedl na dotaz Deníku Insider.

Deník rovněž uvedl, že policisté v případě Krajské zdravotní pracují s verzí, že peníze na účtech marketingové firmy nezůstaly, ale obratem byly převedeny na účty dalších tří společností, přičemž část financí putovala přes offshorové společnosti na Kypru. Z nich je pak podle dosavadních výsledků pátrání policie podnikatelé ze Slovenska ihned vybírali.

O tom samém muži se v žádosti o vydání Ratha píše, že za to, aby se společnost Hospimed podílela na podobě zadávací dokumentace, čímž jí byly poskytnuty informace a došlo k nastavení kritéria v její prospěch, předal skupině kolem Ratha asi dvanácti milionů korun.

Tentokrát šlo o nákup vybavení pro nemocnice v Kolíně a Kutné Hoře a o technologické vybavení jednoho z pavilonů zmiňované kolínské nemocnice. Obviněnému politikovi pak šlo z této sumy 4,2 miliony korun.

Řehák v současnosti nebere svůj mobilní telefon. Podle tiskového oddělení společnosti Hospimed je na dovolené a vrátí se až v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy