Nenechte se mást, John demisi nepodal. Jen tlačí Nečase

Kateřina Eliášová
12. 5. 2011 6:15
VV nechtějí potopit vládu, taktikou si spíše vynucují pozornost

Praha - Po třech týdnech relativního klidu v kabinetu Petra Nečase (ODS) se ve středu Věci veřejné postaraly opět o rozruch, když jejich šéf Radek John nečekaně oznámil odchod z vlády.

Avšak pozor. I když veřejný výklad během celého dne zněl, že "John ve vládě skončil", ve skutečnosti se zatím nic takového nestalo.

Vicepremiér totiž žádnou demisi do rukou předsedy vlády nepodal a stejně tak ani prezident Václav Klaus ji zatím nestvrdil.

Není to jen formalizování, procedura hovoří jasně:

1) Dokud nepodá formálně demisi do rukou premiéra, který ji následně předá prezidentovi, je ministr stále plnoprávným členem vlády.

2) Prezident musí tuto demisi potvrdit, Ústava mu ovšem ani neříká, kdy tak má učinit.

Radek John neskončil, jen to vypustil na veřejnost. I na konci středy je členem kabinetu a šéfem "protikorupčního úřadu".

Připomeňme v této souvislosti vztah Klause k Věcem veřejným. Před třemi týdny premiér a předseda ODS žádal prezidenta a bývalého šéfa občanských demokratů o podpis rezignačního dopisu Víta Bárty a návrhů demisí ministrů Josefa Dobeše a právě Radka Johna, tehdy ministra vnitra.

Klaus s podpisem veřejně otálel.

Promyšlená hra

Johnova středeční slova o odchodu z vlády však mohou být jen dobře promyšlenou taktikou, což naznačují i samotní "véčkaři".

Každopádně - koaliční partnery, zejména ODS, poslední vývoj viditelně zaskočil.

Nečas se totiž v úterý večer s Johnem sešel, aby probral jeho působení v roli vicepremiéra pro boj s korupcí a upřesnil si s ním jeho kompetence a rovněž personální otázky. Premiér tvrdí, že mu John ani slovem nenaznačil, že chce z jeho vlády odejít.

"Nepadlo o tom ani slovo. Naopak, pokročili jsme dál v debatě o jednacím řádu a pravidlech jednání výboru, který má vést. Dohodli jsme se, že budeme v jednání pokračovat," řekl Aktuálně.cz premiér.

Rozhovory s aktéry posledního dění potvrzují, že překvapení se konalo jen na jedné straně.

"Tvrdé jádro" o Johnově úmyslu vědělo minimálně dva dny předem, ale dostalo pokyn mlčet. Ostatně i úterní večerní schůzka s Nečasem byla držena v tajnosti.

"Johnova demise překvapením nebyla. Měli jsme informace, že Petr Nečas s Radkem (Johnem) nekomunikuje. Takže jsme to brali jako logickou věc. Na klubu jsme pak o tom byli skutečně informováni. Radek John nám řekl, že si nemůže vybrat spolupracovníky a tak nechce, aby to bylo bráno jako trafika," řekl pod podmínkou anonymity člen nejužšího vedení strany.

Petr Nečas a Václav Klaus: Copak asi chystá prezident, musí se ptát premiér a jeho bývalý stranický kolega.
Petr Nečas a Václav Klaus: Copak asi chystá prezident, musí se ptát premiér a jeho bývalý stranický kolega. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostatně fakt, že se jedná spíš o taktiku, jak donutit koaličního partnera k požadované reakci, potvrdil v rozhovoru pro Aktuálně.cz důležitý politik strany, který je považován za jejího faktického lídra, Vít Bárta. VV chtěly Nečase donutit ke koaličnímu jednání, kde se otevřou i další požadavky Věcí veřejných.

Tanečky nebaví ODS

Oč víc Věci veřejné taktizují, o to méně jsou s tím spokojení politici z ODS.

"Ještě ráno paní předsedkyně klubu Karolína Peake mluví o tom, jak je důležité jednat osobně a nevzkazovat si důležité věci přes média, a pak se odtud dozvím, že pan John odchází z vlády. Neměli jsme ani náznak takové informace," zlobí se místopředseda Senátu a člen grémia ODS Přemysl Sobotka.

A souhlasí s ním jiný člen grémia, který požádal o anonymitu. "Nechci teď přilévat olej do ohně. Ale VV jsou podle mě jednou nohou z vlády a řečmi o kmotrech, kteří řídí ODS a nechtějí protikorupční opatření jen sbírají body pro svou potápějící se stranu," uvedl.

V ODS i nadále existuje poměrně silná skupina politiků, kteří jsou stále přesvědčení, že by měl Petr Nečas vládnout bez Věcí veřejných. On zatím dál trvá na tom, že je třeba nalézt kompromis, aby vláda mohla v klidu chystat a hlavně schvalovat reformní zákony.

Spor o Moroze

Důvodů, proč Věci veřejné takto nečekaně na Nečase útočí, může být více. VV chtějí předně vyvolat napjatou situaci a vytěžit z ní co nejvíce. Chtějí dosáhnout personálních změn ve vládě - požadují odchod ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), zemědělství Ivana Fuksy (ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Spor se vede i o personálie právě v Johnově úřadu. Nelíbí se mu, že mu Nečas sestřeluje adepty do jeho protikorupčního týmu. John si však vybral snadné terče - svého bývalého náměstka z ministerstva vnitra Michala Moroze (dříve měl úzké vazby na bezpečnostní agenturu ABL, což ODS vadí) a bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, jehož výpověď o údajné korupci na fondu stála místo ve vládě místopředsedu ODS Pavla Drobila.

John ve středu poslancům na klubu oznámil, že Nečas ustoupil v případě Michálka, nechuť k Morozovi trvá. Ústupek však může podle informací koaličních vyjednavačů nakonec znamenat Johnovo setrvání ve vládě.

Věci veřejné totiž chtějí záruku, že vláda zaručí pokračování boje s korupcí. Pro Johna však mohou nakonec požadovat i jiné místo. Netají se tím, že by rády získaly ministerstvo spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy