Ministr Vondra: Nejdu Nečasovi po krku, je to lež

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 1. 2011 20:05
Rozhovor s místopředsedou ODS a ministrem obrany hlavně o postavení ODS v koalici
Předsdou ODS? V dohledné době ne!
Předsdou ODS? V dohledné době ne! | Foto: Jan Langer

Praha - Kauza Drobil poškodila obraz ODS, ale měnit vedení strany není na programu dne. Říká místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Člověk, o kterém se v médiích spekulovalo, že by rád nahradil Petra Nečase v čele strany. On sám to vyvrací. "V dohledné době je to nesmysl," říká Vondra.

To, že po něm chtěl Petr Nečas vyjádření loajality, potvrdit odmítl. Také ho ale nevyloučil - odvolal se na důvěrnost všech jednání grémia strany.

A.cz: Pokračuje aféra se sledováním politiků ODS agenturou ABL. Vy jste řekl: "Tyto informace nelze podceňovat." Budete chtít na koaličním jednání, aby ministr a bývalý majitel ABL Vít Bárta záležitost vysvětlil?

Já si pamatuji, že Vít Bárta dal premiérovi určité slovo a neumím si představit, že by to slovo neplatilo. A teď souhlasím s výzvou Petra Nečase, aby Vít Bárta vše veřejně vysvětlil. Nelze se tvářit, že se nic neděje. A jde o to, aby tu kauzu vyšetřila policie.

A.cz: Pokud se podíváme na situaci v koalici: vy osobně jste prohlásil, že ODS má obavy z přílišného vlivu Víta Bárty na ministerstvo vnitra, VV zase mluví o přílišném vlivu Ivana Langera. Budete o tom ještě diskutovat na nějakém koaličním jednání?

Jedna koaliční strana má jeden druh obav, druhá druhý druh obav. Myslím, že je důležité, abychom byli schopni se dohodnout na řešení, které tyto obavy odstraní a zajistí, že policie bude fungovat řádně jako nezávislý orgán.

A.cz: Myslíte výběr policejního prezidenta. Má podle vás být v té komisi opozice?

Koaliční dohoda mluví jasně: policejního prezidenta navrhuje ministr vnitra se souhlasem předsedy vlády. Ministr vnitra si k tomu ustavil komisi, která v řadách ODS vyvolala určitý údiv, protože to byl mix politiků a lidí z resortu vnitra. To vyvolávalo řadu oprávněných otázek.

A.cz: A v jaké fázi je to teď?

Nelze postupovat jinak, než že se ministr vnitra dohodne s premiérem na dalším postupu.

Drobil už odpovědnost vyvodil

A.cz: Pavel Drobil, který rezignoval na funkci ministra kvůli informacím o údajných pokusech načerno financovat ODS, má teď na starosti odborné komise strany, fakticky tedy připravuje program. Neměla ODS počkat, dokud se aféra nevyšetří?

Pavel Drobil jako místopředseda ODS má ty komise na starosti už od podzimu. A vedení strany potřebuje, aby se rozjela jejich práce. A zatím neučinilo jiné rozhodnutí než to, že je tím pověřen Pavel Drobil.

A.cz: Ale - ptám se na váš názor - neměl to dočasně převzít někdo jiný?

Pavel Drobil přijal odpovědnost okamžitě tím, že v řádu hodin rezignoval na funkci ve vládě. A pokud jde o Pavla Drobila: já mu nebudu přes média nic vzkazovat, on svou zodpovědnost vyvodil. A jeho funkce místopředsedy je dána volbou na kongresu ODS.

Ano, jsme v defenzívě

A.cz: Jak se vám čtou komentáře médií, namátkou: "ODS je v koalici v těžké defenzívě", "ODS nikdo neřídí", "silácká prohlášení špiček ODS platí jen pár hodin"?

Všichni víme, že tato kauza ODS poškodila. Do defenzívy by uvrhla jakoukoliv stranu. Ale jsme tady od toho, abychom problémy řešili, postavili se k nim čelem, vyvodili z toho důsledky. My jsme dostali mandát provést potřebné reformy.

A.cz: Ale nemají ty komentáře pravdu v tom, že ODS nikdo neřídí, že je v defenzívě?

To je pravda. Ano, jistě, my jsme v té druhé polovině prosince v určité defenzívě byli. To se ale v politice občas stane. Nemáme jinou možnost, než se k tomu postavit čelem.

Předsedou ODS? Teď ne

A.cz: Jak? Měla by ODS podle vás třeba vyměnit vedení?

Rozhodně není čas měnit vedení. Když plujete na pramici a teče vám voda do lodě, máte dvě možnosti: buď začít házet lidi přes palubu, nebo vylít vodu, spravit díru a pádlovat dál. My musíme udělat to druhé.

A.cz: O vás se spekuluje, že chcete do čela ODS, vy to popíráte. Znamená to, že byste o to nestál?

No vidíte, to jsou přesně ty různé dezinformace, lži, které se šíří. Já jsem nikdy nikomu nic takového neříkal. Naprosto odmítám, že jsem snad měl jít Petru Nečasovi po krku. Vždyť jenom politický analfabet a fachidiot by mohl takovému nesmyslu uvěřit. Ale samozřejmě, cílem těchto dezinformací je oslabit ODS.

A.cz: Ale je pravda, že po vás Petr Nečas chtěl, řekněme, vyjádření loajality?

My máme pro jednání vnitrostranického grémia, kde se dvakrát týdně scházíme, jasnou dohodu, že některé interní věci, které tam probíráme, na veřejnost nevynášíme.

A.cz: A vylučujete svoji kandidaturu do čela ODS do budoucna?

V dohledné době to považuji za nesmysl.

Politika je i divadlo...

A.cz: Při pohledu zvnějšku: slyšíme silácká prohlášení a pak na vládě se - řečeno s Miroslavem Kalouskem - všichni tváří, že nikdo nečetl noviny. Jak to má přečíst volič?

Pokud se ptáte na můj osobní názor, tak politika je sofistikovaná činnost a má i svou složku divadelní a svou složku věcnou. V politice nemáte neomezenou moc - a ta v české politice naštěstí nikdy není, takže se nakonec musíte dohodnout.

A.cz: Takže jakoby nečíst ty noviny?

K tomu kompromisu je nějaká cesta a na začátku je názorové vyhranění. Ale při veškeré znalosti té polarity mezi divadlem a věcnou stránkou politiky je dobré si připomínat výrok amerického prezidenta Theodora Roosevelta: "Mluv jemně, ale v ruce drž velkou hůl."

 

Právě se děje

Další zprávy