Mají prezidenta volit lidé? Koalice zaváhala

Kateřina Eliášová
27. 6. 2008 11:35
Přímou volbu prezidenta bude řešit K9
Strany koalice s výjimkou zelených chtějí zřejmě znovu hlasovat o prezidentovi samy.
Strany koalice s výjimkou zelených chtějí zřejmě znovu hlasovat o prezidentovi samy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zákon umožňující přímou volbu prezidenta, který sepsali zelení, v pátek vláda odložila. Toto téma budou pravděpodobně muset řešit koaliční špičky.

Ministři chtěli původně celý návrh zamítnout, zeleným se podařilo tento bod jednání odložit na příští středu, kdy kabinet opět zasedá.

Zatím není jasné, kdy se tzv. K9 (tedy předsedové a 1. místopředsedové stran a šéfové klubů) sejdou.

Už před jednáním kabinetu řekli mnozí členové ministerského týmu, že se k zákonu staví spíše odmítavě.

"Pro mě to není přijatelné, myslím, že je to totální nesmysl," myslí si třeba ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

K přímé volbě referendem

Zelení svůj návrh představili koncem května. Přímou volbu spojili s referendem, které by samotnému přijetí zákona předcházelo. Otázka v plebiscitu by zněla: "Souhlasíte s tím, aby lid volil prezidenta republiky přímo a aby Ústava České republiky byla změněna podle přílohy tohoto Ústavního zákona?"

Přílohou Ústavního zákona se myslí právě ta změna Ústavy, pro kterou chtějí zelení najít shodu napříč politickým spektrem.

Podle návrhu zelených by muselo kandidáta na prezidenta navrhnout nejméně 20 poslanců, deset senátorů nebo občané s peticí podepsanou nejméně deseti tisíci voliči.

Některým ministrům se ale spojení změny Ústavního zákona a referenda nelíbí.

"Referendum a prezidentaká volba jsou dvě na sobě nezávislé záležitosti. Jestliže koalice chce přímou volbu prezidenta, tak musí předložit zákon o přímé volbě prezidenta. Míchat ty dvě věci je podle mě velmi špatné a pak neprojde ani jedna," myslí si vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek.

"Proč jít touto obklikou přes referendum, tomu nerozumím. Já spíše z důvodu tradice se kloním k zachování  nepřímého způsobu volby, byl i za první republiky, v naší demokracii má určitou tradici," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Přímou volbu chce i ČSSD

Socialisté také připravili návrh na změnu volby prezidenta. Navrhují, aby za prezidenta mohl kandidovat každý, kterému je minimálně čtyřicet let. Navrhnout budoucí hlavu státu by mohla skupina dvaceti poslanců či deseti senátorů, ale také každý občan republiky - musel by ovšem shromáždit aspoň deset tisíc podpisů.

Jejich návrh měla tento měsíc projednat sněmovna. Koalice ovšem po obstrukcích ze strany opozice prosadila zrušení všech bodů chůze a svolala mimořádnou schůzi, kam už se návrh ČSSD nedostal.

 

Právě se děje

Další zprávy