Do vlády míří účetní Věcí veřejných a Babákův nástupce

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
30. 6. 2011 18:30
Pavel Dobeš měl na starost vydavatelství blízké VV a podle nahrávky držel i finance strany

Praha - Stará se o stranickou kasu Věcí veřejných a lídr partaje Vít Bárta o něm na uniklé nahrávce mluví jako o člověku, který "stejně všechno ví", a proto se má účastnit tajných porad v jeho bytě. Nyní se má Pavel Dobeš stát ministrem dopravy.

Sám Bárta devětadvacetiletého Dobeše v nahrávce označuje jako člověka, který spolu s někdejším ekonomickým expertem Michalem Babákem reálně drží stranické finance.

Na stejné poradě pak podle záznamu špičky VV probíraly i situaci pokladny VV po volbách v roce 2010. Zejména jedním tématem se při té příležitosti opět dotýkají oblasti, jež měl Pavel Dobeš v rámci Věcí veřejných na starost - stranický časopis.

Vít Bárta během schůzky totiž kritizuje jiného ekonoma VV, středočeského poslance Radima Vysloužila za to, že všechny náklady na kampaně "držel na straně" místo toho, aby je převedl na vydavatelství Pražan, které v té době bylo s VV personálně propojené.

Muž ze záznamu

"My jsme zařízli všechny zaměstnance strany, úplně všechny ven a přeřadili jsme je zpátky na vydavatelství a něco i krizově na PR, protože to je jediná cesta, jak očistit tu stranu od jakýchkoli vedlejších nákladů," informuje Bárta na záznamu straníky o nových pravidlech.

Schůzka se podle projednávaných témat i pozdějšího vyjádření účastníků odehrála koncem března.

Ve stejnou dobu bylo vydavatelství Pražan napsáno právě na Pavla Dobeše. Podle obchodního rejstříku se stal většinovým vlastníkem 2. března 2011.

Samotné vydavatelství pak Věci veřejné odkoupily od Dobeše v květnu letošního roku. Za jeho osmdesátiprocentní podíl zaplatily 210 tisíc korun.

Babák opět na scéně

Časopis Věcí veřejných.
Časopis Věcí veřejných. | Foto: Aktuálně.cz

Za zbytek pak VV zaplatily samy sobě 40 tisíc korun. "Vykoupily" totiž podíl společnosti Res Publica Publishing, tedy firmy, kterou strana již většinově vlastnila. V současnosti je jednatelem vydavatelství, které již stoprocentně patří Věcem veřejným, druhý z ekonomického dua VV Michal Babák.

Když se Dobeše deník Aktuálně.cz tázal po důvodech jeho krátkého angažmá, tvrdil, že do vydavatelství vstupoval již jako ten, kdo jej má připravit na převedení pod Věci veřejné a předtím na to nikdo nemyslel, či se nenašel na narovnání vztahů čas.

Pavel Dobeš patří mezi klíčové postavy Věcí veřejných i po jiné stránce. Vedl například komunální kampaň VV v Praze a spolu s místopředsedkyní Karolínou Peake vytvářel novou stranickou strukturu, kterou VV přijaly na své poslední volební konferenci.

Dobeš: Jsem na letišti

Když se ho pokoušela redakce Aktuálně.cz kontaktovat, aby potvrdil, zda je kandidátem VV na nového ministra dopravy, ihned po představení redaktorky hovor ukončil.

Po opakovaném volání telefon už vzal. Nejprve tvrdil, že špatně slyší, poté se vymluvil, že právě přistál a je na letišti. Na SMS, zda může potvrdit, že je navržen na ministra dopravy, již neodpověděl.

 

Právě se děje

Další zprávy