Julínek určil, jak se bude platit, až projdou reformy

Petr Holub
18. 4. 2008 22:30
Exkluzivně: První hotový Julínkův zákon

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek už má v definitivní verzi s paragrafy hotový jeden z nejdůležitějších zákonů, kterými chce zcela změnit systém zdravotnictví.

Zákon o zdravotním pojištění, jehož verzi má Aktuálně.cz k dispozici,  popisuje mimo jiné i možnosti, jak budou pacienti za zdravotní služby platit.

Zákon například umožňuje, aby si pacient - klient pojišťovny, uzavřel zdravotní plán s vyšší spoluúčastí. Poprvé také popisuje, oč více bude u lékaře platit, když na takový plán přistoupí.  

Zdravotní plán rozhoduje

Pojišťovna mu pak může hradit méně zdravotních služeb. 

U ambulantního lékaře zaplatí pojišťovna polovinu ceny, pokud nepřesáhne tisíc korun. Nad tisíc korun už platí sám pacient.

V nemocnících bude klient s vyšší spoluúčastí platit pět set korun denně, za léky bude doplácet nejméně 30 procent ceny. V návrhu zatím chybí limit, kolik nejvíc může zaplatit za rok.

Klient, který přistoupí na vyšší spoluúčast, může na druhé straně počítat s tím, že mu pojišťovna vyplatí každým rokem na zvláštní účet podíl ze zisku. Peníze může použít například k tomu, aby si připlatil za lepší služby, než nabízí běžné pojištění.

Čtěte více o reformě
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Změna jednou za rok

Občan může měnit pojišťovny či jejich zdravotní plány jednou za rok.

Při zdravotním plánu s vyšší spoluúčastí to však půjde jen jednou za dva roky.

Možnost k tomu bude vždy na počátku čtvrtletí. Pokud ovšem nezmění pojišťovnu na přelomu roku, přijde o slíbené výhody a finanční bonusy.

Stížnosti končí na pojišťovně

Nespokojený pacient si může na lékaře stěžovat u pojišťovny. Pojišťovna musí odpovědět do třiceti dnů, jinak dostane pokutu od nového Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami.

Pokud pacienta odpověď neuspokojí, zbývá už jen soudní žaloba.

Pojišťovny budou moci posílat platební výměry těm, kdo neplatí pojistné. Dlužník se bude moci odvolat pouze k samotné pojišťovně a posléze k rozhodčímu výboru.

Do něho však dodá pojišťovna sedm z deseti členů, zbylé tři nominují ministerstva zdravotnictví, sociálních věcí a financí.

Volba v mezích zákona

Chystaný zákon o zdravotních pojišťovnách jinak omezuje pacientovi volbu lékaře.

V tradičním zdravotnickém trojúhelníku pacient, lékař, pojišťovna dává nový zákon větší váhu pojišťovnám. Na rozdíl od současného stavu nemusí pojišťovna uzavřít smlouvu s každým lékařem nebo nemocnicí. Stačí, když vytvoří smluvní síť, a její pojištěnci budou muset navštěvovat označené ordinace.

Jak hustá má být smluvní síť, zákon pojišťovnám neukládá. O tom rozhodne svým nařízením vláda.

Pacientům bude omezován přístup k péči, zákon však jasněji než dosud popisuje, o jakou péči půjde.

Ministr Julínek musí ještě paragrafovanou verzi zákona projednat ve vládě. Do sněmovny by měla přijít v červnu. 

 

Právě se děje

Další zprávy