Jak se bude vyvlastňovat: Nájemci budou vyřazeni ze hry

Jakub Novák
7. 6. 2012 13:10
Hlavním cílem novely je zrychlit vyvlastňování zejména u dopravních staveb
Zodpovědnost za dálnici končící šest kilometrů před Hradcem Králové se Ředitelství silnic a dálnic snaží hodit na majitelku polí.
Zodpovědnost za dálnici končící šest kilometrů před Hradcem Králové se Ředitelství silnic a dálnic snaží hodit na majitelku polí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Překvapivě hladce prošla prvním čtením novela zákona o vyvlastňování.

Sněmovna je ve čtvrtek poslala k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

"Chce se mi zvolat ´konečně´," okomentoval to ve sněmovně poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

V rámci připravovaného návrhu jsou zavedeny změny, které mají zrychlit průběh vyvlastňování pozemků a zároveň vhodit klacek pod nohy spekulantům a developerům.

Jednou z novinek bude vyřazení nájemníků domů, bytů a pozemků, které mají být vyvlastněny, z průběhu celého řízení - jejich další osud má být nově vypořádán v rámci jednání s původním vlastníkem dané nemovitosti.

Podle nové úpravy totiž budou nájemní práva zachována až do okamžiku samotného vyvlastnění.

Zrušena by měla být nově i povinnost vyvlastnitele udělat všechno pro to, aby byl vyvlastňovanému po dobu nejméně půl roku znám účel vyvlastnění.

Dohodněte se a dostanete odměnu

Namísto toho bude důraz kladen na uzavření dohody mezi oběma stranami. Lhůta pro její dosažení se prodlouží na 90 dnů (oproti současným šedesáti) a nově budou také vyvlastňovanému doručovány všechny dokumenty týkající se řízení do vlastních rukou.

Navrhovaná úprava do jisté míry odděluje řízení o vyvlastnění od samotného řízení o náhradě za vyvlastnění. Proto v případě, že vyvlastňovaný podá námitku proti výši odškodnění, nebude to nic měnit na samotném rozhodnutí o vyvlastnění.

I toto je jedna z úprav, která by měla pomoci urychlit celý proces vyvlastňování.

Proti spekulantům

Cena pozemku by měla být nově stanovována podle stavu a způsobu užívání nemovitosti ke dni jeho ocenění. Cena samotná by přitom měla vycházet z ceny na trhu s obdobnými pozemky či stavbami a neměla by být nijak ovlivněna účelem jeho vyvlastnění.

"Zabrání se tak dnešnímu vyplácení mnohonásobně vyšších částek, než činí opravdová cena nemovitosti," řekl k tomu Polčák.

Mělo by se tak zároveň předejít spekulacím s koupěmi pozemků, na nichž by mělo dojít ke stavbě "ve veřejném zájmu".

Vláda váhá s vyvlastňováním Jiřetína:

Aby byl majitel nemovitosti vyvlastňované kvůli realizaci stavby dopravní infrastruktury motivován uzavřít dohodu a neprodlužovat tak řízení, bude moci získat jakýsi "bonus".

Ten by měl u staveb a stavebních pozemků činit do 15 % nad cenu stanovenou znalcem a až 100 % u všech ostatních pozemků.
Pokud se nepodaří dosáhnout dohody ani po zmíněných devadesáti dnech, bude moci k vyvlastnění dojít.

 

Právě se děje

Další zprávy