Gazdík zůstává nadále v čele hnutí Starostů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 6. 2011 14:05
Sněm se koná právě uprostřed další vlny vládní krize
Petr Gazdík
Petr Gazdík | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) byl na další tři roky zvolen Petr Gazdík, šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů.

Pro volbu na sněmu v Průhonicích u Prahy byl jediným kandidátem.

Elektronická volba selhala, takže se hlasovalo veřejně aklamací: pro bylo 153 delegátů, proti 5 a 8 se jich zdrželo.

Místopředsedy hnutí byli zvoleni poslanec Stanislav Polčák, kterého si Gazdík vybral za 1. místopředsedu, ministr kultury Jiří Besser a starostka Morašic na Svitavsku Hana Štěpánová.

Zároveň se STAN ještě více sbližuje s TOP 09, se kterou společně kandidovali vloni ve sněmovních volbách a mají s ní společný poslanecký klub.

V nejvyšších stranických orgánech obou politických partnerů teď navíc zasednou i zástupci opačné strany, kteří budou mít právoplatný hlas jako "domácí" členové vedení. Tento plán, o kterém Aktuálně.cz už psalo, se rodil už delší dobu.

Uprostřed vládní krize

Narozdíl od volební konference Věcí veřejných, na kterou VV koaliční partnery nezvaly, protože chtěly čistě "pracovní zasedání", na sněm Starostů dorazili i hosté z jiných politických stran: hned za VV první místopředsedkyně Karolína Peake, která v projevu zdůraznila, že v řadách jejich strany jsou "normální lidé".

ODS zastoupil Alexandr Vondra, naopak pozvaný šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka se omluvil.

Sněm STAN se shodou okolností koná v době, kdy se silně třese soudržnost vládní koalice. O jejím osudu se bude rozhodovat znovu už v neděli. Koaliční strany se musejí dohodnout do úterka, kdy začíná klíčová schůze sněmovny, na jejímž programu je řada reformních zákonů.

Spor se v tuto chvíli vede mezi Věcmi veřejnými a zbylými dvěma koaličními partnery o to, jaká křesla by měly VV v kabinetu získat, aby měly opět "důstojné zastoupení ve vládě", jak požadují.

 

Právě se děje

Další zprávy