TOP 09 a Starostové revidují vztahy. Chtějí k sobě blíž

Kateřina Eliášová
22. 1. 2011 21:45
Starostové chtějí do vedení TOP 09 a naopak
Petr Gazdík (STAN) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)
Petr Gazdík (STAN) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní TOP 09 a její partner hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se chtějí ještě více sblížit. Jak, o tom se obě strany právě začínají bavit. Jejich vztahy zatím upravuje smlouva rok a půl stará smlouva.

Že by se oba politické subjekty sloučily v jeden celek, zatím nepřipouští ani jedna ze stran, není to ale zcela zavržená varianta.

Oba partneři teď navrhují, aby v jejich nejvyšších stranických orgánech zasedli i zástupci opačné strany, kteří budou mít právoplatný hlas jako "domácí" členové vedení.

"Smlouva bude končit sice za rok a půl, ale už teď přemýšlíme, co dál. Budeme chtít prodloužit smlouvu, vedeme úvahy o změně kvality, těsnějším spojenectví," řekl Aktuálně.cz 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Jedna z možností je, že změníme stanovy obou stran a vzájemně si delegujeme do předsednictev a výkonných výborů členy druhé strany," doplnil ho předseda STAN Petr Gazdík.

Spolu do krajských voleb

TOP 09 a Starostové se na vzájemné podpoře dohodli v půlce roku 2009. Vedli společnou kampaň a měli jednotné kandidátky, na kterých se objevili zástupci obou stran.

"Naše spolupráce je plodná a užitečná. Navíc otevírá talentovaným, nezávislým a komunálním politikům linku do centrální politiky," uvedl Kalousek.

Efekt starostů dobře zafungoval v posledních parlamentních volbách. V jednačtyčicetičlenném sněmovním klubu TOP 09 a Starostů zasedá 16 členů hnutí vedeného Petrem Gazdíkem, přičemž devět z nich je starosty obcí.

I ve vládě se pro ně našlo místo - ministrem kultury je bývalý berounský starosta Jiří Besser. Úspěch se nakonec dostavil i v podzimních komunálních volbách. Zatímco Starostové získali 2 100 zastupitelů, TOP 09 dosáhla 1 700 mandátů.

Sloučit se? Zatím ne

Podle Gazdíka se už mezi Starosty objevila poptávka po sloučení obou politických subjektů, chtějí to spíše jedinci.

"Sloučení je jednou z možností, ale já bych to nepreferoval," řekl Aktuálně.cz. Podobně reaguje i Kalousek. "Nemyslím si, že by ty subjekty měly fúzovat, ale mohly by být víc propojeny," připustil.

Gazdík, který se stal předsedou poslaneckého klubu obou stran, připustil, že těsnější spolupráce je pro Starosty mnohem výhodnější, než kdyby v politice působili samostatně.

Starostové tak mohou například efektivněji lobbovat za přijetí zákonů a norem, na které čekají města i menší obce. Klíčové je pro ně například prosazení zákona o rozpočtovém určení daní nebo změna financování z evropských fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy