Dobešovy přehmaty zajímají koalici, sejde se kvůli němu

Kateřina Eliášová
23. 2. 2011 16:00
Kauzy se vrší: Vysoké odměny, špehování e-mailů, nejnověji plán odvolat náměstkyni za ODS
Ministr školství Josef Dobeš
Ministr školství Josef Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministra školství Josefa Dobeše (VV) stíhá v posledních týdnech jedna kauza za druhou. Koaliční partnery znervóznily jeho přehmaty natolik, že kvůli němu chtějí vyvolat koaliční jednání.

"Situace na ministerstvu školství nás znepokojuje. Usilujeme o co nejrychlejší jednání koalice," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Slyšet vysvětlení chce i ODS. Ta striktně odmítá Dobešův záměr odvolat náměstkyni za ODS Evu Bartoňovou, o němž jako první informoval deník Aktuálně.cz.

Koaliční skupiny K6 a K9 by se podle něj měly sejít už příští týden.

"Námětů k diskuzi je více, nejde jen o situace v resortu ministra Dobeše, ale například i ministra obrany Alexandra Vondry a kauzy Promopro," uvedl Gazdík. Koalice v tuto chvíli řeší například důchodovou reformu, kde není ještě úplna shoda, nebo sjednocení a zvýšení DPH.

Média informovala, že přímí podřízení ministra školství Josefa Dobeše (VV) špehovali na dvacet vysoce postavených úředníků ministerstva. Podle středeční Mladé fronty Dnes (MfD) četli jejich e-mailovou korespondenci a nabourali se do jejich počítačů. Ministr se od kauzy distancoval, zdroj listu však tvrdí, že o sledování musel vědět.

"Pokud je v nějakém vnitřním předpisu ministerstva uvedeno, že emaily mohou být monitorovány, čistě teoreticky v tom nemusí být nic nezákonného. Ale netuším, zda takový předpis Dobešův úřad má," domnívá se například exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

I on si myslí, že by koalice měla o Dobešovi jednat. "Každá komunikace mezi koaličními partnery ubírá napětí a přispívá k tomu, že koalice může dobře fungovat," uvedl.

"Samozřejmě platí, že manažerskou a personální odpovědnost za situaci na konkrétním ministerstvu nese vždy konkrétní ministr. Pokud by se opravdu prokázalo, že někdo sledoval maily zaměstnanců a nezákonným způsobem je prohlížel a shromažďoval, tak by se jednalo o protiprávní krok a nad tím samozřejmě nejde mávnout rukou. Jako nejde mimochodem mávnout rukou nad ukradením mailové korespondence pana ministra a jejím zveřejněním ve sdělovacích prostředcích. To je totiž přesně to samé," uvedl k případu premiér Petr Nečas (ODS).

Není to první problém, který Dobeš ve svém resortu řeší. Čelí rovněž obvinění, že ředitelce svého kabinetu Janě Machálkové sepsal seminární práci na téma "veřejné vystupování Josefa Dobeše".

Média se o Machálkovou začala zajímat poté, co vyšlo najevo, že loni v prosinci dostala ke svému platu odměnu přes sto tisíc korun. Dobeš odměnu považuje za adekvátní, vadí mu ale, že se informace o odměnách Machálkové a dalších lidí z úřadu dostaly na veřejnost.

"Na koaliční schůzce bychom měli řešit nemravné odměny na všech ministerstvech," uvedl Gazdík. Vysoké odměny rozdával například i ministr vnitra Radek John (VV), dopravy Vít Bárta (VV) či obrany Alexander Vondra (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy