Dobeš chce odvolat klíčovou náměstkyni za ODS

Veronika Lehovcová Suchá Martina Machová Veronika Lehovcová Suchá, Martina Machová
23. 2. 2011 14:19
Problémy v resortu bude řešit premiér Petr Nečas
Ministr Dobeš se pustil do souboje s ODS
Ministr Dobeš se pustil do souboje s ODS | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr školství Josef Dobeš se rozhodl odvolat klíčovou náměstkyni pro ekonomiku a rozpočet a zástupkyni občanských demokratů ve vedení resortu Evu Bartoňovou.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdila sama Bartoňová. "Pan ministr navrhuje mé odvolání," uvedla. Žádné výtky ke své práci od ministra prý nezaznamenala a sama nechce post opustit a odejít od rozdělané práce.

"S takovým postupem nesouhlasím. Ještě dnes bych se měla sejít s panem premiérem a situaci řešit. Zatím je to ve stádiu vyjednávání," dodala.

Sám Josef Dobeš nechce možné odvolání náměstkyně komentovat. V rozhovoru pro Aktuálně.cz ho odmítl potvrdit i vyvrátit.

ODS je proti

ODS za úřednicí, která v resortu pracovala už pod sedmi ministry, stojí.

"Setrvání paní Bartoňové na ministerstvu je naše priorita, stoprocentně stojíme za ní. Za dobu, co na ministerstvu působí, prokázala své kvality a nevidím důvod k jejímu odvolání," řekl Aktuálně.cz školský expert ODS Walter Bartoš. "Jsme největší koaliční stranou a neseme tím pádem i největší odpovědnost za kroky koalice. Neradi bychom ztratili na ministerstvu vliv," připustil.

V úterý jste se na stránkách Aktuálně.cz mohli dočíst, že 1. náměstkem odpovědným za rozpočet, který má nyní na starosti právě Bartoňová, by se podle předběžných informací měl stát Ladislav Bátora. Člověk, který ve sněmovních volbách v roce 2006 kandidoval za Národní stranu Petry Edelmannové.

Ministerstvo sice označilo úvahy o Bátorovi za spekulace, podle Aktuálně.cz však Dobeš o jeho angažmá stojí. Premiér Petr Nečas přitom v rozhovoru pro Lidové noviny odmítl, že by člověk s podobnou minulostí mohl zastávat tak důležitý post ve státní správě, nota bene v resortu, který má na starosti děti a mládež.

Tímto i dalšími Dobešovými problémy v resortu školství se bude zabývat i schůzka koaličních lídrů K9.

Bartoňová byla do loňska první náměstkyní resortu, z tohoto místa ji Dobeš odvolal, ale náměstkyní zůstala.

Prvním náměstkem se po ní stal bývalý zaměstnanec agentury ABL Kryštof Hajn, z něhož se po skandálu s vyhrožováním představitelům českobudějovické univerzity stal řadovým náměstek a místo prvního náměstka je od té doby neobsazené.

 

Právě se děje

Další zprávy