Zelení poslanci ukazují majetek. Ministry to nenapadlo

Martina Macková
29. 9. 2007 23:10
Majetek zelených poslanců? Hypotéku má jen jeden

Praha - Poprvé si lidé mohli přečíst, jaké jsou příjmy a co vlastní zelení poslanci, před rokem, když nastoupili jako nováčci do velké politiky.

Nyní nabídla šestice politiků, i když letos kvůli děravému zákonu nemusí, aktualizovaný seznam svých nemovitostí a dluhů.

Zelení tím sice říkají, že chtějí být vůči voličům otevření, jejich ministři ale majetková přiznání vůbec nezveřejnili.

Nejmenší koaliční strana má totiž ve funkcích hned tři ministry, kteří nejsou současně zákonodárci. Ministryně školství Dana Kuchtová dosud nerezignovala. Oznámila však, že z funkce do týdne odchází.

"Určitě to obě ministryně udělají, jen jim musíme dát čas. A pan ministr Schwarzenberg? To popravdě řečeno nevím, přece jen není členem strany," řekla Aktuálně.cz mluvčí zelených Eva Rolečková.

Namísto konta sbírka přírodnin

Suverénně nejlépe zajištěným zákonodárcem je právě předseda Martin Bursík, který jen na příjmech ze správy svých nemovitostí loni získal přes 1,3 milionu korun.

O Bursíkovi je známo, že vlastní dům na Malé Straně hned naproti Poslanecké sněmovny. Kromě toho má však díky dědictví i podíl v dalších třech domech a chalupě.

Zelení se až na Věru Jakubkovou vzdali podnikání a nemají ani žádné příjmy z členství v dozorčích radách či orgánech společností.

Foto: Ludvík Hradilek

Kromě práce ve sněmovně si své původní místo se stabilním platem ponechal jen Přemysl Rabas, který je ředitelem zooparku v Chomutově.

Uvedl výši svého platu, dárek od babičky, kterým je chalupa v Křivoklátu a také nejzajímavější majetek. Nemá stovky tisíc na kontech, ani automobil jako většina kolegů, ale zřejmě zcela unikátní sbírku přírodnin a etnografických předmětů. Tu totiž přiznal a její hodnotu vyčíslil na 650 tisíc korun.

S hypotékou jen jediný

Jediným zeleným, který splácí hypotéku, je nejmladší poslanec Ondřej Liška. Za bezmála tři miliony si pořídil rekreační dům a za 425 tisíc zánovní automobil Renault.

Zelení se sice s majetkovými přiznáními o měsíc zpozdili, ale nakonec je bez výhrad zveřejnili přímo na webových stránkách partaje. Na rozdíl od koaličních zákonodárců ODS, kteří odmítli seznam svého majetku ukázat, když jim to letos zákon neukládá.

Lidovečtí zákonodárci posílají kopie přiznání zájemcům až na jediného - předsedu Jiřího Čunka. Ten prohlásil, že své majetkové poměry za loňský rok nezveřejní, neboť o majetku jeho rodiny má každý dostatečný přehled díky kauze s údajným úplatkem.

Čunek slíbil zveřejnit majetek, teď otočil - ČTĚTE ZDE

Sociální demokraté ukazují majetek na vyžádání, komunisté se pro zpracování seznamu rozhodují individuálně.

 

Právě se děje

Další zprávy