Čeští Libertas uctí volby bramborovým salátem

Kateřina Eliášová
6. 6. 2009 10:00
ODS bude sledovat volby v luxusu, lidovci u vína, zelení budou bio
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká odnož hnutí Libertas, největšího euroskeptického uskupení založeného irským miliardářem Declanem Ganleym,  se v den vyhlášení výsledků rozhodla uchýlit se do ústraní.

Její "štáb" bude očekávat výsledky voleb v obývacím pokoji bývalého poslance za ODS Jana Schwippela ve středočeské Zadní Třebáni.

Schwippel kandiduje za Libertas jako trojka. Jedničkou je rovněž bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý a dvojkou pak exředitel stanice Nova a europoslanec Vladimír Železný.

Momentka z Bruselu: Lidé kráčí kolem poutače, který láká k volbám do Evropského parlamentu. Plakát visí na Evropském parlamentu.
Momentka z Bruselu: Lidé kráčí kolem poutače, který láká k volbám do Evropského parlamentu. Plakát visí na Evropském parlamentu. | Foto: Reuters
Volby online
Celoevropský online: K volebním urnám vykročili Češi
Volební víkend na Aktuálně.cz: Buďte s námi u toho

V teplácích a se salátem

Čeští Libertas zvolili skromné prostředí - na rozdíl například od ODS. Někdejší mateřská strana lídrů Libertasu Tlustého a Schwippela bude očekávat výsledky voleb v luxusní pražské restauraci, která jako svoji cílovou skupinu uvádí mladé, bohaté a úspěšné mezi dvaceti a pětatřiceti lety.

"Budeme mít malý skromný štáb v Zadní Třebáni u nás doma. Já, šéf Libertas Jan Fuka a lídr  Jižních Čech Miroslav Líbal," řekl Aktuálně.cz Jan Schwippel.

Zřejmě zůstane jen u této trojice, Vlastimil Tlustý na domáci sledování televize dostal pozvánku, zvažuje ovšem účast. Kdo se u Schwippelů určitě neobjeví, bude Vladimír Železný, který bude komentovat výsledky voleb až v pondělí.

Jan Schwippel: Shodil vládu a teď bojuje o křeslo v Evropském parlamentu
Jan Schwippel: Shodil vládu a teď bojuje o křeslo v Evropském parlamentu | Foto: Ludvík Hradilek

"Máma zřejmě připraví nějaké chlebíčky a taky bramborový salát, ten dělá vynikající," prozradil Schwippel část menu.

Restaurace ožijí

ČSSD - která v minulých evropských volbách dosáhla téměř podobného výsledku (8,78%) jako tehdejší Nezávislí Vladimíra Železného (8,18%), dnes dvojky Libertasu - zasedne v restauraci Hybernia uvnitř Lidového domu.

V podniku, který se pyšní středověkou vinárnou a mezinárodními specialitami, přijímají socialisté zprávy o volbách už několik let. 

Také lidovci a zelení budou sledovat volební výsledky v Praze, stejně jako komunisté.

Lidovci zasednou ve svém paláci Charitas. Pohoštění bude o poznání skromější, než u největších partají. Strana, která si minulý víkend zvolila nove vedení bude diskutovat o výsledcích voleb nad gulášem a specialitami na grilu. Zapíjet se bude pivem nebo vínem.

Zelené jako jedinou z parlamentních stran novináři nenajdou v centru Prahy, ale v parku Stromovka v nově otevřené restauraci Vozovna.

Stejně jako u Schwippelů se bude podávat bramborový salát, ale v biokvalitě. V menu pak bude dalších šest jídel včetně vegetariánských.

 

Právě se děje

Další zprávy