Bursík je blízko absolutnímu triumfu. Zatím vyhrál vše

7. 9. 2008 13:20
Klíčové hlasování bude o změně stanov
Nové vedení strany pohromadě (zprava) - Ondřej Liška (1. místopředseda), Kateřina Jacques (2. místopředsedkyně), Martin Ander (3. místopředseda), Džamila Stehlíková (členka předsednictva), Zuzana Drhová (členka předsednictva) a předseda Martin Bursík (vzadu na plátně).
Nové vedení strany pohromadě (zprava) - Ondřej Liška (1. místopředseda), Kateřina Jacques (2. místopředsedkyně), Martin Ander (3. místopředseda), Džamila Stehlíková (členka předsednictva), Zuzana Drhová (členka předsednictva) a předseda Martin Bursík (vzadu na plátně). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Teplice - Sjezd zelených pokračuje třetí den volbou nové ústřední revizní komise a odpoledne delegáty čeká poslední klíčové hlasování o změně stranických stanov.

I dnešní hlasování bude o měření sil dvou táborů, jejichž protichůdnost názorů sjezd jedině potvrdil.

Mít své lidi v revizní komisi je pro Bursíkovo křídlo důležité. Komise se zabývá stížnostmi a podněty zevnitř strany a je jakýmsi strážcem vnitrostranických pravidel.

To, jak je důležitá, se ukázalo těsně před sjezdem. Lidé kolem Dany Kuchtové se na komisi obrátili s tím, že podle nich byl sjezd svolán v rozporu s pravidly. Chtěli tak docílit jeho zrušení.

Komise hlasovala a stížnost zamítla. 

Bursík jasně vede

Pokud se mu dnes povede prosadit do komise loajální straníky a vyhraje boj o stanovy, bude možné hovořit o triumfu.

Martin Bursík zatím vyhrál všechny důležité souboje. Porazil Danu Kuchtovou a delegáti mu 1. místopředsedou zvolili ministra školství Ondřeje Lišku.

Neméně důležité bylo pro Bursíka vítězství Kateřiny Jacques a Martina Andera.

V předsednictvu tak má ty zelené politiky, které si přál vedle sebe mít a se kterými chce prosadit svůj koncept vedení a směřování strany.

Odpoledne přijel do Teplic také host premiér Mirek Topolánek. "Ta kytice není pro Vás," řekl premiér současnému předsedovi Strany zelených Martinu Bursíkovi (vlevo). Společně pak rychlým krokem zamířili do sálu Domu Kultury.
Odpoledne přijel do Teplic také host premiér Mirek Topolánek. "Ta kytice není pro Vás," řekl premiér současnému předsedovi Strany zelených Martinu Bursíkovi (vlevo). Společně pak rychlým krokem zamířili do sálu Domu Kultury. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
PRVNÍ DEN SJEZDU

Začátek sjezdu jasně ovládla "kauza Morava". Dotkla se přímo zelené poslankyně Olgy Zubové a bylo jasné, že se tomu zelení budou muset věnovat.

ČTĚTE VŠE O KAUZE MORAVA

Premiér Mirek Topolánek přijel s jasným poselstvím, že se ODS a zelení musí spojit a společně bojovat proti zlu. Delegáti mu po jeho emotivní řeči tleskali.

Bursíkovo křídlo přehlasovalo opozici a odsouhlasilo program sjezdu.

Exkluzivně: Chtějí vést zelené. Řekli, proč právě oni
Sjezd Zelených: Ve stínu vyděračské aféry
Obrazem: Zelení jednají v Teplicích o své budoucnosti
Bursíkův tábor měřil síly s opozicí. Zatím má navrch

Martin Bursík slaví znovuzvolenií předsedou Strany zelených.
Martin Bursík slaví znovuzvolenií předsedou Strany zelených. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
DRUHÝ DEN SJEZDU

Druhý den sjezdu se jasně nesl v duchu vítězství z předchozího dne. Martin Bursík se stal předsedou strany, důvěru mu projevily dvě třetiny delegátů. Nové předsednictvo je k Bursíkovi loajální a zavázalo se prosazovat jeho koncept vedení a směřování strany.

Živě: Zelení si zvolili do čela Martina Bursíka
Kuchtová zcela propadla. Vůbec jsem to nečekala, říká
Bursík v noci ovládl zelené. Povede je se svými lidmi
Živě: Zelení ponocovali. Atmosféra byla hustá

 

 

Právě se děje

Další zprávy